AVRUPALILARIN ATASI İZMİR’DEN

AVRUPALILARIN ATASI İZMİR’DEN

23 Ekim 2016 - 09:35

Yaklaşık 11 yıl önce parkta dinlenen emekli bir ilkokul öğretmeni çevreye atılan toprağın içinde tarihi eser benzeri bir şeylerin olduğunu fark eder.
Bunlardan bir kaçını toplayıp Müze Müdürlüğü’ne götürür. Öğretmenin getirdiklerini inceleyen uzmanlar gözlerine inanamaz.
Çünkü ellerindeki kalıntılar binlerce yıl öncesine aittir. Parkta yapılan incelemede kalıntıların içinde bulunduğu toprağın Bornova Karacaoğlan Mahallesi’ndeki bir araziden çıkarıldığı anlaşılır.
Söz konusu arazide yapılan incelemelerde arkeologlar hayatlarının sürprizi ile karşılaşır.
Sonradan “Yeşilova Höyüğü” diye adlandırılacak bu alan İzmir’in tarihinin yeniden yazılmasına neden olacaktır. 
O güne kadar 5500 yıl olduğu düşünülen İzmir’deki yerleşik yaşamın en az 8500 yıl öncesine dayandığı buradan çıkarılanlarla kanıtlanır.

***
Yeşilova Höyüğü’ndeki çalışmalar; Kültür Bakanlığı, Ege Üniversitesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bornova Belediyesi’nin destekleri ile yapılıyor.
11 yıl önce başlayan çalışmalar kapsamında geçen yıla kadar 1500 adet paha biçilmez tarihi kalıntı bulundu. Bu yıl yapılan kazılarla bu rakam 2 bini aştı.
Kazı Heyeti Başkanı Yardımcı Doçent Doktor Zafer Derin, İzmir’in geçmişine ilişkin; Anadolu parsından, ticaret ve üretimine kadar birçok yeni bilgiye ulaşıldığını hatırlatarak şu bilgileri verdi:
“Kentin tarihini yeniden yazdık. Yeşilova Höyüğü’nün bilim dünyasına ve toplumumuza tanıtılabilmesi için İngilizce ve Türkçe olarak 60 yakın yayın yaptık.
Sadece bu yıl bile küçük bir müzeyi dolduracak sayıdaki çanak, çömlek, kemik ve taş eserlerden oluşan buluntular, İzmir’in 8500 yıl önceki barış ve 5000 yıl önceki Troya ile çağdaş savaş dönemlerini anlamamızı sağlıyor.
Ele geçen eserler bu dönemlerin sanatını ve kültürünü yansıtan eşsiz niteliklere sahip.”

***
Zafer Derin, Yeşilova Höyüğü ile ilgili çok dikkat çekici şu bilgileri de verdi: “İnsanlar burada barış içinde yaşamış. Çıkardığımız buluntular içinde hiç savaş aleti yok. Aletlerin tamamı avlanma amaçlı. Evler ayrık nizam. Bu da özgürlüklerine düşkünlüklerinin bir göstergesi. 
Burada bulunan bir mızrak başı ile Alpler’de bulunan bir mızrak başının bire bir aynı olduğunu gördük. 
İsviçre’den gelip incelemelerde bulundular. Bütün kanıtlar Avrupa’ya buradan çok sayıda göçün olduğun işaret ediyor. 
Bulduğumuz iskeletlerden alınan DNA örneklerini Avrupa ve ABD’deki çok özel laboratuarlara gönderdik. İlgili testler yapılıyor. 
Avrupa’da yaşayanların atasının bir bölümünün buradan gitme olasılığı çok yüksek. DNA sonuçları önümüzdeki günlerde bunu bize kesin olarak gösterecek” dedi.

***
Yeşilova Höyüğü’nde Neolotik Dönemden(Cilalı Taş Dönemi) Roma Dönemi’ne kadar pek çok kültürün yaşadığı anlaşıldı.
Demir Çağı ve Tunç Çağı Dönemlerinden de önemli kalıntılar var Yeşilova Höyüğü’nde.
Höyük’ten çıkarılan eserler Truva Savaşlarının yaşandığı dönem hakkında da bütün dünyaya bilgiler vermeye başladı.
Dünyada Cilalı Taş döneminden beri yerleşimin olduğu yer sayısı bir elin parmaklarını geçmez.
Öyle anlaşılıyor ki ilk Avrupalılar da burada yaşamış.
İzmir’de yaşıyorsanız ve hala Yeşilova Höyüğü’nü ziyaret etmediyseniz çok şey kaçırıyorsunuz demektir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x