Başkan Recep Tayyip Erdoğan Suudi Arabistan’ı ziyaret edecek

Başkan Recep Tayyip Erdoğan Suudi Arabistan'ı ziyaret edecek

Başkan Recep Tayyip Erdoğan Suudi Arabistan'ı ziyaret edecek

28 Nisan 2022 - 16:10

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz El Suud'un davetlisi olarak Suudi Arabistan'ı ziyaret edecek. Görüşmelerde, ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında fikir teatisinde bulunulacak.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün Suudi Arabistan'a gerçekleştireceği ziyaretle, iki ülke arasındaki ilişkilerde eskiye dönüş yaşanması ve yeni işbirliklerine kapı aralanması bekleniyor.

Detayları A Haber Ankara editörü Arzu Fidanverdi aktardı.

İşte o açıklamalardan satır başları;

Ziyaret toplamda 2 gün sürecek. Son birkaç ay içerisinde gerçekleşen Birleşik Arap Emirlikleri ve İsrail ile birlikte üst düzey temasların ardından bu görüşmenin bölgesel görüşmeler açısından oldukça önemli.

Bu kritik ziyarette neler konuşulacak? Görüşmelerde öncelikle Türkiye ve Suudi Arabistan arasındaki ilişkiler gözden geçirilmiş olacak. Bunun dışında iş birliğinin geliştirmesi imkanlarıyla birlikte tüm konuların detaylı bir şekilde görüşülecek.

Erdoğan'ın gündeminde Doğu Akdeniz ve Arap yarımadasından Avrupa'ya uzanacak enerji projeleriyle birlikte bölgesel barış gibi başlıkların da hiç kuşkusuz detaylı bir şekilde görüşüleceğini ifade edebiliriz.

Ankara ve Riyad'ın gündeminde Körfez, Suriye, Libya gibi bölgesel konular yer alırken, ikili ilişkiler de masaya yatırılacak. Bu kapsamda, Türkiye ve Suudi Arabistan arasında yatırım anlaşmaları, enerji, petrokimya, teknoloji, ulaşım, altyapı, sağlık, finansal hizmetler, gıda ve tarım ve savunma sanayii gibi bir dizi iş birliği buluyor.

Ayrıca, Suudi Arabistan'ın Türk ürünlerine uyguladığı "örtülü ambargonun" Başkan Erdoğan'ın Riyad ziyareti sonrası kalkacağını ve Türk firmalarının Suudi Arabistan'daki işlerine kaldıkları yerden devam edeceğini belirtiliyor.

İLK ADIMLAR 2020'DE ATILMIŞTI

İki ülke arasındaki ilişkilerde normalleşme adımları, Başkan Erdoğan ile Suudi Arabistan Kralı Selman arasında 21 Kasım 2020'de gerçekleştirilen telefon görüşmesinde, ikili ilişkilerin geliştirilmesi ve sorunların giderilmesi için "diyalog kanallarının açık tutulmasında" mutabık kalınmasıyla başlamıştı.

Başkan Erdoğan ile Suudi Arabistan Kralı Abdülaziz'in Kasım ayındaki telefon konuşmasını, İslam İş Birliği Teşkilatının Nijer'de yapılan toplantısında her iki ülkenin dışişleri bakanları tarafından yapılan ılımlı açıklamalar izlemişti.

Dışişleri Bakanı Mevlût Çavuşoğlu da sosyal medyadan yaptığı açıklamada "Güçlü bir Türkiye-Suudi Arabistan ortaklığı yalnızca ülkelerimiz için değil, bütün bölgemiz için faydalı olacak" ifadelerini kullanmıştı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ayrıca geçtiğimiz sene Suudi Arabistan'ı ziyaret etmişti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x