2017’DE PARAMIZI NEREYE YATIRALIM?

2017'DE PARAMIZI NEREYE YATIRALIM?

2017'DE PARAMIZI NEREYE YATIRALIM?

25 Aralık 2016 - 08:52

Trump’ın koltuğa oturduktan sonraki söylemleri, FED’in kaç faiz artışı yapacağı, Fitch’in ocak ayındaki not açıklaması, içeride enflasyon, büyüme, siyasi ve jeopolitik durumlar piyasaları etkileyecek. Borsada hisse senetleri yüzde 20 iskontolu işlem görüyor. Altın da yükselme potansiyeli barındıran yatırım araçları arasında... Dolarda ise aşağı ve yukarı yüzde 10’luk marj ihtimal dâhilinde...

Türkiye siyasi, ekonomik ve toplumsal anlamda, deyim yerindeyse 2016 yılında yaşanabilecek bütün olumsuzlukları yaşadı. İçeride terör olayları, çevremizde jeopolitik riskler, dünyada inişli çıkışlı ekonomik aktivite derken; dolarda 3,60 TL ile zirveyi bu yıl içerisinde gördük. Borsada ise 70 bin seviyesinin üzerinde tutunmasını bildik. 2017 yılına ise piyasalar hem riskler hem de fırsatlarla giriyor. Peki önümüzdeki yıl piyasaları neler etkileyecek? Işık Menkul Değerler Başanalisti Gizmen Nalbantlı, piyasalar için 2017 yılının fotoğrafını çekti. İşte önümüzdeki yıl piyasa oyuncularının dikkat etmesi gerekenler:

TRUMP VE FITCH
Ocak ayında 2 önemli gelişme takip edeceğiz. Bunlardan ilki, 20 Ocak’ta başkanlık koltuğuna oturacak Trump’ın, ekonomi ve dış politikada izleyeceği yol olacak. Bunlar, FED’in alacağı kararlar bakımından önemli. Vergi indiriminin yanı sıra altyapı harcamalarını artıracak politikalar, FED’in yıl içinde 3 faiz artışı hedefine ulaşmasına yardımcı olabilir. Dış politikada ise Türkiye’ye olan tavrı ve Orta Doğu’daki politikaları önemli olacak. Diğer önemli gelişme, 27 Ocak’ta Fitch’in not değerlendirmesi... 2017 yılına ilişkin bankacılık sektörünün görünümünü durağandan negatife çeviren Fitch’in muhtemel bir not indirimi, piyasaların moralini biraz bozabilir. Ancak Fitch’in notumuzu koruyup, FED’in de Trump’tan istediklerini bulamaması; Türk lirası ve borsada yükselişleri beraberinde getirebilir.

BÜYÜME VE DÖVİZ

2017 yılında bizimde içinde bulunduğumuz gelişmekte olan ülkelerde siyasi riskler gündemde olmaya devam edecek. Düşük büyümenin ve ekonomik aktivitede istenilen toparlanmanın oluşmaması, 2017 için karşılaşabileceğimiz risklerden. Kurdaki yükseliş ile bazı firmaların finansal yapılarında da bozulmalar meydana gelebilir.

BORSA UCUZ

Borsada gelişmekte olan ülke endekslerine göre iskontoluyuz. Fiyat/kazanç oranı, 2014 Ocak seviyesi olan 8,6’lara geriledi. Ortalamaya göre yüzde 20 ucuz durumdayız. Dolar bazında 7,5 yılın dibine yakınız. Bu seviyelerden savunma, cam, çimento ve gayrimenkul sektörüne yatırım yapılabilir. Ancak endekste 80 binin üzerinde tutunma görmeden temkinli olmalıyız. Tabii Fitch, siyasi ve jeopolitik durum, dövizde yükseliş gibi risklere karşı da dikkatli olmalıyız.

DOLAR KISIR

Dolara baktığımızda, 2017 yılına 3,50 TL’ye yakın giriyoruz. Ocak ayında Fitch notumuzu değiştirmez, yıl içinde FED 3 faizi artışı yapmaz ve içerideki riskler azalırsa; kurda önce 3,35, sonra da 3,20-3,25 TL bölgesine kadar gerileme olabilir. Ancak doların küresel bazda değer kazandığını ve ABD ekonomisindeki iyileşmenin ivmelendiğini düşündüğümüzde, kurda ilk etapta 3,70-3,80 TL seviyesine doğru bir hareket olabileceğini de gözden kaçırmamalıyız.

ALTIN PARLIYOR

Gram altın hem onstan hem de dolardan etkileniyor. Dolarda muhtemel bir gevşeme hâlinde bile 3,20 TL’nin altı çok mümkün görünmüyor. ‘Ons’ta ise son haftalarda yaşanan gerileme 1.120 dolara kadar sürdü. 1.050 dolar ciddi destek noktası. Buralardan muhtemel tepki alımları gram altını da besler. Ülkede de altına yönelim olacağından, 2017’de gram altının 138-140 TL’ye kadar potansiyeli var. Güvenli alış bölgesi ise 123-125 TL seviyeleri...

FAİZ KRİTİK

Gösterge tahvil yüzde 10,50 seviyesinin üzerinde kalmaya devam ediyor. Moody’s’in not indiriminden sonra tahvilden çıkış hızlandı. Yabancı payı 2012’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. İçeride enflasyon beklentileri ve dünyada faizlerin yükselme ihtimalini unutmayalım. Tahvilde 2009’dan bu yana geçilemeyen 11,60 seviyesini takip edeceğiz. Kırılması durumunda yüzde 13’ler gündeme gelebilir. Aşağıda ise yüzde 9 bölgesi, dip olarak karşımıza çıkıyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x