GÖÇ VE DİASPORA KOMİSYONU İÇİN KANUN TEKLİFİ!

GÖÇ VE DİASPORA KOMİSYONU İÇİN KANUN TEKLİFİ!

GÖÇ VE DİASPORA KOMİSYONU İÇİN KANUN TEKLİFİ!

04 Ağustos 2017 - 19:30


TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, "Göç ve Diaspora Komisyonu" kurulması için kanun teklifi hazırladı.
Teklifin gerekçesinden:  "Günümüzde yaşadıkları ülkelerde kalıcı olan  ve bir kısmı da o ülke vatandaşı olan Türk toplumunun sorunları ve ihtiyaçları,  çalışma hayatıyla ilgili konuları aşan bir hal almıştır. Ülkemiz dışında yaşayan  Türk toplumu birçok alanda devletimizin desteğine ihtiyaç duymaktadır"

Milletvekillerin görüşüne sunulan teklifte, Türkiye Cumhuriyeti'nin  kurululduğu 1923 yılından 2000’li yıllara kadar Türk soylu ve Müslüman akraba  topluluklardan yaklaşık 2 milyon kişinin ülkeye göç ettiği, günümüzde ise  Suriye'de yaşanan iç savaş sonucu çoğunluğu geçici koruma altında olan 3  milyondan fazla Suriyeli'nin misafir olarak barındığı belirtildi.

Türkiye'nin göç aldığı kadar göç veren bir ülke olduğuna değinilen  gerekçede, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyanın farklı yerlerine yönelik  göçün iş gücü temelli olduğuna işaret edildi. İlk dönemde geçici olarak görülen  bu sürecin, zaman içinde farklılaştığı anlatılan gerekçede, şu ifadeler  kullanıldı:

 "Günümüzde sayısı milyonları bulan Türk toplumu yurt dışında  kalıcı  olarak yaşamlarını sürdürmeye başlamıştır. Bir taraftan yurt dışında kalıcı  olan  ve yaşadıkları ülkelerle bağlarını güçlendiren, diğer taraftan Türkiye ile  kültürel ve hukuki bağlarını yoğun bir şekilde devam ettiren bu kitle, gelinen  nokta itibarıyla niteliği, ihtiyaçları ve sorunları bakımından bir 'Türk  diasporası' olgusunu ortaya çıkarmıştır.

 Türkiye, 1934 yılında çıkarılan 2510 sayılı İskan Kanunu haricinde,  uzun yıllar ülkeye yönelen uluslararası göç hareketleri ile ilgili bir göç  mevzuatı geliştirmemiştir. 1934 tarihli İskan Kanunu, Türk kültürüne bağlılık  dolayısı ile nüfus, oturuş ve yayılışı tanzim etmiş, Türk soyundan ve Türk  kültürüne bağlı kimseleri muhacir olarak kabul etmiştir. Bu kapsam dışındakileri  ise yabancı olarak tanımlamıştır. Ancak özellikle Soğuk Savaş'ın sona ermesinin  ardından ülkemiz, Türk soylu ve Müslüman akraba toplulukların dışında, dünyanın  farklı yerlerinden, farklı din ve milletten insanlar için gerek transit ülke  gerekse hedef ülke olarak seçilmiştir. Ülkemize gelen yabancıların sayısı her  geçen yıl artış göstermiş, Türkiye bu yeni göç hareketlerine hazırlıksız  yakalanmıştır."

  -"YURT DIŞINA YÖNELİK FAALİYETLER SAĞLIKLI HAYATA GEÇİRİLMELİ"

 Gerekçede, Anayasa'da Türk diasporasına ilişkin bir düzenleme  olmadığı, Türk toplumunun vatandaşlık kapsamında ve sadece işçilik sıfatları  bağlamında ele alındığı vurgulanarak, "Günümüzde yaşadıkları ülkelerde kalıcı  olan ve bir kısmı da o ülke vatandaşı olan Türk toplumunun sorunları ve  ihtiyaçları, çalışma hayatıyla ilgili konuları aşan bir hal almıştır. Ülkemiz  dışında yaşayan Türk toplumu birçok alanda, yaşadıkları ülkelerde, devletimizin  desteğine ihtiyaç duymaktadır." denildi.

 Komisyonun kurulması halinde insan ticareti, göçmen kaçakçılığı ile  kitlesel göç hareketlerinin takip ve kontrolününün sağlanacağı belirtilen  gerekçede, kurulması öngörülen Göç ve Diaspora Komisyonu'nun amaçları hakkında şu  bilgilere yer verildi:

 "Ülkemiz dışında yaşayan Türk toplumu noktasında anadilin öğrenimi ve  yaygınlaştırılması, eğitim, kültürel faaliyetler, din hizmetleri, Türk medyasının  güçlendirilmesi, kamu hizmetlerinin etkin sunumu, kurumlar tarafından sunulan  hizmetlerin aktif koordinasyonu, ekonomik, sosyal ve siyasal yaşama katılımı  teşvik, ayrımcılıkla mücadele, aile ve sosyal hizmetler, kimlik ve aidiyetin  geliştirilmesi ile yaşadıkları ülkede ve Türkiye’ye geri dönüşleri durumunda uyum  ve katılımın güçlendirilmesi, asimilasyon politikalarına karşı mücadele,  konsolosluk ve müşavirliklerin kapasitesinin artırımı konularında faaliyetlerin  sağlıklı bir şekilde hayata geçirilmesi; diğer ülkelerle ve uluslararası kurum ve  kuruluşlarla göç alanında müzakereleri yürütmek ve bu konularda TBMM'yi  bilgilendirmek, hazırlanacak kanun tasarı ve teklifleri ile kanun hükmünde  kararnamelerin uluslararası mevzuata uygunluğu hakkında görüş bildirmek üzere,  TBMM'de 'Göç ve Diaspora Komisyonu' kurulması öngörülmektedir."

 

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x