PUTİN VE OBAMA ARKA ARKAYA...

PUTİN VE OBAMA ARKA ARKAYA...

30 Ağustos 2016 - 18:50

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya lideri, G20 Zirvesi için gidecekleri Çin'de bir araya gelecek. Erdoğan'ın bir gün sonra ABD Başkanı Obama ile de randevusu var.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, birer gün arayla dünya liderleriyle baş başa görüşmeler yapacak.Erdoğan'ın ilk randevusu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Çin'de. G20 zirvesi için Çin'e gidecek ikili, bir araya gelecek.Son olarak 9 Ağustos tarihinde St. Petersburg'da görüşen Putin ve Erdoğan, 3 Eylül akşamında geç saatlerde buluşacak.

 

EKONOMİ TİCARET ENERJİ

 Kremlin Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, Erdoğan ve  Putin'in Çin'de yapacağı görüşmenin içeriğine dair bilgi verildi.  Açıklamaya göre, zirve çerçevesinde 3 Eylül'de yapılacak görüşmede,  Türkiye-Rusya ilişkilerinin normalleşme süreci, iki üke arasındaki üst düzeyli  işbirliği mekanizmalarının yeniden canlandırılması ile ekonomi, ticaret ve enerji  alanları başta olmak üzere karşılıklı işbirliğinin görüşülmesi bekleniyor.  Erdoğan-Putin görüşmesinde, Suriye ve uluslararası terörizm tehdidiyle  mücadele gibi konuların da değerlendirileceği belirtildi.

Moskova'dan gelen ilk açıklamalar, iki ülke arasındaki normalleşme sürecinin yüksek bir ivmeyle devam ettiği yönünde. Kremlin  Danışmanı Yuriy Uşakov, Rus ve Türk liderlerin Akkuyu ve Türk Akımı gibi ortak enerji projelerinin yanı sıra Suriye'deki son durum ve uluslararası terörü ele alacağını söyledi. Uşakov, Moskova'nın halihazırda Rusya'daki inşaat projelerinde Türk vatandaşlarının çalışması önündeki yasakların kaldırılması üzerinde çalıştığı bilgisini verdi.  Uşakov, Türkiye ve Rusya arasında normalleşme sürecinin devam  ettiğine vurgu yaparak, "Kısa bir süre önce charter uçuşlara yönelik yasağı  kaldırdık. Yani kasım ayındaki uçak olayından sonra normal işbirliğine geri dönme  süreci yoğun tempoda devam ediyor" dedi.

Obama ile 15 Temmuz'dan sonra ilk kez yüz yüze

Putin randevusundan bir gün sonra ise, Erdoğan'ın el sıkışacağı isim ABD Başkanı Barack Obama. Çin'de buluşacak liderler, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ilk kez yüz yüze görüşecek.

Obama'nın ulusal güvenlik danışmanlarından Ben Rhodes, Türkiye'nin Suriye'deki askeri harekâtının da Obama-Erdoğan randevusunda gündeme geleceğini duyurmuştu.Geçen hafta Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 'Fırat Kalkanı' adını verdiği Suriye harekâtının başladığı gün ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden Ankara'ya giderek Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım ile temaslarda bulunmuştu.Erdoğan-Obama buluşmasında bir diğer önemli başlık ise, Fethullah Gülen'in Türkiye'ye iadesi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x