İRAN SUUDİLERİN PETROL TEKLİFİNİ REDDETTİ

İRAN SUUDİLERİN PETROL TEKLİFİNİ REDDETTİ

28 Eylül 2016 - 16:59

Petrol İhraç Eden Ülkeler (OPEC) arasında petrol fiyatlarını ve üretimini belirleme konusunda yaşanan anlaşmazlık devam ediyor.

Son olarak İran, Suudi Arabistan'ın petrol arzını azaltma karşılığında petrol çıktısını azaltma teklifini reddetti ve üretimini artıracağını açıkladı.

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Halid el-Falih, hemen yarın bir anlaşma olmasını beklemediklerini söylerken, İran Petrol Bakanı Bijan Zanganeh 30 Kasım'daki OPEC zirvesini işaret etti.

Suudi Arabistan, daha önce petrol çıktısını azaltmayı reddeden bir pozisyondaydı. İran'a yönelik teklif, bu pozisyonda yumuşama olduğu anlamına geliyor.

Günde 3.6 milyar varil petrol üreten İran, bu üretimini 4.2 milyar varile çıkartmak istiyor. Ancak OPEC'e üye Körfez ülkeleri, İran'ın üretiminin 4 milyar varilin altında kalmasını istiyorlar.

Reuters'in iddiasına göre Suudi Arabistan'ın bu teklifini kabul etmesi için Rusya, Katar ve Cezayir'in araya girmesine rağmen, İran ret konusunda kararlı durdu.

2014 yılında aşırı arz nedeniyle petrol fiyatlarındaki büyük düşüş, özellikle petrole bağımlı Körfez ülkeleriyle Venezuela, İran ve Irak gibi ekonomileri vuruyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x