İZMİR STADINI DA KENDİ YAPTI

İZMİR STADINI DA KENDİ YAPTI

02 Ekim 2016 - 09:58

İzmir stadını da kendi yaptı

İzmir Limanı’na 1827’de yanaşan Fransız bandralı geminin yolcuları arasında Türk spor tarihine geçecek La Fontaine ailesi de vardı.
La Fontaine ailesi aslen Fransız’dı. İngiliz Parlamentosu’nun özel izniyle İngiliz vatandaşlığına kabul edilmişlerdi.
İngiliz Kralı adına Osmanlı topraklarında ticaret yapma hakkı verilen La Fontaineler, zamanla İzmir’deki diğer köklü ailelerle önemli ilişkiler kurdu.
Ailenin büyük oğlu James, futbol sevdalısıydı. İyi de bir oyuncuydu. Ama futbola asıl katkısı organizasyon anlamında oldu.
Türkiye’de ilk futbol maçı James La Fountaine’nin çabalarıyla İzmir’de İngiliz denizcilerle Bornova’da yaşayan İngiliz gençleri arasında 1890’da oynandı.

***
James La Fountaine, İzmir’de ikamet eden ailesi ve şehirde yaşayan diğer İngiliz aileleri ile birlikte 1894’te Bournabat(Bornova) adlı futbol ve ragbi kulübünü kurdu.
Aynı yıl yine İzmir’de bu ailelerin katkılarıyla Football Club Smyrna (İzmir Futbol Kulübü) kuruldu.
Bu İzmir takımı 1906’da yapılan Ara Olimpiyatlara katıldı ve ikinci oldu.
Ama James La Fountaine’nin asıl büyük katkısı Türkiye’de ilk futbol liginin kurulması aşamasında gerçekleşti.
James La Fountaine, 1890’lı yıllarda İzmir'deki Rum ve Ermeni takımlarının katıldığı ve 1922'ye kadar düzenlenen bir lig organize etti. Söz konusu organizasyon, Türkiye’nin ilk futbol ligiydi.
Daha sonra İstansbul’a yerleşen La Fountaine, burada da futbola büyük katkılar verdi. 1904 yılında İstanbul Futbol Ligi’nin oluşmasını sağladı.

***
Türkiye’de futbolun ilk oynandığı yer İzmir’dir. Bir futbol Ligi’nin de ilk defa kurulduğu yer de İzmir’dir.
Ama 126 yıl sonra İzmir futbol açısından hiç de hak etmediği bir tablo yaşadı.
İki yıl önce Alsancak Stadyumu, depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkıldı. Aynı tarihte Atatürk Stadyumu da tadilata alındı.
İzmir takımları iç saha maçlarını bile 400 kilometre uzaktaki statlarda oynamak zorunda kaldı.
Türkiye’ye futbolu öğreten İzmir, geçen yıl ve önceki yıl statsız bırakıldı.

***
Gençlik ve Spor Bakanlığı 2011’de 24 kent için maliyetleri 3.5 milyar lirayı bulan yeni stadyum projeleri hazırladı.
Mersin, Karabük, Bursa, Afyon, Malatya, Konya, Antalya, Sivas, Eskişehir, Samsun, Gaziantep, Sakarya ve Kocaeli’ye Gençlik ve Spor Bakanlığı eliyle yapılan statlar tamamlandı.
Ama 4 milyonluk Türkiye’nin üçüncü büyük kenti İzmir’de Gençlik ve Spor Bakanlığı yeni bir stat için bir çivi bile çakmadı.

***
Tam da bu ortamda Bornova Belediyesi’nin bir önceki Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır döneminde Doğanlar Mahallesi’nde bir semt stadyumunun temeli atıldı.
Bornova Belediye Başkanlığı görevine 2014’te seçilen Olgun Atila tadilat projesiyle stadyumu daha da büyüttü ve bu projenin tamamlanması için olağanüstü bir enerji sarf etti.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, stadyumun tamamlanması için çok büyük maddi destek verdi.
İşte o stadyumda ilk maç bugün saat 19.00’da Göztepe ile Elazığ Spor arasında oynanacak.

***
Artık İzmirli takımların oynayacağı UEFA standartlarında yepyeni bir statları var.
Hem de bu stat; Büyük Kanal gibi, Metrolar gibi, Gaziemir’deki Uluslararası Fuar Merkezi gibi İzmirlilerin ödediği su paraları, emlak vergileri gibi kaynaklarla tamamlandı.
Bu güzel anların tadını çıkarmak isteyenler bugün Doğanlar’daki Bornova Stadyumu’na gelsin. Muhteşem Göztepe seyircisi yeni stada yakışır coşkuyu zaten oluşturacak.
James La Fountaine’nin 1890’da Bornova’da düzenlediği Türkiye’nin ilk futbol maçı gibi bu günkü Göztepe maçı da tarihe tanıklık etmek için iyi bir fırsat olacak.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x