İşte Detaylar!

İşte Detaylar!

29 Ekim 2018 - 17:50

İstanbul Yeni Havalimanı'nın ilk fazı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle bugün hizmete açılıyor. Dünyanın dört bir yanından gelecek üst düzey konukların şahit edeceği açılış töreni başlıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı taşıyan uçak, havalimanına indi. İşte Türkiye için tarihi günden tüm detaylar

Tamamlandığında dünyanın en büyük havalimanı olacak İstanbul Yeni Havalimanı'nın ilk etabını açılıyor. Açılış töreni, canlı yayınlarla dünyanın dört bir yanından takip edilebiliyor.

YENİ HAVALİMANI AÇILIŞ TÖRENİNDEN NOTLAR

* Törende ilk olan Meclis Başkanı Binali Yıldırım, konuşma yapıyor.
* İstiklal Marşı okunduktan sonra tören başladı.
* Tören öncesinde barkovizyon gösterisinde İstanbul Yeni Havalimanı'nın hikayesi anlatılıyor.
* Tüm konuklar alandaki yerini aldı ve törenin başlaması bekleniyor.
* Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, havalimanı içerisinde kendi sürdüğü mini golf arabası ile check-in noktasına geldi. Erdoğan burada temsili bir bilet aldı. Sonrasında tören alanına geçen Erdoğan, burada da konuklarını selamlamaya devam etti. 
* Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan ile devlet başkanlarının yer aldığı aile fotoğrafı çekildi.
* Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılış törenine gelen konukları tek tek selamlıyor. 
* Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı taşıyan "CAN" uçağı, İstanbul'da açılışı yapılacak havalimanına teker koydu. Açılış törenine katılan ülkelerin devlet başkanları ve üst düzey konuklar da havalimanına geldi. 
* İstanbul Yeni Havalimanı açılışı öncesinde Türk Yıldızları bir gösteri gerçekleştirdi.

* Açılış töreni terminal binası içinde kurulan platformda gerçekleştirilecek tören, saat 16.00'da Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın konseriyle başladı. 

* İstanbul Yeni Havalimanı'nın açılış törenine dakikalar kala, davetlilerin gelişleri başladı. İş, sanat, spor dünyasından birçok ismin katılacağı açılış töreni öncesinde sanatçı Yavuz Bingöl kısa bir açıklama yaparak, “Vatana, millete hayırlı uğurlu olsun. Biz de heyecanlıyız" dedi.

* Eski bakanlardan Egemen Bağış eşi Beyhan Bağış ve Demet Şener ile birlikte törene geldi. Egemen Bağış, havalimanı projesinin ilk kez Bakanlar Kurulu'nda görüşüldüğü günü hatırladığını ifade ederek, Sadece hafriyatının nelere mal olacağını düşünmek, gözümüzü korkutan bir projeydi. Ama hamdolsun Türkiye, Cumhurbaşkanımızın önderliğinde, Atatürk'ün 'en büyük eserim' dediği cumhuriyetin 95. yaş gününde açmak gerçekten büyük bir mutluluk. Ülkemiz için hayırlı olsun" diye konuştu.

* Demet Şener ise, “Bugünün bir parçası olduğum için çok gurur duyuyorum. Çok gururlu ve heyecanlıyım" dedi. Sporcu Gökhan Saki de kısa bir açıklama yaparak, “Böyle büyük bir günde burada olmak beni çok mutlu ediyor, çok heyecanlıyım. Hayırlı olsun Türkiye'ye" şeklinde konuştu.

* Havalimanı güzergahındaki yolların çevresinde ve terminal içinde Türk bayrakları, Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğraflarının bulunduğu afişlerin yer aldığı görüldü.

Açılışa katılan üst düzey davetlilerin listesi

Açılışa, Arnavutluk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ilir Meta, Katar Devleti Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al-Thani, Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sooronbay Jeenbekov, Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Makedonya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, Moldova Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Igor Dodon, Pakistan İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Arif Alvi, Sırbistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Sudan Cumhurbaşkanı Feldmareşal Omar Hassan Ahmad Al Bashir, Bosna Hersek Bakanlar Kurulu Başkanı (Başbakan) Denis Zvizdic, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Slovenya Başbakan Yardımcısı ve Altyapı Bakanı Alenka Bratusek, Gürcistan Dışişleri Bakanı David Zalkaliani, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Moldova Cumhuriyeti Gagauz Özerk Yeri Başkanı Irina Vlah katılıyor.

İngiltere Dışişleri Bakanlığının Avrupa ve ABD'den Sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan'ın da açılışa katılacağı aktarıldı. Ayrıca, birçok ülkenin ulaştırma bakanları ile konuk devlet ve hükümet başkanlarına eşlik edecek dışişleri bakanları da açılışta yer alıyor.
* Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Bu sadece bir havalimanı değil, bir zafer anıtıdır" sözünün yer aldığı panolar da havalimanının çeşitli noktalarına yerleştirildi. "İstanbul'un yeni, dünyanın en büyük havalimanı hizmetinizde" ve "Yeni Havalimanı'mız vatana, millete hayırlı olsun" yazılı afişler de havalimanı içi ve çevresine asıldı. 

* Terminal içi ve dışında geniş güvenlik önlemleri alınırken, havalimanı girişinde Türkçe ve İngilizce "İstanbul Havalimanı" ile birçok dilde "Evinize Hoş Geldiniz" yazıları dikkati çekti.

* Terminal içindeki ekranlarda İstanbul Yeni Havalimanı'nın yapım sürecini gösteren videolar gösteriliyor. 

Cumhuriyet Resepsiyonu İstanbul Yeni Havalimanı'nda

* Cumhurbaşkanı Erdoğan 29 Ekim'e yetişmesi konusunda büyük önem gösterdiği Yeni Havalimanı'nın açılışı için tüm programlarını buna göre planladı ve Cumhuriyet Resepsiyonunu da "Zafer anıtı" olarak tanımladığı Yeni Havalimanı'nda gerçekleştirme kararı aldı.Bu karar kapsamında Cumhuriyet Resepsiyonu için davetliler Yeni İstanbul Havalimanı'na çağrıldı. Bu aynı zamanda Cumhuriyet resepsiyonları için de bir ilk anlamına geliyor.
Tarihi açılış için konuklar yerlerini aldı

Törene TFF Başkanı Yıldırım Demirören eşi Revna Demirören ve kızı Yelda Demirören, Demirören Holding Başkan Yardımcısı Meltem Demirören ve eşi iş adamı Kıvanç Oktay, Demirören Medya Grubu Başkanı ve CNN TÜRK İcra Kurulu Başkanı Mehmet Soysal da katıldılar.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x