İÇENE DE SATANA DA CEZA GELİYOR!

İÇENE DE SATANA DA CEZA GELİYOR!

İÇENE DE SATANA DA CEZA GELİYOR!

10 Ocak 2017 - 22:30

Tütünle mücadelede büyük başarılar elde eden Türkiye'nin yeni sorunu elektronik sigaralar...

Tütünle mücadele konusunda örnek bir ülke konumunda olan Türkiye'nin başı şimdi de elektronik sigaralarla dertte. Ülkemizde yasak olmasına rağmen elektronik sigara içen kişi sayısı her geçen gün artıyor. "Daha az zararlı" olduğu düşünülen ama gerçekte diğer tütün ürünleri kadar zararlı olan elektronik sigaraların başka riskleri de mevcut. 

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Daire Başkanlığı'nın, HABERTURK.COM'a yaptığı açıklamaya göre; elektronik sigaranın gerek internet üzerinden gerekse bir işletmede satışına şahit olunması durumunda ihbar hattının aranması gerekiyor. 

İşte Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Daire Başkanlığı'nın elektronik sigara ile ilgili açıklamaları...

Türkiye'nin tütünle mücadelesi tüm dünya tarafından örnek gösteriliyor. Dünya Sağlık Örgütü, Türkiye'nin sigarayla mücadelede başarılı olduğunu belirtiyor. Biraz açıklar mısınız?

Türkiye’de tütün kontrolü çalışmalarının tarihi biraz daha gerilere gidiyor ama 2008 yılında dumansız hava sahası kampanyası ile çalışmalarımıza ivme kazandırdık. Aynı yıl Dünya Sağlık Örgütü, tütün kontrolü için bir yol haritası olarak kullanılabilecek bir politika paketi yayımladı. Biz, bu politika paketinde yer alan kriterlerin tamamını yerine getiren ve tütün kullanım oranında düşme sağlayan ilk ülke olduk ve Dünya Sağlık Örgütü de bu başarıya 2013 yılında yayınlanan raporlarında yer vererek bizi örnek ülke olarak gösterdi.


 
Peki, tütünle mücadelemiz devam ederken, elektronik sigaraların ortaya çıkışını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Tütün endüstrisi yasaların engellediği alanlarda yeni çıkış noktaları yakalama, yeni pazarlama stratejileri geliştirme ve yeni hedef kitleler yaratma hedeflerine yönelik olarak çalışır. Elektronik sigara da bu stratejinin bir ürünüdür. Elektronik sigaralar da aynı pipo, puro, nargile gibi birer tütün ürünüdür ve tütün endüstrisi tarafından üretilmektedir. İçeriği geleneksel sigara ile benzerdir. Söylenmiş olduğu gibi 'sigaradan daha az zararlı' olduğuna dair sağlam bir kanıt sunabilen herhangi bir bilimsel araştırma yoktur. Oluşturulmaya çalışılan 'daha sağlıklı' algısı ile pazar payında muhtemel düşüş manüple ediliyor, bir B planı olarak gelecekte sigaranın yerini alması planlanıyor ve bütün çalışmalar bunun üzerine yapılıyor. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x