KÖRFEZ GEÇİŞ PROJESİ ÇED’İNDE FAY EKSİĞİ

KÖRFEZ GEÇİŞ PROJESİ ÇED’İNDE FAY EKSİĞİ

KÖRFEZ GEÇİŞ PROJESİ ÇED’İNDE FAY EKSİĞİ

17 Ocak 2017 - 09:24

Uzun süredir gündemde olan Körfez Geçiş Projesi’nin ÇED raporu yayınlandı. Projeye göre Çiğli ile İnciraltı arasında 12.6 kilometrelik bir yol yapılacak.
Proje İzmir için önemli. Ama İzmir için hayati başka konular da var. Birinci Derece Deprem Kuşağı’nda olan İzmir’de pekçok diri fay var.
Üstelik Başta MTA olmak üzere birçok araştırmacı tarafından yapılan çalışmalar sonucunda İzmir kent merkezi ve çevresinde karada belirlenen diri fayların dışında İzmir Körfezi’nin içinde, Gülbahçe Körfezi’nde ve Foça açıklarında yapılan jeofizik çalışmalarla, deniz tabanında izleri gözlenen ve gömülü birçok faydan oluşan 4 diri fay zonu belirlendi. 
Bu önemli konuyla ilgili Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Sinancan Öziçer’in ciddi uyarıları var.

***
Öziçer’in verdiği bilgiler şöyle:
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’ncahazırlanan İzrmir Körfez Geçişi Projesi Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu(ÇED) incelendiğinde kıyıya dik (tüp geçiş güzergahına paralel) 15 adet ve bu hatları dik kesen kıyıya paralel (8 adet) olmak üzere toplam 23 adet hat üzerinde deniz sismiği çalışması yapıldığı görülüyor. Bu çalışma projenin dinamik zemin parametrelerinin elde edilmesi için önemlidir.
Ancak yapılan araştırmalarda İzmir Körfezi’nin birçok yerinde gaz çıkışları olduğu görüldü. Ayrca tespit edilen 4 fayın uzantılarının İzmir Fayı’na uzantısının olma riski var. Yani bütün bunlar deniz tabanı fay araştırmasına yönelik derin sismik yansıma yöntemlerinin yapılmasını gerektiriyor.
Uzun Ada’nın hemen doğusunda bulunan ve İzmir Fayı ile Uzun Ada Fayı’nın arasında kalan bir alanın halen çalışılmadığı ve mutlaka incelenmesi gerektiğini söyleyebiliriz. Bu tip çalışmaların ÇED raporunda görülmemesi önemli bir eksikliktir.
Körfez Geçişi Projesi için hazırlanan 5 farklı alternatif güzergahının maliyetlerine bakıldığında 2.400.000.000 – 3.600.000.000 TL arasında değişen maliyetler söz konusu. Fay hatlarının araştırma maliyeti ise profil sayısı ve araştırma derinliğine göre 500.000-1.000.000 TL arasında değişiyor.
Böyle büyük bir projenin maliyetine bakıldığında fay araştırmasının bedeli neredeyse binde birinden bile azken yapılamamış olması ileride meydana gelebilecek riskleri artıran bir etkendir.
Bir deprem anında bırakın yıkılmayı ufak çatlakların zararı bile fay araştırmasından kat kat fazladır.
İzmir’in gelişmesini hepimiz isteriz ve bu amaçla yapılan projeleri her zaman destekleriz. Ancak zemin ve deprem riski özellikleri açısından Jeofizik Mühendisliği eksikliklerini gördüğümüzde bunları söylememiz de vicdani ve mesleki sorumluluğumuzun bir parçasıdır.

***
İzmir’de deprem riski var. Körfez’de yeni fay hatları tespit edildi. Ulaştırma Bakanlığı 2.5-3 milyar lira harcayıp Körfez’in içinde yol yapacak.
Ama 500 bin lira verip fay araştırması yapılmıyor. Yeni yayınlanan ÇED raporu incelendiğinde de yeterince yapılmadığı anlaşıldı.
Oysa bu araştırma projenin güzergahı açısından hayati önem taşıyor.
İzmirlileri bu riskle yaşamaya mecbur bırakmaya kimsenin hakkı yok.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x