"İsrail Haksız Yere Tutukladı"

"İsrail Haksız Yere Tutukladı"

03 Temmuz 2018 - 19:00

İsrail'in Kudüs ziyareti dönüşünde haksız ithamlarla tutukladığı ve bir aydan fazla bir süredir zindanlarda tuttuğu Ebru Özkan'ın kız kardeşi Elif Özkan, yaşanan süreci anlattı. Özkan, İsrail'in amacının "Türkiye'den Kudüs'e girişleri engellemek" olduğunu söyledi

Ebru Özkan... 11 Haziran'dan bu yana İsrail'de tutsak. Filistinli Müslümanlara uygulanan türlü hukuksuzluk artık ülkeye girmek isteyen Müslümanlara da uygulanıyor.
Ebru Özkan'ın hukuksuz yargılanma sürecini kardeşi Elif Özkan, Türkiye Haber Merkezi (THM)'ne anlattı...
4 GÜNLÜK ZİYARET 1 AYLIK TUTSAKLIĞA DÖNÜŞTÜ
Ebru Özkan 11 Haziran'da havalanında karşılaştığı hukuk dışı muamelenin üzerinden bir aydan fazla bir süre geçti. Haksız yere İsrail hapishanesinde tutulan Özkan'ın neden tutuklu olduğu dahi belli değil. 4 günlük ziyaretin 30 günlük bir tutsaklığa dönüşme sürecini, Ebru Özkan'ın kardeşi Elif Özkan THM Haber Merkezi'ne anlattı.
"TUTUKLANDIĞINI ARKADAŞI SÖYLEDİ"
Kudüs'e, özel bir tur ile 4 günlüğüne ziyerete giden Ebru'nun amacı Kadir Gecesi'ni Mescid-i Aksa'da geçirmekti. Dönüşte İsrail askerleri tarafından havaalanında alıkonuldu. İngilizce bilip bilmediği sorulduktan sonra kafileden ayrı bir muamele gördü.
KARDEŞİ YAŞANAN SÜRECİ ANLATTI
"Kudüs'e özel bir turla 4 günlük ziyaret için gitti. Kadir Gecesi'ni orada geçirecekti. Dönüşte havaalanında İsrail askerleri tarafından alıkonuldu. İngilizce bilip bilmediği soruldu. Gruptaki diğer kişilere siz gidin bir sonraki uçak ile geri gönderilecek denildi. 11 Haziranda gözaltına alınan ablam 13 Haziran'da bir sivil olarak askeri mahkemede yargılandı. Tutukluluk süresi 24 saat daha uzatılıp ertesi güne kadar içeride tutuldu. 24 saatin sonunda yeniden yargılandı. Bu süre içinde avukatıyla bile görüşemedi. Bu zamana kadar 5 defa mahkeme oldu. Hep askeri mahkemede yargılandı. Geçtiğimiz Pazar yine mahkeme vardı ve 3 Temmuz Salı gününe ertelendi. Sadece bu hafta avukatı ile görüştürüldü. Bundan önce herhangi bir şekilde görüşme mümkün olmadı."
"ÇOCUKLARA GÖTÜRDÜĞÜ ÇİKOLATALARI GÜVENLİK TEHDİDİ SAYDILAR"
"Güvenlik tehdidi ve terör örgütü bağlantısı iddiaları nedeni ile askeri mahkemede yargılandı. Oysa ellerinde hiçbir delil yok tamamen keyfi bir durum... Çantasında çocuklara götürdüğü çikolatalardan başka bir şey yoktu... Biz tutuklanma haberini kafileden dönen bir arkadaşı aracılığı ile aldık. Tutuklanır tutuklanmaz haberimiz olmadı. Çoktan tutuklanmıştı. Biz de arkadaşı da akşamki uçak ile dönecek diye bekliyorduk oysa. Avukat ile görüşemedik ama Tel Aviv'deki Türk elçiliği ilk gün görüştü. Sağlığının iyi olduğu haberini aldık. Avukatla görüştürülmemesinin nedeni psikolojik baskıyı arttırmak. Süreç içinde ne yapıldığını ne yapılacağını bildirmemesi için avukata izin verilmedi. Bu hafta görüşüldü. Avukatın düşüncesine göre bu hafta görüştürdülerse Pazar günü artık serbest kalacak. Ellerinde bir kanıt bir bilgi de yok. Tamamen öylesine seçilmiş birisi. İsrail bu, çok emin olamıyoruz ama daha fazla uzatamazlar diye bir düşünce var. Filistinli bir avukat ile görüşüyoruz."
"İSRAİL 'BURAYA GELMEYİN' DİYOR"
"Benim de yakından tanıdığım çok kişi gereksiz yere ülkeye alınmama durumu çok oldu. Bu süreçte konuştuğum kişilerde de çok oldu. Gazeteci ya da sivil vatandaşlar 4-5 saat gözaltında tutuldu. Fakat bu kadar uzun süre gözaltında tutulan Türk bir kadın olarak ilk defa yaşanan bir durum. 2010'dan beri 4 erkek tutulmuş bu kadar uzun süre. Beşinci kişi de Ebru Özkan. Bir kadın olarak ise ilk... İsrail kadın ya da erkek ayırdında değil. Tamamen kimsenin oraya gitmesini istemediğinden bu politikaları gerçekleştiriyor. İsrail "buraya gelmeyin" diyor."
"EBRU KUDÜS'E SES OLACAK"
"İsrail'in bölgedeki çalışmaları tamamen bölgeye gidişi engellemek için. Çevremizde bu tür haberler yüzünden Kudüs'e gitmeye çekinenler var. Annem hep Ebru Kudüs'e ses olacak" der. Orada olmasının bir anlamı var. Bu tür haberler ile insanlar daha çok orayı sahiplenmeli. Bu tür haberler ile insanlar da oraları yalnız bırakmayıp gitmek gerektiğinin daha çok bilincine varacaktır. Korkmamamız gerekiyor. Bugün ablam havaalanında tutulmasa, yine gidecekti."

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x