23. DÜNYA ENERJİ KONGRESİ

23. DÜNYA ENERJİ KONGRESİ

13 Ekim 2016 - 15:04

Engie Afrika İş Ünitesi Üst Yöneticisi Bruno Bensasson, yenilenebilir enerji konusunda, "Afrikalı olan ve olmayan şirketler arasında bir ortaklık sağlanırsa kazan-kazan imkanı doğabilir.

 

Engie Afrika İş Ünitesi Üst Yöneticisi Bruno Bensasson, yenilenebilir enerji konusunda, "Afrikalı olan ve olmayan şirketler arasında bir ortaklık sağlanırsa kazan-kazan imkanı doğabilir." dedi.

Anadolu Ajansı'nın Global İletişim Ortağı olduğu 23. Dünya Enerji Kongresi'nin son gününde konuşan Bensasson, yenilenebilir enerji konusunun Afrika'da çok önemli olduğunu söyledi.

Afrika'da mevzuat ve yönetimin çok geliştiğini ifade eden Bensasson, "Yatırımcılar Afrika'da düşük fiyatla yatırım yapabiliyor. Yenilenebilir enerjinin, Afrika'da hızlandırılması için iyi yönetişim ve mevzuat konuları önemli." diye konuştu.

İyi yönetişimin finansmanı etkileyeceğini, ama tek başına yeterli olamayacağını aktaran Bensasson, "Eğer ülkedeki yönetişim iyiyse maliyet düşer. Burada yatırım maliyeti çok önemli. Finansal enstrümanlar ve ilgili sektörün de oyuna dahil edilmesi lazım. Ayrıca Afrika'da yenilenebilir enerji, halkın katılımıyla yükselebilir. Afrikalı olan ve olmayan şirketler arasında bir ortaklık sağlanırsa kazan-kazan imkanı doğabilir. Eğitim, kalkınmanın arkasındaki en önemli etkendir. İyi tecrübelerden ders çıkarmalıyız. Afrika'da tecrübemiz çok, bunu hızlandıracağız." ifadesini kullandı.

Kenya Elektrik Üretim Şirketi Üst Yöneticisi Albert Mugo da bağımsızlılarını kazandıklarından bu yana gelişimlerini hidro enerji üzerinden gerçekleştirdiklerini söyledi.

1985 yılında Kenya'daki toplam arzın yüzde 90'ının hidro enerjiden sağlandığını belirten Mugo, "2000-2001'de ciddi kuraklık oldu ve bu bize çok çektirdi. Hidro yüzde 50'ye kadar geriledi. Yeterli arzda bulunamadık. Ardından dizel kullandık." diye konuştu.

Kenya'da 1981 yılında 15 megavatlık jeotermal santral kurulduğunu, 1985 yılına kadar bunu 45 megavata yükselttiklerini belirten Mugo, şu anda kurulu kapasitelerinin yüzde 35'inin su, yüzde 28'nin jeotermal, yüzde 35'inin dizel ve yüzde 2'sinin de rüzgardan sağlandığını söyledi.

- "Yenilenebilirde 17 yıllık kredi veriyoruz"

Standard Bank Enerji ve Altyapı Başkanı David Humphrey de Güney Afrika'da yenilenebilir enerji için 17 yıl vadeli krediler verdiklerini anlattı. Humphrey, bunun için güven oluşturmak gerektiğini, yenilenebilir enerjinin uzun vadeli finansman gerektirdiğini dile getirdi.

Humphrey, her Afrika ülkesinde bunların olması gerektiğini belirterek, "Ölçeklendirme konusuna gelince, şebeke içinden mi dışından mı bahsedildiğinin net olması lazım." dedi.

David Humphrey, yenilenebilir enerji yatırımlarının ölçeklendirilmesi ve finanse edilmesinin, ancak devletin vereceği destekle mümkün olduğunu ifade etti.

Zimbabve Enerji ve Güç Gelişim Bakanı Samuel Undenge de yenilenebilir enerjinin gücünü kabul ettiklerini, sektörün gelecek yıllarda da gelişmeye devam edeceğini dile getirdi.

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x