EHLİYET SINAVI NE ZAMAN YAPILACAK?

EHLİYET SINAVI NE ZAMAN YAPILACAK?

EHLİYET SINAVI NE ZAMAN YAPILACAK?

26 Eylül 2017 - 10:10


Ehliyet sınavı her yıl 5 defa düzenlenir. Sınav sonucunda başarılı olanlar direksiyon sınavından da geçerlerse stajyer ehliyet alır. Ehliyet sınavı ne zaman? Ehliyet sınavında adayların dikkat etmesi gereken noktalar nelerdir?
Ehliyet sınavlarının dördüncüsü, 7 Ekim’de yapılacak. Sınavdan başarılı olanlar ehliyet almaya hak kazanacak. Sınavda başarılı olamayan adaylar, 23 Aralık’ta yapılacak yılın son ehliyet sınavına girebilecek. Ehliyet sınavı ve direksiyon sınavından adayların başarılı olabilmesi için en az 70 puan alması gereklidir.
EHLİYET SINAVINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Ehliyet sınavına girilmeden önce geçmiş yıl sorularının incelenmesi adayların yararına olacaktır. Sınavdan en az 70 puan alan adaylar direksiyon sınavına girmeye hak kazanacak. Direksiyon sınavından da başarı ile geçenler stajyer ehliyet sahibi olacak. Direksiyon sınavında ilk olarak aracın tanınması ile ilgili sorular sorulur. Ardından aracın çalıştırılması, hızlanma, geri geri gelme, eğimli yolda durup düzgün hareket etme ve geçiş kurallarına uyma gibi noktalar sınav komisyonu tarafından dikkate alınır. Sınavda yapılan her hata adayların puan kaybetmesine neden olur. Hataların büyük çoğunluğu adayların heyecanından kaynaklıdır. Bu nedenle adaylar heyecanlarını kontrol altına alabilmelidir.

EHLİYET SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Ehliyet sınavında adaylara trafik adabı, araç tekniği, ilk yardım, trafik ve çevre konularından sorular sorulur. Toplamda 50 soru sorulan adayların, sınavdan geçebilmeleri için en az 35 soruyu doğru olarak cevaplandırması gerekir. Sınavın sonuçları yaklaşık 15 gün içinde açıklanır. Adaylar MEB internet sitesinden sonuçlarını öğrenebilir. Direksiyon sınavının sonuçları da aynı gün içerisinde ya da ertesi gün adaylara ilan edilir.

STAJYER EHLİYET UYGULAMASI

 Sınavı başarı ile geçen adaylar, stajyer ehliyet sahibi olurlar. Stajyer ehliyet için belirlenen süre 2 yıldır. 2 yıl içinde 75 ceza puanına ulaşılmazsa adaylar, stajyer sürücü olmaktan çıkar. 75 ceza puanına ulaşan adayların ise ehliyetleri alınır. Psikoteknik teste giren adaylar, yeniden ehliyet alabilmek için sürücü kursuna başvuru yaparak tekrar sınava girer. Ceza puanı yazılmasına sebep olan durumlardan bazıları şunlardır;

- Şerit değiştirme kurallarına uyulmaması, 20 ceza puanı

- Emniyet kemerinin takılmaması, 15 ceza puanı

- Ehliyetin sürücünün yanında olmaması, 5 ceza puanı

- Kırmızı ışık ihlali, 20 ceza puanı

- Belirlenen hız limitlerinin üzerinde gidilmesi, 15 ceza puanı

- Muayene süresi geçen araç ile yakalanmak, 10 ceza puanı

- Ehliyet belgesi sınıfının dışında araç kullanılması, 20 ceza puanı

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x