Bilim İnsanlarından Dikkat Çeken Açıklama!

Bilim İnsanlarından Dikkat Çeken Açıklama!

24 Haziran 2021 - 15:08

Araştırmacı Jesse Bloom, Wuhan'daki erken vakalarla ilgili verilerin veri tabanından silindiğini iddia etti


Seattle'daki Fred Hutchinson Kanser Merkezi'nde araştırmacı olan Jesse Bloom, Çin'deki erken koronavirüs vakalarından alınan bir veri setinin ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri veri tabanından silindiğini iddia etti.


Bloom, CNN'e verdiği demeçte, var olan dizilerin virüsün hayvanlardan insanlara doğal olarak yayılıp yayılmadığı veya bir laboratuvar sızıntısının sonucu olup olmadığı konusundaki tartışmaya daha fazla ışık tutmadığını ancak analizinin, COVID-19'un kökenlerini araştırmak için kullanılan örneklerin tam olmayabileceğini gösterdiğini söyledi.


Enstitünün arşivinden verilerin silinmesi için makul bilimsel bir neden olmadığını belirten Bloom, "Bu nedenle, dizilerin varlıklarını gizlemek için silinmiş olması muhtemel görünmekte" dedi.


Wuhan'daki erken ayakta tedavi gören hastalardan alınan örneklerin virüsün kökenini anlamak için bir altın madeni olduğunu ifade eden Bloom, raporunda, Huanan Deniz Ürünleri Pazarı’nda yayılmadan önce bildirilen vakalar olduğunu da iddia etti.

ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH), belirtilen dizilerin Mart 2020'de gönderen araştırmacının talebi üzerine Haziran 2020'de kaldırıldığını doğruladı ve buna izin vermenin standart bir uygulama olduğunu söyledi.

DSÖ sözcüsü Tarik Jašarević CNN'e e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, "Bu raporun farkındayız ve defalarca sorduğumuz gibi, erken vakalarla ilgili tüm verilerin kullanıma sunulacağını umuyoruz" dedi.



Bugüne kadar kökene dair araştırmalar çoğunlukla Wuhan'ın Huanan Deniz Ürünleri pazarındaki vakalara odaklanmıştı. DSÖ'den bir grup da bölgeye kökeni araştırmaya gitmişti. Ancak DSÖ, Çin'den sadece onların sunduğu sınırlı kanıtları kabul ettiği için eleştirilmişti.

ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin virüsün kökenlerine ilişkin tekrardan araştırma kararıyla da tartışmalar yeniden alevlenmişti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x