BU FOTOĞRAF DÜNYAYI DEĞİŞTİRECEK!

BU FOTOĞRAF DÜNYAYI DEĞİŞTİRECEK!

31 Ekim 2016 - 16:49

TÜM alanlarda olduğu gibi üretimde de devrimin kapısı ardına kadar açıldı. Bu devrimin en büyük sebebi ise 3D (3 boyutlu) yazıcılar. Eklemeli üretim olarak ifade edilen üç boyutlu baskı teknolojisinde 3D yazıcılar, birçok farklı hammadde katmanlarını üst üste koyabiliyor ve bunları birbirine ekleyerek dijital tasarımları fiziksel ürünlere dönüştürmeyi sağlıyor. Bu da üretimde tüm dengelerin değişeceğini gösteriyor. Aslında değiştirmeye de başlamış durumda. Wohlers Report verilerine göre 3D yazıcılar, 4.2 milyar dolarlık havacılık ve savunma sanayi sektörünün yüzde 18’ini oluşturuyor. Üretim sanayinde de yüzde 18’lik dilim alan 3D yazıcılar, sağlık sektöründe yüzde 15-17’lik bir pay alıyor. Otomotiv sektörü ise yüzde 12’lik bir payla dördüncü sırada geliyor. Mücevherat/takı üretiminde yüzde 12’lik paya sahip olan 3D yazıcıların, enerji ve diğer sektörlerindeki payının şimdilik yüzde 5’in altında olduğu belirtiliyor.
Önümüzdeki beş yılda 3D baskı teknolojilerinin söz konusu sektörlerdeki büyümesinin yüzde 15 ila 35 arasında gerçekleşeceği öngörülüyor. En hızlı büyüme yüzde 30-35 ile enerji sektöründe bekleniyor. Mücevher ve takı sektöründeki 3D baskının payında yüzde 25-30’luk bir büyüme gerçekleşmesi bekleniyor. Havacılık, sanayi, sağlık hizmetleri ve otomotiv sektörlerindeki beklenen büyüme ise yüzde 15 ila 25 civarında.
GE üretim alanında kullanılacak 3D yazıcı pazarına en fazla yatırım yapan şirketlerin başında geliyor. Eylül ayında açıklama yapan şirket, 3D yazıcıları üreten şirketlerin başında gelen Arcam AB ve SLM Solutions Grubu’nu satın almak için 1.4 milyar dolar yatırım yapacağını açıkladı. Peki 3D yazıcıları üretim süreçlerine ne gibi faydası var? Şirketler neden üretim süreçlerine 3D yazıcıları entegre etmeli? Bu soruların cevaplarını 6 maddede açıklıyoruz. İşte üretim süreçlerine 3D yazıcıları neden entegre etmenin cevapları…

1) Hızlı ve gerçek prototip
Üretim süreçlerinin en önemli aşamalarından biri prototip geliştirmek. Çoğu zamanda bir prototip geliştirmek bile şirketlerin oldukça uzun zamanını alabiliyor ve bu prototip modelinin başarılı bir şekilde simüle edebileceği ise tartışma söz konusu oluyor. Ancak geliştirdiğiniz bir tasarımı 3D yazıcılarla çok kısa bir zaman içinde prototipe dönüştürebilirsiniz. Yapmak istediğiniz değişiklikleri çok kısa bir zamanda yenileyip, yeniden 3D yazıcıda basabilirsiniz. En önemlisi ise müşterilerin isteklerine hızlı yanıt vermek. Müşterilerden gelen geri bildirimleri prototipe yansıtmak çok daha kolay. Bu da size hem nakit hem de zaman kazandıracak. 

2) Daha doğru test imkanı
‘A/B test’ aşamasına odaklanan şirketler, ikili karşılaştırmalarla farklı ürün ve tasarım örneklerini karşılaştırabiliyor. 3D yazıcılar da bu adımı oldukça kolaylaştırıyor. Üretilecek ürün pazara çıkmadan önce farklı alternatifler tasarımlar, 3D yazıcılarla hızlı bir şekilde üretilerek en doğru model müşterilere sunuluyor. Örneğin; eskiden bir prototip ürüne dönüşmeden önce kalıbı yapılır sonra test edilir, bir değişiklik konusu söz olduğunda ise yeniden kalıp yapılırdı. Bu süreç ise çoğu zaman aylarca sürer, şirketin ürünü pazara sunması gecikir ve maddi kaynaklar çöpe giderdi. Ancak 3D yazıcılar bu konuda hem maliyetleri düşürüyor, hem de zaman kazanılmasını sağlıyor. Ford’un yaptığı bir hesaplamaya göre 3D yazıcılarla dört günde hazırlanan kalıplar ortalama 4 bin dolara mal oluyor. Bu da 3D yazıcıların faydalarını fazlasıyla gösteriyor. 

3) Düşük hacimde üretim imkanı
Geleneksel üretim modellerinde şirketler tek bir parça üretmek isteseler bile bunun için kalıp ve bazı parçalara yatırım yapmak zorunda kalacak. Yapılan hesaplamalara göre ortalama bir kalıba ödenen ücret ise ortalama 50 bin dolar civarında. Bu para milyonlarca üretimi yapılacak bir ürün için sorun olmaz. Ancak 500 adet üretilecekse bu maliyet açısından büyük bir sorun olabilir. 3D yazıcılarda ise herhangi bir kalıba veya bir üretim hattına ihtiyacınız olmaz. Bugün 1000 veya daha az ürün üretmek isteyen birçok şirket, hat kurmak yerine elinde bulunan 3D yazıcılarla üretim gerçekleştirmeyi tercih ediyor. Böylelikle üretim hattında verimlilik yakalanabiliyor.

4) Müşteri gruplarına göre özel ürün
Bir önceki maddede belirttiğimiz gibi 3D yazıcılar, düşük hacimlerde üretme imkanı sunuyor. Bu da maliyetin yanı sıra şirketlere çok önemli bir avantaj daha sunuyor. O da müşteri gruplarına göre özel ürün üretme avantajı. Müşterilerinizin karşısına tek bir ürün ile çıkmak yerine, onların isteğine uygun bir ürün sunabilirsiniz. Bu da müşterilerin satın alma potansiyeli üzerindeki olumlu etkiyi artırıyor. 


5) Sanal envanter yaratın
Üretim yapan şirketler, geliştirdikleri ürünlere göre birçok envanter almak zorundalar. Ancak bu envanterler, her ürüne göre değişiklik gösterir ve bunları yıllar boyunca saklamak gerekir. Sigorta ücreti, depo kirası, takip sistemi derken envanter maliyetleri katlanarak artar. Tam da bu noktada 3D yazıcılar imalat şirketlerinin yardımına koşuyor. Sanal ortamda tasarlanan parçalar, hiç yer kaplamaz. Aynı zamanda depo harcamalarınızı da azaltır. 3D yazıcılarla üretim yapacak bilgisayarınızın kapasitesi yeterli olacaktır. Yıllar sonra bile bu parça tasarımların ulaşarak, müşterilerinize hizmet vermeye devam edebilirsiniz.

6) Daha uzun süreli yedek parça desteği
Müşterilere şu cevabı vermek ister misiniz: “Üretimi bittiği için yedek parça tedarik edemiyoruz.” Cevabınız hayırsa 3D yazıcılarla üretime geçmelisiniz. Birçok şirket, ürettiği ürünün ömrü tamamlandığında yedek parça üretimini de durdurur. Bu da müşteri memnuniyetsizliğinin en başındaki sebeplerden. Oysa ki 3D yazıcılarla beraber müşteriniz sizden bir yedek parça istediğinde 10 yıl sonra olsa bile dijital arşivinizde küçük bir arama yaparak o parçayı kısa bir sürede müşterinize iletebilirsiniz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x