ALTI GÜNDE PARASINI ÇEKMEYEN YANDI

ALTI GÜNDE PARASINI ÇEKMEYEN YANDI

23 Eylül 2016 - 09:27 - Güncelleme: 23 Eylül 2016 - 09:31

 Geçici iş göremezlik ücreti; sigortalının iş kazası geçirmesi, meslek hastalığına yakalanması ya da hastalık ve hamilelik durumlarında, yetkilendirilen hekim veya sağlık kurulu raporlarında belirtilen istirahat süresi için ödeniyor. Sigortalı, hastaneden aldığı rapor nedeniyle, geçici olarak çalışamadığı için aylık ya da haftalık olarak gelir kaybı yaşıyor. Bu gelir kaybının telafisi, geçici iş göremezlik ödeneği ile sağlanıyor. İstirahat raporunun bitim tarihini takip eden gün itibarıyla geçici iş göremezlik ödeneğine ait ödeme işlemleri başlatılıp, anlaşmalı bankaya sigortalının TC kimlik numarasına tanımlanarak gönderiliyor.

Ancak son zamanlarda iş göremezlik ödeneği alınmasında, yetkili banka hesabından 6 gün içerisinde çekilmediği takdirde 3 aya varan gecikmeler yaşandığı belirtiliyor. Her ayın 8 ile 14’ü arasında çekilmek üzere, iş göremezlik ödeneği işçi adına banka hesabına aktarılıyor. Ancak çeşitli nedenlerle paranın banka hesabından bu tarihler arasında çekilmemesi halinde, hak edilen ödenek emanete alınarak Sosyal Güvenlik Kurumu hesabına geri gönderiliyor. Ücret geri gönderildiğinde ise SGK’ya tekrar başvuru yapılması gerekiyor. Bu tarihten sonra da işlemlerin tamamlanması ve paranın tekrar bankaya aktarılmasının zaman aldığı belirtildi. SGK’nın her bir şubesinin ayda ortalama 7-8 bin iş göremezlik ödeneği işlemi yaptığı belirtiliyor.

2 HAFTA İÇİN 'ASGARİ' 512 TL

Bir günlük iş göremezlik ödeneği için rapor tarihinden önceki 3 aylık brüt kazanca bakılıyor. 3 aylık brüt kazanç, 90’a bölünerek, günlük brüt kazanç hesaplanıyor. Çıkan rakamın 3’te 2’si günlük iş göremezlik ödeneği dikkate alınıp raporlu gün sayısıyla çarpılıyor. Asgari ücretli işçi için brüt 1647 liradan günlük ücret 54.9 lira çıkıyor. Bu rakamın 3’te 2’si olan 36.6 lira günlük ödenek oluyor. İki hafta çalışamayan işçi için yatırılan ödenek ise 512 lira.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x