’ERDOĞAN VE TRUMP’

'ERDOĞAN VE TRUMP'

'ERDOĞAN VE TRUMP'

22 Şubat 2017 - 22:30

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Beştepe'de Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde basın toplantısı düzenledi. Kalın, gündeme ilişkin konuları değerlendirip, soruları cevapladı.

Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump'ın Mayıs'da yapılacak NATO zirvesi öncesinde görüşme yapmalarının planlandığını açıkladı.
Kalın'ın açıklamalarında öne çıkan başlıklar

Sayın Cumhurbaşkanımız sahada ve bundan sonraki süreçte de sahada olmaya devam edecek. Kendisinin il ziyaretleri, basın toplantıları, televizyon programları, meslek gruplarıyla buluşmaları devam edecek. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle ilgili görüşlerini paylaşacak. 16 Nisan günü yapılacak oylama, Türkiye'nin muasır medeniyetler seviyesine ulaşmasında çok büyük önem arz ediyor. Bu anayasa değişikliği kuvvetler ayrılığı ilkesini de koruma altına almaktadır. Rasyonel bir temeli olmamakla birlikte bazı argümanların kutuplaşma yarattığını biliyoruz.

 Önerilen sistemin en önemli özelliği doğrudan millete güvenen bir sistem olması. Millete güvenmeyen bir sistem millete hizmet edemez ve milletin güvenini kazanamaz. Bu anayasasının milletimize götürülmesi konusunda milletin iradesi her türlü iradenin üstündedir.

15 Temmuz davası

Görülmeye başlanan 15 temmuz darbe girişimi davaları önemli konu. Bir kısmı arsızca "ben bu darbeyi yaptım" diyor bir kısmı hiç bir şey olmamış gibi davranıyor. Bu ihanet  suçunu işleyenlerin bedelini ödemeleri önemle arz ediyor. Bu milletçe izleyeceğiz ve yapanların yanına kar kalmadığını göreceğiz. Biz bu davayı unutmayacağız unutturmayacağız

Erdoğan'ın körfez ziyaretleri

Halkoylamasından sonra Körfez ülkelerine ve Körfez ülkelerinden ziyaretler olabilir. Önümüzdeki ay Kuveyt Emiri Türkiye'ye gelecek. Biz bu ülkelerde FETÖ ile mücadeleyi dile getirdik. FETÖ'ye dünyanın hiç bir yerinde müsamaha gösterilmeyecek.

Almanya'da Türk imamlara baskın

Almanya'da ipe sapa gelmez ve zemini olmayan suçlamalarla DTİB mensuplarına yönelik böyle bir takibatın başlatılmış olması arkada başka niyetlerin olduğunu akıla getirmektedir. 

DTİP gözlatılarıyla ilgili olarak siyasi saiklerle alınmış talihsiz bir karar. DİTİB Alman kanunlarına göre kurulmuş çok önemli bir kuruluştur. Siyasi saiklerle alınmış talihsiz bir karar.

DTİP oradaki Türk-Müslümanların ihtiyaçlarını görmekle kalmıyorlar aynı zamanda radikalleşmeye karşı çok önemli bir rol oynamıştır. Bu Diyanet İşleri Başkanlığımızın önemli bir başarısıdır. Bu takdir edilmesi gerekirken böyle bir takibat kabul edilemez.Türk Müslüman toplumuna hizmet veren kurumumuz tam bir şeffaflık içerisindeyken bu tutum aşırı sağın yükseldiği, mültecilerin saldırılara maruz kaldığı örgütlerin cirit attığı dönemde yapılması arkada art niyet olduğunu akla getirmektedir.

El Bab operasyonu

Sayın Cumhurbaşkanımız, El Bab'a operasoynu günbegün hatta bazen saat saat takip ediyor. El Bab içerisindeki operasyonlar, sivil kayıpların olmaması için büyük bir hassasiyetle yapılıyor."

Astana Cenevre süreçleri

Siyasi geçişin sağlanması için çalışmalar devam etmekte. Biz bunları birbirini bütünleyen iki süreç olarak görüyoruz. Cenevre çatısı altında rejimle muhalifler arasında görüşmeler devam edecek.

Türkiye AB ilişkileri

Çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Şu aşamada AB'den temel beklentimiz vize muafiyeti konusunda adımların atılması, Suriyeli mültecilerle ilgili vaatlerin yerine getirilmesi, fasılların önündeki engellerin kaldırılmasıdır. Terörle mücadele konusunda AB'nin Türkiye'nin yanında daha güçlü şekilde durmasını istiyoruz.

Ezan yasağı

İsrail meclisinde ezan yasağı konusunu cumhurbaşkanımız dile getirmişti. Yüzlerce yıldır yankılanan ezan sesi suturulamaz . Umarım bu yanlıştan bir an önce dönülür.

PYD/YPG farklı isimler altında var

Menbiç konusunda istihbaratımız var. PYD /YPG güçleri farklı isimler altında hala orada varlığını sürdürüyor. Bu bilgileri Trump yönetimi ile paylaştık. Genel manada Suriye'deki durumu biz masada tutmaya devam edeceğiz.

Menbiç konusunda da her opsiyon masada

Rakka operasyonu ile ilgili Trump'ın verdiği bir talimat var. Rakka'ya operasyon konusunda önerilerimiz var. Bu konudaki çalışmalarımız var.

İran meselesi

 İran bizim önemli komşumuz. Uzun bir sınırımız var. Hem ikili ilişkilerimizde hem bölgesel sorunlarda İran'la hep diyalogda olduk. Ancak İran'ın nüfuz elde etme çalışmalarını görmezden gelmiyoruz. Oraya rejimin davetiyle gittik argümanın bizim için hiçbir geçerliliği yoktur. Hangi rejimle iş tutarak İran bunu iddia ediyor, bunun muhasebesini yapması gerekiyor. 600 bin insanın katledilmesiyle ilgili bir hükümetle iş tutmak ne kadar meşrudur?Bizim DEAŞ'la mücadelemiz, çabamız, verdiğimiz şehitler ortada. Kobani meselesi gündeme geldiğinde bütün dünya Kobani dedi. Bunu bir planın parçası olarak yaptılar. Türkiye bugün DEAŞ'la en ön safta çarpışan bir ülke. Bunu takdir etmek yerine zaman zaman Türkiye'ye dönük hiç dikkate almadığımız eleştiriler geliyor. Devlet adına konuşurken verilerle ve ciddiyetle konuşacaksınız. Biz kendi ulusal güvenliğimiz, bölge ve Suriye halkının geleceği için çok ciddi mücadele veriyoruz

Erdoğan-Trump görüşmesi olacak mı?

Mayıs ayı içinde NATO'da ara zirve yapılacak. Sayın Cumhurbaşkanımız katılacak. Orada yüz yüze bir görüşme olacak. NATO Zirvesi'nden önce de bir zirve planlanıyor. Yüz yüze görüşmede Türk-ABD ilişkileri ele alınacak.

S-400'lerin alımı

S-400'lerle ilgili konu takip ediliyor. Milli Savunma Bakanlığı bu konuyla ilgili istişareler yapıyor. Bizim Rusya'da yapacağımız toplantıya yetişir mi bilemiyorum. Burada 3 kriter var. Fiyat, teslim tarihi, ortak üretim. Biz diğer ülkelerden daha iyi bir teklif alsaydık onunla ilgilenirdik. NATO'ya alternatif bir durum yok.

Barzani ziyareti

Sayın Barzani'nin Sayın Cumhurbaşkanımızla bir görüşmesi olacak. Konuşacağımız çok konu var. Irak bizim için çok önemli. Bu trafiğin devam ettirilmesi çok önemli. Erbil yönetimi hem DEAŞ hem PKK ile mücadele konusunda Türkiye ile aynı noktada bulunmaktadır. Bağdat-Erbil gerginliklerini de düşününce biz bunları dikkate alarak hareket ettik.

Kıbrıs Rum kesiminin Enosis kararı

Umarız Rum tarafı bu kararından vazgeçer. Hele müzakerelerin kritik bir aşamaya girdiği böyle bir dönemde bu kararın gündeme getirilmiş olması elbette müzakereleri bundan sonra çok olumsuz yönde etkileyecektir. Adım atması gereken taraf Rum tarafıdır."

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x