Erdoğan’dan Önemli Açıklamalar!

Erdoğan'dan Önemli Açıklamalar!

11 Kasım 2020 - 12:59

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Yerleşkesi’nde ‘Geleceğe Nefes, Dünyaya Nefes Fidan Dikim Programı’nda konuşuyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları;

Toprakla buluşturduğumuz fidanların ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. 11 Kasım'ı milli ağaçlandırma günü ilan etmiştik. Evlatlarımıza daha yeşil, daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için 11 milyon fidanı toprakla buluşturmuştuk. 11 milyon fidan hedefiyle yola çıkmışken yaklaşık 14 milyon fidanı toprakla buluşturduk.

Her hayırlı işi karalamayı prensip edinen bir güruh meselenin önüne ardına bakmadan bu konuda da yersiz eleştiri oklarını bizlere yöneltti. Gezi olaylarında sokakları yakanlar, esnafın mallarını yağmalayanlar fidan dikimimizi kötüleme yarışına girdi.

Eleştirenler dikkat ederseniz PKK'lı teröristlerin yaktığı ormanlardan hiç bahsetmiyor. Bölücü örgütün çevre terörünü ağızlarına dahi almıyorlar.

Destek vermek yerine çıktılar 'Kasım ayında fidan mı dikilir' diyerek yapılan işe çamur atmaya kalktılar. İşin uzmanları tarafından cehaletle yüzlerine vurulunca da '11 milyonun 9 milyonu kurur' diyerek suç bastırmaya çalıştılar. Bunda da yine çuvalladılar. Birkaç aya kurur dedikleri fidanlar toprağa daha sıkı sarılarak onları mahcup etti.

Kalbi nefretle kuruyanlara inat geçen sene diktiğimiz fidanların hemen hepsi bu yıl boy veriyor, filiz veriyor.

Bu dünya hepimizin ortak servetidir, tüm canlıların ortak mekânıdır. Peygamber efendimiz, yeryüzünün imarını doğasıyla tabiatın korunmasını istemiş sadaka-i cariye olarak ağaç dikmeyi, ekin ekmeyi tavsiye etmiştir.

Büyüklerimiz geçerli bir sebep olmadan bir tek dalın kırılmasına dahi razı olmazlardı, önünden akıp giden derenin suyuyla abdest alırken bile israf etmeme hassasiyeti ile davranıyorlardı. Günlük hayatımızda hep tabiatla uyum içinde olduk, her canlının kendi halince Allah’ı zikrettiğine inanan böyle bir milletten başka bir davranış beklenemez.

Toprak olmazsa bu dünyada yaşayacak yer bulamayacağımız gibi öteki aleme göçtüğümüzde de yatacak yerimiz olmayacaktır.

Kadim değerlerimizle beraber genç kuşaklara özellikle tabiat sevgisini de aşılamamız gerekiyor.

Fidan dikimi seferberliğimize çocuklarımız ve gençlerimizin yoğun ilgisini bu noktada önemli bir referans olarak görüyorum. Biz de onların bu heveslerini diri tutmak için farklı projeleri devreye alıyoruz. İlk ve orta okul çağındaki çocuklarımızın kendi fidanlarını yetiştirmesi amacı ile ‘Tohum ver fidana dönüşsün’ projesi ile her yıl yaklaşık 12 milyon yavrumuza fidan tohumlarını teslim ederek kendi fidanlarını yetiştirmelerini sağlayacağız.

2021 yılından itibaren de bu fidanları hep birlikte toprakla buluşturmaya başlayacağız.

Ülkemiz ağaçlandırma çalışmalarında Avrupa’da 1. Sırada dünyada ise 4. Sırada yer alıyor. Dünyada orman varlıkları azalırken Türkiye orman varlıklarını arttıran nadir ülkelerden biri olmuştur. Orman varlığımızı 22,7 milyon hektara ulaştırdık.

Hedefimiz 2023 yılı sonuna kadar toplamda 7 milyar adet fidanın toprakla buluşmasını sağlamaktır.

1970’li yıllarda her yıl ortalama 500 milyon ton toprağımız erozyonla taşınırken bu miktarı 3 kattan fazla azaltarak 154 milyon tona düşürdük. Yani her yıl Kıbrıs adası büyüklüğünde bir alanı artık kaybetmiyoruz.

Yangınlara müdahale süresini 40 dakikadan 12 dakikaya düşürdük inşallah bu süreyi 10 dakikanın altına indireceğiz. Yanan orman alanlarını tekrar ağaçlandırıyoruz. 5 bin köye bugüne kadar 5400 gelir getiri köy ormanı tesis ettik. Şehir ormanları projesi ile 136 şehir ormanı kurduk.


 
2002 yılında 33 olan milli park sayımızı 45 adete çıkarıp alan olarak da 907 bin hektara yükselttik. Tabiat parklarımızı 249’a ulaştırdık.

Daha yeşil ülke ideali ile çıktığımız bu yolda sahte çevrecilere aldırmadan çalışmaya devam ediyoruz. Rabbimizin bize emaneti olan tabiata sahip çıkmayı sürdüreceğiz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x