IŞİD’in Propaganda Faaliyetleri Azaldı

IŞİD'in Propaganda Faaliyetleri Azaldı

Suriye ve Irak'ta bir zamanlar hüküm sürdüğü topraklarda yenilginin eşiğine gelen IŞİD'in propaganda savaşını kazanma çabaları da başarısız kalıyor.

06 Aralık 2017 - 23:30

Uzmanlara göre, son birkaç aydır IŞİD'in propaganda faaliyetlerinde hızlı bir düşüş kaydedildi. Propagandacılar, örgütün Suriye ve Irak'ta güç kaybetmesiyle birlikte propaganda faaliyetlerinde artık bu ülkelerde kazanılan askeri zaferi değil, yabancı ülkelerde saldırılar düzenlenmesini teşvik etmeyi öne çıkarıyor. Amerika'nın Sesi IŞİD'in medya savaşında son zamanlarda geçirdiği değişiklikleri bir terör uzmanıyla konuştu.

IŞİD'in medya kolu tarafından hazırlanan bir video görüntüsüyle başlıyoruz.

Uluslarası Radikalleşme Çalışmaları Merkezi'nden Charlie Winter, ”Burası sanırım Rakka. IŞİD ordusunu sanki hala profesyonel, becerikli, tıkır tıkır işleyen bir orduymuş gibi göstermeye çalışıyorlar. Ama terkedilmiş bir kasabada bir kamyonetin üzerinde üç kişi görüyoruz. Bu, örgütün eski halinden çok farklı bir görüntü,” diyor.

Charlie Winter, kurulduğundan bu yana örgütün propaganda kolunu inceliyor: ”IŞİD, hiç bu kadar verimsiz çalışmamıştı. Adeta biri, örgütün propagandacılarının ağzını tıkadı. Örgüt, Ekim ayında sessizliğe bürünmeye başladı, çünkü sanırım Rakka ve Mayadin civarındaki medya merkezleri tahribata uğradı.”

IŞİD, şu anda, daha bir yıl önce elinde tuttuğu bölgelerin çok daha azına hakim. Bu da elinde eskiye göre çok daha az miktarda propaganda malzemesi olduğu anlamına geliyor.

IŞİD'le mücadele eden koalisyon güçleri de propagandanın önemini anladı. IŞİD'ın medya kolu, her açıdan hedef haline geldi. Charlie Winter, militanların şimdi destekçilerinin zafer beklentilerini değiştirdiğini, propagandanın, İslam halifeliğinden çıkıp hayatta kalma çabasına dönüştüğünü söylüyor.

Winter, ”IŞİD toprak sahibi olmasa da hala bir ideolojiye sahip. Hala örgüte bağlı olanlar, örgüt için kendini öldürenler var,” şeklinde konuşuyor.

IŞİD propagandası son birkaç yıldır yabancıları, saptırılmış ütopik İslamcı inancı içinde yaşamaları için kandırmaya odaklanıyordu.

Uzman, ”IŞİD artık yabancıların Irak ve Suriye'ye gitmeleri için çağrı yapmıyor. Bunun yerine bazılarını, kendi ülkelerinde saldırılar düzenlemeleri için yönlendirmeye çalışıyor,” diyor.

IŞİD propagandası, örgütün dünyanın her yerinde terör saldırıları düzenleyebilme becerisine sahip olduğunu iddia ediyor. Örgüt, buna örnek olarak Londra ve diğer Avrupa kentlerinde ve son olarak Ekim ayında New York'ta motorlu araçların kalabalıkların üzerine sürülmesiyle girişilen saldırıları gösteriyor.

Winter'a göre savaş alanında yenilgiye uğratılsa bile IŞİD'i hala gündemde tutmaya devam eden küresel medyaya büyük sorumluluk düşüyor: ”IŞİD'in hayat damarlarını küresel medyanın tepkileri oluşturmaya başlayacak. Küresel medya, IŞİD'i bir ideoloji, bir hareket, bir örgüt olarak canlı tutan tek unsur haline gelecek.”

IŞİD'in yayınladığı son video görüntüleri, Mısır'ın Sina Yarımadası'nın örgüt toprakları arasına katılacağını iddia ediyor. IŞİD militanları, geçenlerde bölgedeki bir camiye giriştikleri saldırıda 300'den fazla kişinin ölümüne neden olmuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x