GAVURLUK FALAN

GAVURLUK FALAN

GAVURLUK FALAN

17 Aralık 2016 - 09:41

Daha önce de aklınca İzmirlilere hakaret etmek isteyenler oldu. 
“İzmirlilerin özgürlükten anladıkları, son derece açık giyinmek, kafayı çekmek ve sabaha kadar eğlenmek.” dediler.
“İzmir üstü başı kir, pas içinde, sümüklü bir çocuk gibi” dediler. 
“İzmir Köykent” dediler. 
 İzmir için “mekruh kent” bile dediler.

***
Ama bu kez bir farklı. 
Geçen Cumartesi İstanbul’da meydana gelen ve hepimizin içini yakan hain saldırıda 24 canımızı yitirdik. Çok sayıda da yaralımız var.
Ama içimizi yakan sadece bu saldırı olmadı. 
“İzmir’de neden hiç bomba patlamıyor? Gavur gavura rahat yaşıyorlar” diyen bir sosyal medya kullanıcısının mesajı gündem oldu.
En temel insani değerlerden bile yoksun bu düşüncenin birilerinin kafasında var olması çok kötü.
Bu düşünceyi milyonlarca kullanıcısı olan sosyal ağlarda paylaşması ise en hafif tabirle vahim bir durum.
Böyle düşünenler için, “Allah ıslah etsin” diye çok güzel bir atasözümüz var.
Belki ıslah olmalarına vesile oluruz diye biraz da bilgi vermek gerek.

***
İzmir Türkiye’nin yaşam standartları en yüksek kenti. Arıtma tesisi olmayan ilçesi yok.
TÜİK verilerine göre İzmir, Avrupa Birliği standartlarında arıtma sayısı, kişi başına düşen atık su arıtma miktarı ve AB standartlarında arıtım oranı ile Türkiye’de ilk sırada yer aldı.
Türkiye’deki 604 atık su arıtma tesisinin 54’ü İzmir’de. İzmir’i 41 arıtmayla İstanbul izliyor. Ankara’daki arıtma sayısı sadece 19. 
İzmir’de kişi başına yılda 69,1 metreküp atık su AB standartlarında arıtılırken, bu rakam, İstanbul’da ise 34,1 metreküp olarak gerçekleşti. Ankara’da bu oran sadece 6.4metreküp.
AB standartlarında atık su arıtıma oranında da İzmir lider. İzmir’deki atık suların yüzde 95,3’ü Avrupa Birliği standartlarında arıtılıyor. Bu oran İstanbul’da yüzde 34,1 Ankara’da ise yüzde 10,3 olarak belirlendi.


***
15 milyonluk İstanbul’da 145, 5.5 milyonluk Ankara’da 57 kilometre raylı sistem var. 4 milyonluk İzmir’de ise 130 kilometre. Kişi başına düşen raylı sistem miktarından İzmir açık ara önde.

Kişi başına düşen gelir Türkiye genelinde 9 bin 300 dolarken, bu rakam İzmir'de 17 bin dolara ulaşıyor. İzmir, her yıl Türkiye’nin toplam vergisinin yüzde 10’unu karşılıyor. Türkiye’de en yüksek vergi tahsilatı oranı da yine İzmir’de.

***

Gelelim gavurluk meselesine. TÜİK’in(Türkiye İstatistik Kurumu) verilerine göre; İzmir’de 1823 cami var. İzmir’de 2194 kişiye bir cami düşüyor. İstanbul’da 3190 cami var. İstanbul’da 4700 kişiye bir cami düşüyor.
Yine TÜİK verilerine göre İzmir’de resmi nikahın yanında dini nikah da isteyen kadınların oranı yüzde 90.9. İstanbul’da ise bu rakam yüzde 89.8.
Dini nikah istemeyenlerin oranı İzmir’de yüzde 7.7 iken, İstanbul’da 8.2.
İzmirli kadınlar, bu kent için “gavur” diyen kadının da yaşadığı İstanbullulara göre dini nikah konusunda da daha hassas.

***
Veriler ortada. Çağdaşlığın da, özgürlüğün de, barışın da, hoşgörünün de dindarlığın da en iyi yaşandığı kent İzmir.
“İzmir’de niye bomba patlamıyor?” gibi akıllara zarar bir soru yerine ”Neden Türkiye’nin her yeri İzmir gibi olmuyor?” demek ülkeye yapılacak en büyük iyilik olur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x