İSYANKAR VEGANLAR

İSYANKAR VEGANLAR

24 Eylül 2016 - 13:30 - Güncelleme: 24 Eylül 2016 - 13:34

Veganlık gün geçtikçe daha da popüler oluyor. Instagram’da vegan hashtag’iyle 26 milyon civarında paylaşım bulunuyor. Veganlığı sadece bir beslenme alışkanlığı değil, hayat biçimi olarak kabul edenler de var. 1.789 vegan arasında yapılan araştırmada üçüncü bir vegan türü olduğu ortaya çıktı. İsyankar veganlar olarak tanımlanan bu türün mensupları canları istediğinde et tüketebiliyor

Belki sağlıklı beslenmek istediğinizden, belki de aşırı hayvan sevginizden ya da bazı sağlık sorunlarından dolayı et ve süt ürünlerini hayatınızdan çıkardınız. Yeme alışkanlığınızı kökten değiştirmeniz, hem bünyeniz, hem de psikolojiniz alışıncaya kadar biraz zor olacak ama bunu da göze aldınız. Ne de olsa artık günümüzde veganlar için marketlerde birçok seçenek bulunuyor. Hatta sırf veganlara hitap eden dükkanlar bile açılmaya başladı. Siz de bu akıma ayak uydurmaya karar verdiniz ve bir cuma akşamı arkadaşlarınızla birlikte pizzacıda buluştunuz. Muhtemelen garsona ilk sorunuz, 'Veganlar için herhangi bir yemeğiniz var mı?' olurdu. Ne de olsa balık, et ve süt ürünlerinden belli bir süredir kaçıyorsunuz, hatta her gün kahvenize koymak için ofise badem sütü taşıyıp özenli davranıyorsunuz. Ne var ki garson bu sorunuz karşısında biraz mahçup, biraz da çaresiz size salataları göstermeye başladığı noktada, mönüyü uzatıp 'Önemli değil, pepperoni pizza istiyorum' dediniz. 26 yaşındaki Sinem'in başına gelen bir olay isyankar veganlar olarak tanımlanan yepyeni bir kavramın da kanıtı niteliğinde. Sinem, yeme alışkanlığını bir anda değiştirmese de vegan beslenme şeklini benimsemeye çalışıyor. Pepperonili pizzasının ardından ertesi gün kinoa salatası ve mercimekli bolognez ile beslenme alışkanlığını devam ettiriyor. Sinem, "Yüzde 70 veganım" diyor. "Yaklaşık bir sene önce hayvansal hiçbir gıda kullanmama kararı aldım ve üç ay kadar da istikrarlı şekilde bu beslenme şeklini uyguladım. Ancak tamamen vegan olabilmek çok zor. Bu yüzden kendimi şımartmak istediğim zamanlarda kendime engel olmuyorum ve buna izin veriyorum" diyor.

ANA AKIM: VEGANİZM
Veganizm, günümüzde oldukça popüler. Ellie Goulding ve Ariana Grande, vegan beslenmeyi benimseyen ünlülerden. Yemek kitapları arasında ise blogger Deliciously Ella'nın 'Yüzde Yüz Vegan' kitabı basıldığı ilk günden itibaren satış rekoru kırıyor. Aynı şekilde Instagram'da vegan hashtag'iyle 26 milyon civarında paylaşım bulunuyor. Bunların hepsi aslında vegan olmayı sadece bir beslenme alışkanlığı değil, hayat biçimi olarak kabul edenlerle ilgili. İngiltere'de 1.789 vegan arasında yapılan araştırma bildiklerimiz dışında üçüncü bir tür olduğunu ortaya çıkardı. Çünkü onlar arada bir et yiyorlar ve hatta şarabın yanında camembert peyniri tüketmeyi seviyorlar. Veganlar yeşilin her tonuyla aşk yaşarken, aynanın diğer yüzü biraz daha farklı. Mesela yılın üç ayını vegan olarak geçirmeyi tercih eden 29 yaşındaki Burcu, "Üç ay boyunca yediğim her şeye dikkat ediyorum. Ancak tamamen vegan beslenebilmek için özel dükkanlara gitmeniz ve bir servet harcamanız gerekiyor" diyor. Ürünlerin çok da kolay ulaşılabilir olmayıp pahalı olması, yeni veganların en sıkıntı yaşadığı konulardan biri. İsyankar veganların yükselişi de tamamen bununla bağlantılı.

FARKLI BESLENME SİSTEMLERİ VAR
Muhteşem vücutlarıyla dikkat çeken isimlerin sırrı bu. Jennifer Lopez, beş hafta vegan beslenirken, Beyonce bu beslenme şeklini 22 gün boyunca sürdürmeyi tercih ediyor. Kendi kurallarını yarattılar, yani yumurta yemek ve protein almak istiyorlarsa, buna engel olmuyorlar. Veganlığın trend haline gelmesi ise insanların sadece et yemeği bırakması değil. Dünya Sağlık Örgütü kısa süre önce işlenmiş etin kanserojen olduğunu açıkladı. Aynı şekilde yine yapılan araştırmalar doğrultusunda vegan olanların et yiyenlere göre kansere yakalanma olasılığı yüzde 40 daha az. Diğer vejetaryen beslenme şekilleriyle karşılaştırıldığında ise vegan olanlar düşük kolesterol ve tansiyona sahip. Diğer yandan da isyankar veganların canları istediğinde arada bir et tüketiyor olmalarının çok daha sağlıklı bir beslenme şekli olabileceği savunuluyor. Çünkü vegan yaşam her ne kadar sağlıklı bir beslenme şekli de olsa besin değeri açısından eksik kalıyor. Yeterli miktarda protein ve sağlıklı yağları tüketmeyenlerde kan şekeri düzensizliğiyle birlikte kendini sürekli yorgun hissetme gibi sıkıntılar da yaşanabiliyor. Başka bir çalışmaya göreyse, veganlar beslenme şekillerinden dolayı kalsiyum ve omega eksikliği yaşıyor. Bu yüzden vegan beslenme alışkanlığınızı, arada canınızın çektiği vegan olmayan ürünleri tüketerek devam ettirirseniz, normal veganlara göre çok daha sağlıklı ve enerjik olabilirsiniz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x