BAŞBAKAN YILDIRIM: SOMALİ’YE DESTEĞİMİZ SÜRECEK

BAŞBAKAN YILDIRIM: SOMALİ'YE DESTEĞİMİZ SÜRECEK

BAŞBAKAN YILDIRIM: SOMALİ'YE DESTEĞİMİZ SÜRECEK

26 Ekim 2017 - 13:36

Başbakan Binali Yıldırım, Somali Başbakanı Hasan Ali Hayri ile görüştü. Görüşme sonrası ortak basın toplantısında konuşan Başbakan Yıldırım, ''Somali'deki kardeşlerimizin orada yaşayan insanların, daha iyi yarınlar için, daha güvenli bir gelecek için ihtiyaçları olan her türlü desteği hükümetinize vermeye devam edeceğiz'' dedi.

Barzani'nin referandumu dondurma kararı ile ilgili de konuşan Yıldırım, "Ne karar alırsa alsın, bunun bir anlamı yok. Yapılan tahrifat telafi edilemez.Yanlış adım Bağdat'tan dönmüştür"diye konuştu.
Somali Başbakanı HASAN Ali Hayri Ankara'ya geldi. Başbakan Binali Yıldırım, Hayri'yi Çankaya Köşkün'de resmi törenle karşıladı. Yıldırım ve Hayri, yapacakları ikili görüşme öncesinde makam odasının  balkonuna çıkarak bir süre sohbet etti.Törende, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ile diğer ilgililer de hazır bulundu.

SOMALİ'YE DESTEĞİMİZ SÜRECEK 

Törenin ardından iki Başbakan baş başa ve heyetler arası görüşme yaptı.Görüşme sonrası iki Başbakan ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan ve Türkiye'nin Somali'ye desteğinni süreceğini dile getiren Başbakan Yıldırım şunları söyledi: "Somali'nin geleceği bakımından hayati önemde olan, gerek güvenlik, gerekse altyapı bakımından atılacak adımlar konusunda bize kapsamlı bilgiler verdiler. Somali'yle ikili ilişkilerimiz gelişmeye devam edecek. Stratejik ortaklığı temel alan yeni bir işbirliği modelini geliştirmekteyiz. Amacımız kendi ayakları üzerinde durabilen, uluslararası toplumda hak ettiği yeri alan bir Somali devletinin oluşmasıdır. Geçtiğimiz Şubat ayında barış içerisinde gerçekleşen seçimlerle iktidar değişimi yaşanmış ve bu değişimle birlikte demokratik olgunluğu Somali'de yer ettiğini görmüş olduk.

Somali'de federal hükümetle, federe yönetimler arasındaki uyumun arttırılması, tek vücut olunması önemlidir.Şüphesiz uluslararası bir askeri varlığın, sürekli olarak güvenliği sağlaması mümkün değildir. Asıl güvenlik ülke içerisinde oluşturulacak barış ve kardeşlik ortamıyla sağlanacağını biliyoruz. Türkiye bu konuda gerekli eğitimleri vermeye ve sonuna kadar destek olmaya hazırdır. Somali başta olmak üzere, Doğu Afrika, Yemen ve Ortadoğu'da yaşanmakta olan iç karışıklıklar şartları olumsuz hale getirmektedir. Türkiye, Somali'yle dayanışmasını güçlendirirken, sivil toplum örgütleriyle sosyal sorumluluk ve insani yardım projelerine de önem vermektedir. Büyük sonuçların küçük adımlarla elde edileceği unutulmamalıdır. Türkiye, ülkede huzurun, güvenin, dirliğin sağlanması için elinden gelen gayreti gösterecektir. Özetle söylemek gerekirse, Somali ve Türkiye kardeş iki ülkedir. Somali'deki kardeşlerimizin daha iyi yarınlar için ihtiyaçları olan her türlü desteği dayanışma içerisinde Somali'ye vermeye devam edeceğiz."

BARZANİ'NİN REFERANDUMU DONDURMA TEKLİFİ 

Kuzey Irak yönetiminin referandumu dondurma teklifi ile ilgili soru üzerine Başbakan Yıldırım, "Ne karar alırsa alsın, bunun bir anlamı yok. Yapılan tahrifat telafi edilemez.Yanlış adım Bağdat'tan dönmüştür"dedi.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x