ALKOL SABAHI İÇİN KÜÇÜK TAVSİYELER

ALKOL SABAHI İÇİN KÜÇÜK TAVSİYELER

ALKOL SABAHI İÇİN KÜÇÜK TAVSİYELER

01 Ocak 2017 - 09:20

Önümüz yılbaşı, malum.. İçmek isteyene bir neden daha çıktı, hadi gözümüz aydın! Bu biraz öğretilmiş bir davranış olarak duruyor nedense: yılbaşında içilecek! BirinciBlog olarak ara ara buluştuğumuz –bir nevi zirve- oluyor, çok da eğlenceli geçiyor bu kaçamaklar. E biraz da içiliyor haliyle.. Yine böyle bir akşamda, alkol sabahını yaşarken aklıma bu yazıyı çiziktirmek geldi. Dediğim gibi önümüz yılbaşı, alkolü fazla kaçıranlar ya da buna niyet edenler için birkaç tavsiyede bulunmak istedim. Ne yapalım da 1 Ocak sabahında kafamız beton gibi uyanmayalım..

1- Hydrodol: Bu bir ilaç, sanırım en etkili şey de bu. Türkiye pazarına geçen Şubat ayında girdi Hydrodol. Olayı da şu: kafanızın ağrıması ve ağzınızın kupkuru olmasının müsebbibi, alkol kaynaklı dehidrasyon. Yani vücudun su israfı.. Hydrodol denilen ilaç, alkol sabahında dün gece sanki hiç içmemişsiniz gibi yapıyor sizi.

Alkolle beraber alıyorsunuz bu ilacı, kullanım talimatlarında da bu yazar zaten. Meraklanmayın o tarz bir ilaç değil, iki tane attığınızda sabah bebek gibi kalkarsınız. Eczanelerde satılıyor sadece. Biraz pahalı olsa da yılbaşına değer.

 

2- Sedergine (veya Alka Seltzer): Bu ikisi bildiğiniz üzere efervesan. Yani suda eriterek içiyorsunuz ve 15-20 dakika içinde toparlanıyorsunuz. Gerçekten de yıllardır kahrımızı çeken bir ‘ertesi günü hapı’ bu ikisi. Bana sorarsanız Sedergine bir adım önde Alka Seltzer’den. Bunlar da gece yatmadan evvel yarım su bardağına iki adet atıp içtiğinizde, daha rahat bir şekilde kalkmanıza olanak sağlar. Ama dikkat, efervesan olduğu için fazla tüketimi mide kanamalarına sebebiyet verebilir. Dozunda almak lazım. Sabah kalkınca da alınabilir bu ikisi.

3-Bloody Mary: Bir kokteyl aslında bu. Domates suyundan oluşan; içine karabiber, tuz, kereviz sapı, limon suyu ve varsa worcestershire sosu ile hazırlanıyor bu karışım. Aslında içine votka da konuluyor. Ama alkol sabahı sonrası bünyeniz kabul etmeyebilir o kadarını. Domates suyunun alkolü hafifletici bir özelliği var. Bu karışımı hazırlayamasanız bile, domates suyunu sabah içmenizi tavsiye edebilirim iyi bir içici olarak.

4-Soda&limon&karbonat: Paliyatif bir yöntem olsa da eski bir kurtarma usulüdür bu da. Kafanızın ve midenizin iyi olmadığı durumlarda kendiniz nispeten daha iyi hissettirecektir soda&limon&karbonat.

5-Ekşi ayran&soda: Bu uygulamayı yazarlarımızdan Aydan da biliyormuş. Hatta ona da doktor bir arkadaşı önermiş bunu. Bu da eski ve paliyatif bir yöntem. Biraz istifra ettirici de olsa, en azından bulantınızı alabilecek bir şey. O yüzden bu yöntemi de yabana atmayın diyorum.

6-Su: Evet sadece su.. Yatmadan evvel alabildiğiniz kadar su için. Bir litre, iki litre, artık limitiniz neyse. Tüm ağrıların ve halsizliğin sebebi en başta susuzluk. Alkolle bünye çok fazla bir su kaybına uğruyor. Bunu idrak ettikten sonra, suyu daha fazla almaya başlıyorsunuz. O yüzden suyu kesinlikle ihmal etmeyin.

Aslında en iyi çözüm az içmek. Bunu her zaman söylerim, limitsiz içmenin hiçbir bünyeye yaramadığının farkındayım. Bir de yılbaşı gecelerinde eşeğin kulağına su kaçırmamak lazım. Belki araba kullanacaksınız, bu durumda zaten içmemeniz gerekiyor. Benimkisi sadece birkaç küçük tavsiye. Son olarak meze niyetine yeşil yapraklı sebzeler ve zeytinyağlı bir şeyler tercih ederseniz, yine o denli bir alkol etkisine girmeyeceğinizi görebilirsiniz. Yine de bilinçli ve kararında içmeniz sizin hayrınıza olacak. Şimdiden hepinize iyi seneler diliyorum

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x