GIDA ENFLASYONUNA ÖNLEMLER KAPIDA!

GIDA ENFLASYONUNA ÖNLEMLER KAPIDA!

GIDA ENFLASYONUNA ÖNLEMLER KAPIDA!

27 Ağustos 2017 - 15:42

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek gıda enflasyonu ile ilgili önlemlerin yakında hayata geçeceğini açıkladı.
Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı  Mehmet Şimşek, gıda enflasyonunu düşürmek amacıyla yapısal sorunlara yönelik çok  önemli kararlar aldıklarını belirterek, "Ülkemizde yaklaşık 80 milyonu  ilgilendiren gıda enflasyonunu düşürmek için aldığımız bu kararlar, ekim ayı gibi  hayata geçmiş olacak." dedi. 

Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, belli takvim aralığında  geniş katılımla toplanan Gıda Komitesi'nin son derece etkin ve verimli  çalıştığını ifade ederek, toplantılarda gıda enflasyonunu artıran her konunun  masaya yatırıldığını ve orta ve uzun vadede çözüm odaklı değerlendirmeler  yapıldığını söyledi.

Daha önce gıda fiyatlarındaki oynaklığı azaltmak için kısa vadeli  tedbirleri uygulamaya koyduklarını hatırlatan Şimşek, "Şimdi gıda arzını  artıracak yapısal tedbirleri uygulamaya koyacağız." ifadesini kullandı.

Yaptıkları toplantılarda yaş meyve-sebze ve et fiyatlarında son  dönemde belirginleşen artış eğilimi ve aşırı oynaklığa kalıcı çözüm getirecek  tedbir önerilerinin görüşüldüğünü dile getiren Şimşek, yapısal sorunlarla etkin  mücadele edecek çalışmalarda son aşamaya gelindiğini bildirdi.

Şimşek, toplantılarda temel gündem maddesinin yaş meyve-sebze tedarik  zincirindeki yüksek fire oranlarını düşürmeye ve lojistik süreçlerin genel  kalitesini artırmaya yönelik tedbirler olduğunu belirterek, "Ülkemizde yaş  meyve-sebzede yüzde 25-30’lara varan fire oranları iç piyasada yıllık yaklaşık  100 milyar liraya ulaşan perakende ticaret hacmi düşünüldüğünde çok büyük maddi  kayba işaret ediyor. Fire oranları çeşitli ürünlerde özellikle mevsim şartlarının  ağırlaştığı dönemlerde yüzde 50’lere ulaşabiliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Yüksek firenin hem ürün kaybına yol açarak yurt içi arzı azalttığına  hem de fiyat oynaklıklarını beslediğine işaret eden Şimşek, söz konusu fire  oranlarını en aza indirmek amacıyla Gümrük ve Ticaret Bakanlığının uzun süredir  yürütmekte olduğu çalışmalarda sona gelindiğini kaydetti.

Başbakan Yardımcısı Şimşek, şöyle devam etti: "Yaptığımız son  Gıda Komitesi toplantısında nihai değerlendirme  yapılarak karar alındı. Buna göre yaş meyve-sebze ürünleri hasat sonrasında  uluslararası standartlara uygun tek ve çok kullanımlık ambalajlar kullanılarak  paketlenecek. Paketlenen ürünler satış noktalarına frigorifik (soğutuculu)  dorselerde taşınacak. Perakende satış noktalarında da soğutuculu reyonlarda  sergilenecek. Bu uygulamalar zorunlu olacak. Uygulamaya ilişkin standartlar  uluslararası normlarla uyumlu olacak şekilde belirlendi. Söz konusu standartlar  kısa süre içerisinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Geçiş  sürecinin yönetilmesine ilişkin yol haritasını da belirledik.  Gerekli görülen  durumlarda intibakı kolaylaştırıcı teşvik ve destekler de gündeme gelebilecek."

"MEYVE SEBZEDE AŞIRI OYNAKLIĞIN ÖNÜNE GEÇİLECEK"

Yaş meyve-sebze tedarik zincirine yönelik bu kararların sektöre  ilişkin çok önemli ve radikal bir yapısal dönüşüm hamlesi niteliği taşıdığını  vurgulayan Şimşek, fire oranlarının azaltılması ile yaratılacak sadece 1 yıllık  ilave ekonomik değerin bile çok büyük kazanımlara karşılık geldiğini söyledi.  Şimşek, "Mevcut fire oranlarını yarı yarıya bile azaltabilirsek bunun ekonomimize  katkısı yılda 15-20 milyar lira civarında olacak." dedi.

Bu uygulamalarla sadece israfın önüne geçilmekle kalınmayacağını, aynı  zamanda dünya standartlarında modern gıda lojistik süreçlerine sahip olunacağını  bildiren Şimşek, hijyen koşullarında da önemli iyileşmeler sağlanacağını, kayıt  dışılık azalacağını ve yaş meyve-sebzede sağlıklı fiyat oluşumu sağlanarak aşırı  oynaklığın önüne geçileceğini vurguladı.

MODERN TOPTANCI HALLERİ GELİYOR

Paketleme, nakliye ve perakende satış süreçlerindeki lojistik  iyileştirmelerin etkili olabilmesi için toptancı hallerinde de modernizasyon  yapılması gerektiğine dikkati çeken Şimşek, şunları kaydetti: "Mevcut durumda toptancı hallerinin fiziksel altyapıları söz konusu  lojistik standartların uygulanmasını zorlaştıracak nitelikte. Bu gözlemden  hareketle Gıda Komitesi ülke çapındaki toptancı hallerinin dünya standartlarında  modernize edilmesine ilişkin önemli bir atılım yapmaya hazırlanıyor. Kurban  Bayramı’ndan sonra gerçekleştirilecek ilk Gıda Komitesi toplantısında Gümrük ve  Ticaret Bakanlığının bu konuya ilişkin önereceği reform paketi değerlendirilecek  ve kararlar alınacak. Bu kararlar bir bütün olarak değerlendirildiğinde yaş  meyve-sebze sektöründe hızlı büyüme, ihracat potansiyelinde önemli ölçüde artış,  hijyen koşullarında belirgin iyileşme, ürün kalitesinde iyileşme ve sağlıklı  fiyat oluşumu öngörülüyor."

"YEM MALİYETLERİNİ KALICI OLARAK DÜŞÜRECEK TEDBİRLER GÖRÜŞÜLDÜ"

Başbakan Yardımcısı Şimşek, toplantının diğer önemli gündem maddesinin  ise et fiyatları olduğuna dikkati çekerek, et maliyetlerinin yaklaşık yüzde  60’ının yem maliyetlerinden oluştuğu gerçeğinden hareketle, bu maliyetlerin alt  bileşenlerinin değerlendirildiğini ifade etti.

Kısa vadede yem maliyetlerini baskılamak amacıyla hali hazırda  ithalata konu çeşitli yem ham maddelerinin gümrük vergilerinde düzenleme  yapılmasına karar verildiğini aktaran Şimşek, ayrıca yem maliyetlerini kalıcı  olarak düşürecek orta vadeli tedbir önerilerinin de gündeme geldiğini belirtti.

Şimşek, kaba yem arzını artırmak amacıyla mera ıslahı ve yem bitkisi  üretimine ilişkin çeşitli hususlar tartışıldığını ve  ilgili kurumların ilave  çalışmalar yapmak üzere yetkilendirildiğini bildirdi.

Mevcut hayvancılık desteklerinin etkinliğinin değerlendirilerek teşvik  ve desteklerin ihtiyaç duyulan öncelikli alanlara yönlendirilmesine ilişkin de  ilave çalışma yapılmasına karar verildiğini dile getiren Şimşek, bu çalışmaların  kısa süre içerisinde sonuçlandırılarak karar aşamasına getirileceğini  kaydetti.

"ÖZEL SEKTÖRÜN İLGİSİ CESARET VERİCİ"

Lisanslı depo kullanımına ilişkin alternatif model önerilerinin de ele  alındığı toplantıda  Komite’nin daha önce talep etmiş olduğu teknik çalışmalara  ilişkin TMO tarafından bilgi sunulduğunu ifade eden Şimşek, lisanslı depo  kapasitenin artırılmasına yönelik uygulamaya konulan teşviklere özel sektörün  ilgisinin cesaret verici olduğunu söyledi.

Şimşek, "Gıda Komitemiz önümüzdeki dönemde de sık aralıklarla  toplanarak tarım ve gıda sektörüne ilişkin yapısal sorunlara neşter atacak  kararlar almaya devam edecek. Ülkemizde 80 milyonu ilgilendiren gıda enflasyonunu  düşürmek için yapısal sorunlara yönelik aldığımız bu kararlar, ekim ayı gibi  hayata geçecek." dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x