KİNOA’NIN ŞAŞIRTICI FAYDALARI

KİNOA'NIN ŞAŞIRTICI FAYDALARI

KİNOA'NIN ŞAŞIRTICI FAYDALARI

30 Nisan 2017 - 20:30

Beslenme alanında son dönemin parlayan yıldızlarından biri de kinoa. Aslına bakarsanız kinoanın ülkemize girmesi çok yeni değil, yaklaşık 3-4 yıldır satılıyor yanlış hesaplamıyorsam. Ama herkesin alabileceği fiyata inmesi ve herkesin dinleyebildiği diyetisyenlerin de kinoadan bahsetmeye başlaması yeni.
Kinoanın zayıflama konusundaki en büyük artısı glisemik indeksinin düşük olmasıdır. Glisemik indeks, karbonhidratların kan şekerinizi nasıl etkilediğini gösterir. Kinoanın glisemik indeksi düşük olduğu için,  şeker hastaları için güvenlidir ve kan şekerinizi yükseltmez. Kan şekeri yükseldiğinde, daha fazla şeker veya basit karbonhidrat istemeye başlarsınız. “Yedikçe yiyesim geliyor” dediğiniz anlar kan şekerinizin yüksek olduğu anlardır denebilir. Kan şekeri dengesiz olduğunda, diyet yapmak ve sağlıklı beslenme seçimleri yapmak zordur, çünkü tatlıları ve rafine edilmiş ekmekleri özlemiş olursunuz. Kinoa tükettiğinizde kendinizi doymuş hissedeceğiniz için diyet süreciniz kolaylaşmış olacaktır.
Kalorisi düşük sayılmaz, hatta bulgurdan daha yüksektir. 1 su bardağı haşlanmış kinoa 220 kcal, 1 su bardağı haşlanmış bulgur 118 kcal’dır.

Kinoa hakkında bilmeniz gereken diğer şeyler de şöyle;

1. Kinoa bitkisinin yediğimiz kısmı bitkinin tohumudur. Aynı zamanda pazı ve ıspanak gibi sebzelerin de dahil olduğu bir bitki ailesindendir.

2. Tam proteindir – yani vücut tarafından üretilemeyen ve dolayısıyla gıdalardan gelmesi gereken temel amino asitlerin dokuzunu içerir.

3. Gluten içermez.
4. Tohumlar, biçerdöverle değil, elle çıkarılır.

5. Yüzlerce çeşit kinoa vardır. Beyaz, kırmızı ve siyah en yaygın şekilde yetiştirilmektedir.

6. Kökeni Peru ve Bolivya’daki And Dağları’ndaki Kolomb öncesi uygarlıklara kadar uzanan temel bir besin maddesidir.

7. Her türlü don ve kuraklığın yaşandığı iklim koşullarında yetişebilir.

Kinoa Nasıl Yenir?

Kinoayı iyice yıkayıp süzdükten sonra 1’e 1 su ölçüsü ile haşlayıp tek başına pilav olarak, yeşil salataların içine ekleyerek, çorbalarda pirinç ve bulgur yerine, hamur işlerinin içine ekleyerek tüketebilirsiniz. İlk denemede tatsız ve yavan gelse de yedikçe kendine has tadını daha iyi kavrayıp tanımaya başlarsınız.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x