Ihlamurun Faydaları

Ihlamurun Faydaları

Ihlamur Ve Ihlamurun Faydaları

22 Nisan 2017 - 12:47 - Güncelleme: 22 Nisan 2017 - 13:26

Ihlamur Çayı Hakkında Bilgi
Bilinen adı: Ihlamur
Bilimsel adı: Malvaceae
Cins: Tilia
İngilizce adı: Linden, Lime Blassom

Ihlamur; kışın yapraklarını döken ve Kuzey Yarı Küre’nin ılıman bölgelerinde yetişen değerli bir ağaçtır. Ülkemizde Marmara, Karadeniz ve Kuzey Anadolu’da dağılım gösterir.Yer yer başka yerlerde de rastlamak mümkündür. Yaprakları ve çiçekleri çay olarak kullanılır. Odunu da değerli bir bitkidir. Bu ağacın odunu, oymacılıkta, müzik aletleri yapımında, oyuncakçılıkta kullanılmıştır. Ağacın boyu 20-30 metreye kadar ulaşabilir. Ihlamur ağacının ömrü de uzundur ve 1000 yıl kadar yaşayabilecekleri tahmin edilir.

Ülkemizde bu ağacın bir kaç türü yetişir. Bu türler; büyük yapraklı Ihlamur, gümüş ıhlamur, ve kafkas ıhlamurudur.

Ihlamur ağacı; ılıman, kireçli toprakları sever. Ihlamurun Avrupa folkloründe önemli bir yeri vardır. Germen ve Slav halklarınca kutsal kabul edilmiştir. Bu ağacın olduğu yerler eski Doğu Avrupa’da buluşma ve randevu yeri olarak seçilirmiş ayrıca mahkemeler de bu ağın olduğu yerde yapılırmış.

Ihlamurun Faydaları Neler?
Ihlamur çayı özellikle gribe ve nezleye karşı yüz yıllardır kullanılmaktadır.

Ihlamur çayının faydaları arasında göğüs yumuşatması, öksürüğe iyi gelmesi bilinmektedir. Ayrıca, bu çayın sabah aç karna içilmesinin zayıflamaya yardımcı olduğu dile getirilmiştir.

Ihlamur çayı aynı zamanda sakinleştirici ve uykusuzluğa karşı etkilidir. Oturma banyolarında da bazı aromaterapik etkiler vardır.

Ihlamurun ısıtıcı ve terletici etkileri vardır. Bu özelliği nedeniyle tıkanmış gözenekleri açar, vücudun bağışıklık sistemini uyarır. Sinirleri uyaran bir yapısı da vardır. Ayrıca felç ve yüz felcine karşı da faydalıdır. Bunların dışında titreme, kas kasılmaları ve seğirme gibi problemlere de iyi gelir. Küvet içerisinde bir süre bekletilen ıhlamur ile banyo yapılırsa ağrı dindirici, sakinleştirici özellikleri olduğu gibi aynı zamanda saçların hızlı uzamasına yardımcı olur ve cilt gözeneklerini açıcı etkisi vardır.

Kum ve taş oluşumunu engeller ve dışa atımına yardım eder. Böbrekleri ve mideyi temizler, bağırsak gazlarının oluşumunu engeller, bağırsak ve mide spazmına karşı da etkili olduğu iddia edilmiştir. Ihlamur çayı gargara yapıldığı zaman ağız içini temizler.

Bu bitki antioksidan bakımından da oldukça zengindir. Ihlamurun faydaları‘nın bu kadar çok olmasının nedenlerinden biri içeriğinde bulunan quecetin ve kaempferol gibi antioksidan bileşikler nedeniyledir. Bu antioksidan etki nedeniyle ıhlamur çayı içmek vücutta biriken serbest radikalleri yok etmeye katkı sunabilecektir.

Bu bitki, diaphoretik etkisi olan bir bitkidir. Bu etki vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olan terletici bir etki anlamına gelir.

Kanser önleyici etkisi olan ıhlamurun faydaları arasında, ağrı dindirici özelliği de vardır. Ayrıca, eklem rahatsızlıklarına da ıhlamurun faydaları bulunur. Kan basıncını düşürür ve vücutta ve kanda oluşan iltihaplanmayı azaltıcı etkisi vardır.

Ihlamur Çayı Nasıl Demlenir?
Ihlamur çayı bildiğimiz siyah çay gibi hazırlanır/demlenir ve asla kaynatılmaz. Bir tutam ıhlamurla yeteri kadar önceden kaynatılmış sıcak su karıştırılır ve 10 dakika demlenir.

Ihlamur nasıl kurutulur?
Ihlamurun, diğer bitkilerde olduğu gibi direk güneş almayan ve sıcak bir yerde kurutulması gerekir. Bunun için yaz aylarında, direk güneş görmeyen çatı altları çok uygundur.

Uyarı: Kalp rahatsızlıkları bulunanların ıhlamuru tüketmemesi veya tüketimi noktasında uzman görüşü almaları gerekmektedir.

Sağlıcakla Kalınız…

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x