DOLAR HAFTAYA NASIL BAŞLADI

DOLAR HAFTAYA NASIL BAŞLADI

07 Kasım 2016 - 09:14

Saat 08.43 sularında dolar 3.1567 seviyesinden işlem görüyordu. Öte yandan geçen hafta tarihi rekorunu kıran euro ise 3.49 civarında işlem görüyor. Asya borsaları, FBI’ın ABD’de Demokrat partinin başkan adayı Hillary Clinton hakkında başlattığı ikinci incelemede cezai kovuşturmaya gerek olmadığını açıklamasının ardından yükselirken, dolar da değer kazandı. ABD başkanlık seçimlerinden sadece iki gün önce gelen açıklama ile Clinton’un başkanlık yarışı hakkındaki endişeleri hafiflerken, 35 yıldır ilk defa dokuz gündür art arda düşüş kaydeden S&P 500 endeksinin vadeli işlemleri yüzde 1.2 yükseldi.

Ancak ABD başkanlık seçimleri öncesinde birçok yatırımcının beklemeyi tercih etmesiyle birlikte piyasalardaki hacimler, FBI açıklamasına rağmen düşük kaldı.. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.9 yükselirken Avustralya ve Japonya borsaları yüzde 1.3 ve yüzde 1.2 yükseldi. Yatırımcılar Clinton ve Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump arasındaki oy farkının giderek
kapandığına işaret eden kamuoyu yoklamaları nedeniyle geçen hafta endişeye kapılmışlardı. Uluslararası ilişkiler, ticaret ve sosyal alanda sıradışı politikalar izleyeceğinin ipucunu veren ve rakibine kıyasla daha deneyimsiz olan Trump, getirmesi muhtemel belirsizlik nedeniyle piyasalarda endişe yaratıyor.
 

BÜYÜK POZİSYONDAN KAÇINIYORLAR

Daha deneyimli bir politikacı olan Clinton ise daha tanıdık politikalar izleyeceğinin işaretlerini verdiği için piyasalar tarafından daha az belirsizlik yaratacak bir aday olarak görülüyor. FBI tarafından Pazar günü, yani ABD seçimlerinden iki gün önce yapılan açıklamada, Clinton’un dışişleri bakanı olduğu dönemde izinsiz şekilde özel bir eposta hesabı kullanmasından kaynaklanan herhangi bir cezai kovuşturmaya gerek olmadığı ifade edildi. FBI incelemesinin durması Clinton’un başkan seçilme ihtimalini artırmış olsa da birçok yatırımcı Trump’ın son kamuoyu yoklamalarında gücünü artırmasının sadece FBI incelemesinden kaynaklanmadığını düşünerek büyük pozisyon almaktan kaçınıyor. ABD seçimlerinin ilk sonuçları Çarşamba günü Asya piyasalarının açık olduğu saatte gelmeye başlayacak.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x