İşte Son Rakamlar!

İşte Son Rakamlar!

18 Eylül 2018 - 12:02

Dolar/TL sabah saatlerinde 6.37'ye, euro 7.46'ya yükseldi.Euro/TL de %1'in üzerinde artışla 7.47'den işlem görüyor. Lira bu sabah %1 ile dolara karşı en çok değer kaybeden para birimi oldu. Türk Lirası'nı % 0.2 kayıpla Endonezya rupisi ve %0.09 kayıpla Malezya ringiti takip ediyor

Merkez Bankası'nın geçen haftaki faiz artışıyla 6 lira sınırına kadar gerileyen dolar/TL yeniden 6,34'ün üzerinde seyrediyor.
Bankalararası piyasada dolar/TL, 6,35 civarında hareket ediyor.
Euro/TL ise 7,40'ın hemen üzerinde işlem görüyor.
Uzmanlar, bugün yurt içinde perakende satış ve konut fiyat endekslerinin, yurt dışında ise ABD ve Çin arasındaki ek gümrük vergilerine ilişkin haber akışının takip edileceğini belirterek, teknik açıdan dolar/TL'de 6,10 seviyesinin destek, 6,3850 seviyesinin direnç konumunda bulunduğunu kaydetti.

YÜKSELİŞİN NEDENİ
QNB Finansinvest Yatırım Danışmanlığı Birim Yöneticisi Tolga Kudaloğlu Bloomberg HT'ye ticaret savaşları kaygılarının baskıya neden olduğunu, dolar/TL'nin de yukarı seyrinde etkili olduğunu belirtti.
"6-6.20 SEVİYELERİNE ÇEKİLEBİLİR"
20 Eylül'de açıklanması beklenen Orta Vadeli Program'ın doların hareketinde önemli olacağını belirten Kudaloğlu "inandırıcı ve uygulanabilir bir plan sunulması önemli.
Merkez Bankası'nın 625 baz puanlık artışı TL'ye destek açısından önemliydi, Merkez Bankası üzerine düşeni yaptı ama maliye politikası tarafından da adım bekleniyor.
Kurdaki artışla Döviz borcu olan sanayi şirketleri ciddi sıkıntı yaşıyor. Bu bankalar üzerinde de ek baskı yaratabilir. Bu maliyeti kamu nasıl paylaşacak, nasıl destekleyecek, nasıl bir yol haritası olacak piyasa güvenilir bir plan görmek istiyor" diye konuştu.
Kudaloğlu ikna edici bir planla TL'de yeniden değer kazanma süreci görülebileceğini, kurun 6 - 6.20 bandında çekilebileceğini söyledi.
PİYASALARIN GÖZÜ OVP'DE
Piyasalar perşembe günü açıklanacak Orta Vadeli Program'ı bekliyor. OVP'de büyüme, cari açık, enflasyon gibi makroekonomik verilerle ilgili hedef ve öngörüler ortaya konulacak.
ABD'DEN ÇİN'E BİR HAMLE DAHA
ABD, Çin'den ithal edilen toplam 200 milyar dolar değerindeki ürünlere 24 Eylül'den itibaren ek gümrük vergisi uyguyaşacağını açıkladı.
ABD Başkanı Donald Trump, yeni gümrük vergisi uygulamasının Çin'in "sübvansiyonlar ve bazı sektörlerde faaliyet göstermek isteyen yabancı şirketlere yerli ortak alma zorunluluğu gibi haksız ticari uygulamaları" nedeniyle getirildiğini söyledi.
Trump, "Yapılması gereken değişikliklerin türü konusunda çok açık olduk ve Çin'e bize daha adil davranması için her türlü fırsatı verdik. Ancak şu ana kadar Çin uygulamalarını değiştirme niyeti göstermedi" dedi.
Aralarında Çin'in en büyük tarım ürünü pirinç ile en büyük sanayi ürünlerinden tekstil ürünlerinin de yer aldığı toplam altı bin tür ürüne ek gümrük vergisi getiriliyor. Ek gümrük vergileri ilk aşamada yüzde 10 olarak uygulanacak ve 2019 yılı başından itibaren yüzde 25'e yükseltilecek.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x