GÖRME ENGELLİLER İÇİN KABARTMALI TABLET İDEEGE’DE...

GÖRME ENGELLİLER İÇİN KABARTMALI TABLET İDEEGE’DE GELİŞTİRİLİYOR

GÖRME ENGELLİLER İÇİN KABARTMALI TABLET İDEEGE’DE GELİŞTİRİLİYOR

07 Şubat 2017 - 10:07

Görme engelliler için kabartmalı tablet İdeEge’de geliştiriliyor
Ege Üniversitesi İdeEGE TGB Teknoloji Geliştirme Bölgesi, yine yeni bir buluşa sahne oluyor.

Mucitler, bir süredir görme engelliler için tasarladıkları kabartmalı tablet projesi üzerinde çalışıyor. Daha önce enerji verimliliğini arttıran reaktör projeleriyle basında yer alan Egeli yeni mezun Elektrik Elektronik Mühendisi Mustafa Acar ve Ziraat Mühendisi Emre Yağcıoğlu’na bu projelerinde Alper Ağrağ da eşlik ediyor.

 “TABLETTE ALTI TEMEL ÖZELLİK BULUNACAK”

Her gün yeni projelerin hayata geçirildiği İdeEGE’den Emre Yağcıoğlu görme engelliler için kabartmalı tabletin geliştirilme aşamasını şöyle anlatıyor; “Başta prototip, yalnız kitap okumak, müzik dinlemek içindi. Fakat zamanla özelliklerini geliştirmeyi planlıyoruz. Altı adet temel aplikasyon özelliği düşünüyoruz; arama yapma, mesaj yazma, alarm kurma, elektronik kitap indirme, güncel haberlere ulaşabilecekleri anlaşmalı haber siteleriyle de haberleri okuma ve hava durumu”

“MALİYETİ DÜŞÜK OLACAK”

Tabletteki kabartmalı sistem hakkında bilgi veren  Yağcıoğlu, “Bu kabarma sistemleri uzun yıllardır bilinen bir şey fakat bu sistemin görme engelliler için üretilen tablette kullanılması yeni bir şey. Zaten ülkemizde daha önce böyle bir şey yoktu. Bu bir ilk oluyor Türkiye’de. Dünya’da da çok sayılı örnekleri var ve fahiş fiyatlara satılıyor. Örneğin bizim yaptığımıza benzer tabletlerin yurtdışında14 bin TL’nin altında olmadığını biliyoruz. Bizim ürettiğimizin maliyeti daha düşük olacak. Tabi elimizdeki tablet prototip olduğu için maliyeti yüksek. Şu anda normal fiyatı konusunda öngördüğümüz bir şey yok. Seri üretim aşmasında biz de net bir bilgiye sahip olacağız. Ama tabi yurt dışında üretilenden daha ucuz olacağı kesin” diye anlatıyor.

“Artık hepimizin yeni ihtiyaçları var” diyen Emre Yağcıoğlu,  örnek olarak android telefonlarımızdaki aplikasyonları veriyor. Tablette bir diğer planladıkları özelliğin; telefonu tablete bağlayarak mesaj atabilme-okuyabilme (text ve whatsapp için) ve rehberden arama yapabilme olduğunu söylüyor. “Tabletimizdeki kabarmayı destekleyecek Apple’ın kendi yazılım tabanı var. Şu an da sadece bağlantı kurmamız kaldı. Bağlantı kurduğumuzda da tablet o işlevi görecek” diyor.

Tabletin patent başvurusunu çoktan yaptıklarını ifade eden Yağcıoğlu, “Tasarımın tamamı İde Ege Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde yapıldı. Üç boyutlu yazıcı kullanarak ana kabını kendimiz yaptık. Tabletin her parçası İde Ege’de yapıldı” diyor. Yağcıoğlu, 1-4 Aralık 2016’da EYAFexpo Engelsiz Yaşam Fuarı’na da tasarladıkları kabartmalı tablet ile katılacaklarını belirtiyor.

EĞİTİM İÇİN KABARTMALI TABLET

Projeye dahil olan bir başka isim de Alper Ağrağ. Tabletin eğitim alanında işlevsel olacağını söyleyen Ağrağ,  “Engelli bireylerin testlerini çözebilecekleri, imla hatasız, robotik ses içermeyen, daha düzgün diksiyonlu bir sesin bulunduğu bir tablet planlıyoruz. İnsanların sınavlara da bu tabletle hazırlanabilecekleri bir altyapı oluşturmaya çabalıyoruz” diyor.
Ellerinde Sanayi Bakanlığı Başarı Belgesi’nin de mevcut olduğunu söyleyen Ağrağ, “Milli Eğitim Bakanlığı’ndan destek alarak yürümeyi planlıyoruz. Tablette eğitimleri için kullanacakları belirli kitaplar yer alacak” diye konuşuyor.

GÖRME ENGELLİLER DE DENEDİ, ONAYLADI

Tableti görme engellilere de denetme imkânı bulduklarını söyleyen Ağrağ,  “Tableti birkaç görme engelli arkadaşımız da test etti hatta onların yurtdışından getirdikleri bazı kabartma aksesuarlar var, bizim klavye gibi kullandıkları, onların belirli bir kabarma seviyesi var. Bize bu seviyenin kendi ürettiğimiz tablette onlardan daha iyi olduğunu söylediler. Bizimki piyasanın da üstünde” diyor.

           WEB PLATFORM

Web Platformunda üyelik sistemi olacak. Kullanıcılar üye olduktan sonra sistemi kullanabilecekler. Kullanıcılar platformda video, görüntü, müzik v.s. paylaşabilecek mesajlaşabilecek. Burada ki önemli konu kullanıcılar mesajlarını yazarak veya sesli olarak gönderip alabilecekler. Platform da kelimeleri sese çevirecek alt yapı olacak bu sayede kullanıcılar rahat ve kolayca mesajlaşabilecekler. Etkinlik düzenleyerek davet gönderebilecek duyuru yapabilecekler. Platform da Dijital Kütüphane oluşturulacak  ve mevcut kitapları sesli olarak dinleyebilecekler. Kullanıcılar istedikleri kitapları  istek bölümüne  yazdıklarında kısa süre içerisinde kitap kütüphaneye eklenecek. Platform da spor, magazin, dergi-gazete gibi haberleri sesli olarak dinleyebilecek ve güncel bilgilere buradan sahip olacaklar. Arşiv bölümüne istedikleri belge ve bilgileri arşivleyebilecekler. E-mail menüsü olacak bu bölümde gelen/giden maillerin yedeklemesi yapılacak. Platform da kullanıcıların oynayabileceği pratik fakat eğlenceli ve geliştirici oyunlar olacak. Platform da kullanıcıların arkadaşları ile paylaşımlarda bulunacağı mesajlaşabileceği güncel haberleri takip edebileceği kitap dinleyebileceği ve mevcut oyunlarla kendi aralarında yarışabilecekleri güzel zaman geçirebilecekleri bir platform olacak.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x