’’DOKTOR SÜLÜK’’

''DOKTOR SÜLÜK''

19 Ekim 2016 - 12:02

Kömür ticareti yaparken doğalgaz kullanımının artmasıyla işleri bozulan ve 8 yıl önce bu işi bırakıp tıbbi sülük yetiştiriciliğine başlayan Orhan Hacıhafızoğlu, bugün aracı firmalarla pek çok ülkeye sülük gönderiyor. - Hacıhafızoğlu: "Satışta sülüğün kilogram fiyatı yaz mevsiminde 250-300 liraya kadar düşüyor, kış aylarında ise 2 bin liraya kadar çıkıyor. Tesisimde yılda ortalama 50 kilogram sülük üretiyorum, köylülerden de 20 kilogram civarında alıyorum" "Tüccarlar gelip bizden alıyorlar, sonra da yurt dışına gönderiyorlar. Sülük dünyanın pek çok farklı yerine gidiyor. Almanya, İngiltere, Hollanda, Fransa gibi ülkelere veriliyor. En çok sülüğü ise Rusya alıyor"

Samsun'da doğalgaz kullanımının artmasıyla  işleri bozulan ve yaptığı kömür satışı işini bırakıp halk arasında "doktor sülük"  olarak adlandırılan tıbbi sülük yetiştiriciliğine başlayan Orhan Hacıhafızoğlu,  bugün aracı firmalarla pek çok ülkeye sülük gönderme başarısı elde etti.

Bafra ilçesinde 1995'ten 2006 yılına kadar kömür ticareti yapan Orhan  Hacıhafızoğlu, ilçede doğalgaz kullanılmaya başlanmasının ardından işleri  bozulunca iş yerini kapattı. Bir süre ne iş yapabileceğini düşünen Hacıhafızoğlu,  8 yıl önce ziraat mühendisi bir arkadaşının "Bafra'nın sülük bölgesi olduğunu ve  sülük ticareti yapılabileceğini" söylemesi üzerine alternatif tıpta kullanılan  sülük ticareti işine girmeye karar verdi.

Bir arkadaşının tavsiyesiyle sülük ticaretine girmeye karar  verdiklerini anlatan Hacıhafızoğlu, daha önce kömür deposu olarak kullandığı iş  yerini doğadan topladıkları sülükleri sakladıkları depoya çevirdiğini belirtti.

 

    İnternet aracılığıyla Azerbaycan'da sülük işi yapan bir tüccarla  iletişim kurduklarını bildiren Hacıhafızoğlu, bir süre sonra kendi üretimlerini  gerçekleştirmek için Sarıkaya köyünde tesis kurduklarını kaydetti.

 

   Sülüğün Kaçak yollardan da toplanıp satıldığını, bunun bir süre sonra  doğadaki sülüklerin bitmesine yol açabileceğini dile getiren Hacıhafızoğlu,  "Doğada topladığımız sülük belli bir zaman sonra bitebilirdi. 'Ülkeme nasıl daha  faydalı olabilirim?' diye düşünerek sülüğün üretilmesi gerektiğini anladık. Son  2-3 yıldır Türkiye de sülük tedavisinde oldukça yol katetti. Bunun için sülüğün  üretilmesinin olmazsa olmaz olduğunu anladık." ifadesini kullandı.

  Ürettiği ve köylülerden topladığı sülükleri aracı firmalara  sattıklarını anlatan Hacıhafızoğlu, "Tüccarlar gelip bizden alıyorlar çünkü  sülükte boyut çok önemli, istedikleri boyutu kendileri seçiyor. Sonra da yurt  dışına gönderiyorlar. Sülük dünyanın pek çok farklı yerine gidiyor.Almanya,  İngiltereHollandaFransa gibi ülkelere veriliyor. En çok sülüğü ise Rusya  alıyor. Yetiştirdiğim sülüklerin yaklaşık 50 kilogramı yurt dışına gidiyor."  dedi.

Hacıhafızoğlu, Türkiye'den gayriresmi yollarla yurt dışına gönderilen  sülüğün yılda 30 tonu bulduğunu, bunun da çok büyük bir rakam olduğunu sözlerine  ekledi.

 

   

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x