" 400 Milyon İnsanı Büyük Risk Altına Sokacak"

" 400 Milyon İnsanı Büyük Risk Altına Sokacak"

06 Nisan 2019 - 14:31

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Ürdün'ün ev sahipliğinde iki yılda bir Ölüdeniz'de yapılan Dünya Ekonomik Forumu'nda konuştu. Emine Erdoğan konuşmasında, "Tahminler küresel ısınmanın 2030 sonrasında 1,5 derece sınırını aşacağını gösteriyor. Ve bu ısınmadan en çok mega kentler etkilenecek. Yangınlar yüzde 37 oranında artacak. Buzullardaki erime sahillerde yaşayan 400 milyon insanı büyük risk altına sokacak" uyarılarında bulundu

İşte Emine Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları:


Sevgili gençler yerkürenin sizin aydınlık fikirlerinize, enerjinize ihtiyacı var. Dünyanın gelececeğini tehdit eden ciddi bir çevre krizi ile karşı karşıyayız. Tam da bu noktada insanın bozulmamış olan fıtratını bize hatırlatacak olan sizlersiniz. Ne yazık ki modern insan kendini doğanın hakimi zannediyor. Oysa bizler doğanın sadece bir parçasıyız. Maalesef eşref-i mahlukat olmayı tabiata hükmeden efendi olmakla karıştırdık. Bunun sonucu olarak çevreden iklime pek çok sorunla karşı karşıya kaldık. Dünyamız sanayi öncesi döneme göre 1 derece ısınmış durumda. Tahminler küresel ısınmanın 2030 sonrasında 1,5 derece sınırını aşacağını gösteriyor. Ve bu ısınmadan en çok mega kentler etkilenecek. Yangınlar yüzde 37 oranında artacak. Buzullardaki erime sahillerde yaşayan 400 milyon insanı büyük risk altına sokacak. Böylesi büyük sorunlarla karşı karşıya geldiğimizde çözümü hükümetlerde büyük şirketlerde ararız. Oysa çevreci bir ekonomi varetmenin temelinde bizim davranış biçimlerimiz yatıyor. Büyük dönüşümlerin bireysel davranış değişiklikleriyle başladığına inanıyorum.

15 aydır uygulanan proje kapsamında, 15 bine yakın kamu kuruluşunda sıfır atık uygulamasına geçildi. Okullarımız, askeri tesislerimiz, bu kültürün alt yapısını kuruyorlar. Yerel Yönetimlerimiz geri dönüşüm sistemlerinin revize ederek büyük çevresel ve ekonomik kazanımlar elde ediyorlar. Plastik kullanımını azaltmak üzere, tüm marketlerde plastik poşetleri ücretli hale getirdik. İlk 1 aylık uygulama sonunda ülkemizde naylon poşet kullanımı yüzde yetmiş oranında azaldı organik atıkları kompost gübre ye dönüştürülerek peyzaj alanlarımızda kullanıyoruz. Böylece topraklarımız kimyasal gübreden temizleniyor, aynı zamanda geri dönüşüm sağlıyoruz. Bu çabalarımız geçtiğimiz aylarda OECD çevresel değerlendirme raporunda takdirle karşılanmıştır.

Biyoçeşitliliğin korunmasından, atık yönetimine pek çok alanda Türkiye'nin çevre performansı dünyaya örnek olarak gösterildi. Proje kapsamında geri kazanım oranımızı 2030'da yüzde 60'a çıkarmayı hedefliyoruz. İstanbul gibi dev bir metropolün 1 yıllık su ve elektrik ihtiyacına denk tasarruf elde etmeyi öngörüyoruz. Bilinçlendirme kampanyalarımızda en önemli Hedef kitlemiz çocuklar ve gençler. Çünkü bizim için sürdürebilirlik doğru bilincin yeni nesillere aşılanmasıdır.

Bu çerçevede pilot projelerle ilk okullarda sıfır atık saatleri düzenliyor. Öğrencilere sıfır atık yaşam kültürünü açılıyoruz. Değerli gençler güzel bir Afrika atasözü var. “Eğer hızlı gitmek istiyorsan yalnız git. Eğer İleri gitmek istiyorsan birlikte git.” Yaşadığımız çağda hızlı gitmek istemenin tabiatı ve insani değerlerimizi ne hale getirdiğini acı sonuçları ile öğrendik

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x