BAKAN ARSLAN: TÜRK MÜTEAHHİTLERİ DÜNYAYA PATRONLUK YAPAR HALE...

BAKAN ARSLAN: TÜRK MÜTEAHHİTLERİ DÜNYAYA PATRONLUK YAPAR HALE GELDİ

BAKAN ARSLAN: TÜRK MÜTEAHHİTLERİ DÜNYAYA PATRONLUK YAPAR HALE GELDİ

10 Ağustos 2017 - 12:16 - Güncelleme: 10 Ağustos 2017 - 12:24

 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme  Bakanı Ahmet Arslan, Türkiye'de dev projelerin yerli firmalarla yapılmasına  ilişkin, "Ülkemiz son 15 yılda yaptığı atılımla, açılımla, ulaştırma projelerinde  katettiği mesafe ile artık dünya çapında büyük projeler yapabilen Türk müteahhitleri, Türk yüklenicileri ortaya çıkardı. Bunlar Türkiye'deki büyük  projeleri yaptıkları gibi Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde, Osman Gazi Köprüsü'nde dünyaya patronluk yapar hale geldi." dedi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan AA muhabirine yaptığı açıklamada Türkiye'nin bir çok yerinde projelerin yüzyıllardır yapılmasının hayal edildiğini, Ak Parti hükümetleri  döneminde bir çok projenin gerçeğe dönüştüğünü belirtti.

Kanal İstanbul müteahhitlik sektörünün Türk mühendislik sektörünün  pik noktası, en üst seviyesi olacak. İnşallah sıra ona geliyor. Türkiye yerinde  durmuyor. Türkiye kabuğuna sığmıyor"

İnsanların, artık Türkiye'de hayallerin gerçeğe dönüştüğünü gördüğünü  ifade eden Arslan, yüzyıllık hayal olan, Türkiye'nin 2 bin 600 rakımlı geçit  vermeyen Ovit Dağı'nın gerçeğe dönüşeceğini, kışında insanlara hizmet vereceğini  söyledi.

Arslan, Ovit Tüneli'nin özellikle Karadeniz'deki potansiyeli İç  Anadolu'ya, oradan Akdeniz'e, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya bağlama şansı olduğuna  değinerek, "Dünyanın en uzun çift tüp üçüncü tüneli. Birincisi Çin'de, ikincisi  yine Türkiye'de yapımı devam eden Zigana Tüneli ve üçüncüsü Ovit Tüneli. 12 bin  600 metre tünel uzunluğu, bin 400 metre de çığ tüneli ile birlikte 14  kilometrelik bir tünel hizmete girecek." diye konuştu.

Tünel içinde çok özel bir boya ve ışıklandırma sistemi olacağına  işaret eden Arslan, şöyle devam etti:

"İnsanlar bu 14 kilometrelik tüneli geçerken sanki gün ışığında  geçiyormuş psikolojisi ile geçecekler. Beş altı ay içerisinde Ovit tünelini  bitirip insanların hizmetine sunacağız. Karadeniz'i Erzurum'a bağlarken kışın  özellikle 'İyidere-İkizdere arasında İspir'e giderken yolda kalındı.'  denilmeyecek. İnsanlar çok kontrollü seyahat edebilecek."

Arslan, Ovit Tüneli'nin yanında, İstanbul'da Yavuz Sultan Selim  Köprüsü'nü Çatalca'ya bağlayan yolunda 2017 yılı sonuna kadar bitirilmiş  olacağını, Trakya'dan gelip Anadolu'ya geçen araçların Çatalca'dan ayrılarak  Yavuz Sultan Selim Köprüsü marifeti ile çok kısa ve rahat bir şekilde seyahat  edebileceklerini vurguladı.

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'nin Türkiye için çok önemli  olduğuna dikkati çeken Ahmet Arslan, şu ifadeleri kullandı:

"Sadece ülkemiz için değil, Londra'yı Pekin'e bağlaması ve İpek Yolunu  canlandırması adına çok önemli bir proje. Bu sene inşallah sonbaharda Gürcistan  tarafının da bitmesiyle hizmete sunmuş olacağız. Bu da ülkemizin büyük  projelerinin birinin daha bitmesi ve insanımızın hizmetine girmesi anlamına  geliyor."

"DÜNYANIN BÜYÜK FİRMALARI TAŞERONLUK YAPAR HALE GELDİ"

Bakan Arslan, 17-25 Aralık ve 15 Temmuz'da meşru ve milletin oyları  ile seçilmiş hükümetlerin yıkılarak darbe yönetimlerinin başa getirilmek  istendiği dönemler olduğunu belirtti. Arslan, "O dönemde sadece Türkiye'de değil  dünyanın bir çok yerinde Türkiye'nin yüzakı olan, Türkiye'ye katma değer  sağlayan, ekonomik girdi sağlayan, döviz getiren büyük firmaların, büyümesinin  hazmedilemediği bir dönemdi." dedi.

Türk firmalarının önünün kesilme gayretlerinin devam ettiğinin altını  çizen Arslan, şu değerlendirmede bulundu:

"Sebebi, geçmiş yıllarda biz yurt dışında işler yapıyorduk ama sadece  bina inşaatı yapıyorduk. Zorluk derecesi yüksek ulaştırma projeleri yapmıyorduk  ve ülkemizde yaptığımız projeleri de yurt dışındaki büyük firmalara veriyorduk.  Bizim firmalarımız onların taşeronluğunu yapıyordu. Ancak ülkemiz son 15 yılda  yaptığı atılımla, açılımla, ulaştırma projelerinde katettiği mesafe ile artık  dünya çapında büyük projeler yapabilen Türk müteahhitleri, Türk yüklenicileri  ortaya çıkardı. Bunlar Türkiye'deki büyük projeleri yaptıkları gibi Yavuz Sultan  Selim Köprüsü'nde, Osman Gazi Köprüsü'nde dünyaya patronluk yapar hale geldi.  Dünyanın büyük firmaları onlara taşeronluk yapar hale geldi."

Dünyanın neresinde olursa olsun Türk yüklenici firmaları büyük  havalimanları, büyük otoyollar, büyük köprüler, büyük tüneller yaptığına işaret  eden Arslan, "Gerekirse yerli taşeron veya yerli partner kullanıyorlar. Bu da  müteahhitlik sektörümüzün geldiği noktayı göstermesi adına çok önemli." diye  konuştu.

Ordu-Giresun Havalimanının dünyanın deniz üstünde yapılan ikinci  havalimanı olduğunu hatırlatan Arslan, şunları söyledi:

"Türkler, yapamaz, Türkler bunu yapamaz denilirken biz bakanlık  olarak Türk müteahhit sektörüne güvenimizi ortaya koyduk. Onların marifeti ile  yaptırdık ve memnuniyetle görüyoruz ki, milyonlarca yolcu uçuyor. Rize-Artvin  Havalimanının da inşaatına başladık. Bunu da Türk müteahhitler yapıyor. Bu da  bizim gurur projelerimizden biri olacak."

"SIRA KANAL İSTANBUL'DA"

Bakan Arslan, İstanbul, Türkiye ve dünya için artık en büyük projenin  Kanal İstanbul olduğunu belirterek, "Kanal İstanbul müteahhitlik sektörünün Türk  mühendislik sektörünün pik noktası, en üst seviyesi olacak. İnşallah sıra ona  geliyor. Türkiye yerinde durmuyor. Türkiye kabuğuna sığmıyor." ifadesini  kullandı.

Bölünmüş yol, köprüler, tüneller, havalimanları ile yüksek hızlı tren  ve hızlı tren dahil olmak üzere demir yolu projelerinde de büyük adımlar  atıldığını vurgulayan Ahmet Arslan, şunları kaydetti:

"Ulaştırma yollarını birbiri ile entegre eder desteklerseniz ülke  alarak ulaşımdan, uluslararası taşımacılıktan istediğiniz katma değeri  oluşturursunuz. Asya ile Avrupa, Kuzey Avrupa ile Afrika ile arasında köprü  konumunda olan ülkemizin bu köprü konumunun hakkını veren bütün ulaştırma  projelerini planlıyor yapıyoruz."

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x