UÇAKSAVARLA ATEŞ ETMİŞLER

UÇAKSAVARLA ATEŞ ETMİŞLER

UÇAKSAVARLA ATEŞ ETMİŞLER

07 Temmuz 2017 - 10:58

Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 15 Temmuz darbe girişimine dair açtığı davanın dosyasında, darbecilerin o gece halkı sindirmek için uçaksavar ve otomatik silahlarla nasıl etrafa ateş ettiklerinin görüntüleri de var. Davada dönemin Tugay Komutanı Ahmet Şimşek'in de olduğu 320 sanık yargılanıyor...
15 Temmuz darbe girişiminin 1. yıldönümü yaklaşırken FETÖ'ye yönelik operasyonlar da bütün hızıyla devam ediyor. Darbeciler hakkında açılan davaların bazıları karar aşamasına gelirken, ortaya çıkan yeni bilgi ve bulgular ışığında yeni davalar açılıyor. Açılan her davasının dosyasında da 249 kişinin şehit olduğu binlerce kişinin yaralandığı o kanlı geceye dair yeni detaylar ortaya çıkıyor.
Uçaksavar ateşi

Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 15 Temmuz gecesi Siirt'te yaşananlara dair hazırladığı ve dönemin Siirt Tugay Komutanı (eski) Tuğgeneral Ahmet Şimşek'in de sanık olduğu 320 sanıklı iddianamenin dava dosyası da bunlardan biri... Başsavcı İbrahim Cansever'in hazırladığı 313 sayfalık iddianamede o gece yaşananlar bütün aktörleriyle birlikte detaylıca anlatılıyor. O gece darbecilerin valilik ve diğer kamu kurumlarına yönelik baskın girişimleri, bu girişimlere karşı halkın ve emniyet kuvvetlerinin direnişinin video görüntüleri de dava dosyasında var. Bu görüntü kayıtlarından birinde sözde sıkıyönetim komutanı olarak atanan Tuğgeneral Ahmet Şimşek'in 'Vali'yi, emniyet müdürünü ve Basşavcı'yı gözaltına alın!' talimatıyla darbeci askerler, önce  polisin daha önceden etrafında güvenlik tedbiri aldığı Valiliği teslim almaya geliyorlar. Ancak bu sırada valilik önünde toplanan halk zırhlı araçların  ve askerlerin geçişine izin vermiyor. Araçların etrafını saran vatandaşlar, darbecilerin bütün tehditlerine rağmen yol vermiyor. Darbeciler bunun üzerine halkı korkutmak için uçaksavar ve otomatik silahlarla etrafa ateş açıyorlar. Ancak vatandaşlar bundan da etkilenmiyor. Vatandaşların direncinin kırılamayacağı anlaşılınca hükümet konağındaki Tuğgeneral Ahmet Şimşek de bir süre sonra ayrılarak askeri birliğe dönüyor. Sabaha karşı da Başsavcı'nın talimatı üzerine Siirt Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alınıyor. 
Operasyonu bırakmışlar

Dava dosyasındaki dikkat çeken detaylardan biri de darbeci askerlerin bir kısmının terör operasyonu için bulundukları bölgeyi, darbe girişimine katılmak için terketmiş olmaları. İddianameye göre  İl Emniyet Müdürlüğü personeli ile birlikte PKK/KCK terör unsurlarına karşı  ortak operasyon görevi yürüten 3. Komando Tugayı'na bağlı  askeri personel tugaydan emir geldiğini söyleyerek görev yerlerini terk edip tugaya döndüler. Zırhlı kopra araçları da tugaya götürdüler. Bu grup daha sonra darbe girişimine katıldı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x