İstifa Ediyor!

İstifa Ediyor!

02 Aralık 2019 - 11:31 - Güncelleme: 05 Eylül 2020 - 17:46

Yolsuzlukları yazan gazeteci arabasına bomba konularak iki yıl önce öldürüldü, Avrupa Birliği'nin en küçük ülkesinde uzun süredir beklenen deprem gerçekleşti. Başbakan koltuğunu bırakıyor


Gazeteci Daphne Caruana Galizia cinayetinin Malta'da yarattığı krizin ardından Başbakan Joseph Muscat, önümüzdeki ay istifa edeceğini canlı yayında açıkladı.

Muscat, iktidardaki İşçi Partisi'nden 12 Ocak'ta yerine gelecek kişiyi belirlemelerini talep edeceğini söyledi.

Ülkedeki göstericiler ise Daphne Caruana Galizia cinayeti nedeniyle Muscat'ın derhal istifa etmesi gerektiğini savunuyor.
 
Ülkedeki siyasetçiler ve iş insanlarının karıştıkları yolsuzlukları araştıran Galizia 2017'de aracına koyulan bir bomba sonucu hayatını kaybetmişti.
 
Soruşturma kapsamında Cumartesi günü iktidarla ilişkili bir işadamına cinayete yardakçılık suçlaması yöneltildi.
 
Muscat soruşturma için "Bazı kararlar iyiydi, bazıları daha iyi verilebilirdi" dedi ve ekledi: "Omuzlamam gereken bu sorumluluk tabii ki maktulün ailesinin acısını azaltmıyor.
 
Muscat 12 Ocak'ta İşçi Partisi'nin liderliğinden ayrılacağını, partinin ondan birkaç gün sonra yeni liderini seçeceğini söyledi ve ekledi.
 
Avrupa Birliği'nin en küçük ülkesinde altı yıldır iktidarda olan Joseph Muscat, son iki seçimi kazandı.
Başkent Valletta'da bir araya gelen protestocular Muscat'ın derhal istifasını talep etti. Gerekçeleri ise başbakanın krizi yönetememesi.
 
Malta polisi, geçen ülkenin en zengin işadamları arasında yer alan Yorgen Fenech'i yatında gözaltına aldı. Sabah saat 05.00 sularında özel timler Fenech'in Portomaso limanında demirli yatına çıktı
Söz konusu gözaltı, hükümetin cinayete aracılık edenlere affedeceğini açıklamasından birkaç gün sonra yapıldı. Enerji sektöründeki yatırımlarıyla tanınan Fenech, ayrıca tartışmalı 17 Black şirketinin de sahibi.
 
Cumartesi günü işadamı Yorgen Fenech'e cinayete yardakçılık suçlaması yöneltildi. Fenech'in Dubai merkezli, Paname Belgeleri'nde adı geçen 17 Black adlı gizemli şirketin sahibi olduğu geçen yıl ortaya çıkmıştı.
 
17 Black'in Başbakan Muscat'ın eski özel kalemi Keith Schembri ve Turizm Bakanı Konrad Mizzi tarafından kurulan şirketlere gizli ödemeler yaptığı iddia ediliyor.
 
Öte yandan Salı günü polis tarafından sorgulandığı için görevini askıya aldığını açıklayan Ekonomi Bakanı Chris Cardona Pazar günü göreve geri döndü.
 
Malta'nın önde gelen blog yazarlarından Daphne Caruana Galizia, yolsuzluk karşıtı yazılarıyla tanınıyordu. Akdeniz'deki ada ülkesinde iki yıl önce işlenen cinayetin soruşturması tam bir skandala dönüştü.
 
Soruşturmanın ilk bir yılında Maltalı yetkililer cinayetin azmettiricisine ulaşamadı. 53 yaşındaki gazetecinin öldürülmesiyle ilgili üç zanlı, George ve Alfred Degiorgio kardeşler ile arkadaşları Vince Muscat gözaltına alınmıştı.
 
Üçü de 50'li yaşlarda olan Alfred ve George Degiorgio kardeşler ile arkadaşları Vincent Muscat, gazeteci Galizia'nın arabasındaki bombayı patlatmakla suçlanıyor.
 
Aralık 2017'de tutuklanan üçlü suçlamaları reddediyor. Reuters, üçlünün cinayet karşılığında 150 bin euro aldığını yazmıştı.
 
Maltalı bir milletvekili geçen yıl bir polisi, zanlılara operasyonla ilgili önceden bilgi vermekle suçlamıştı. Galizia'nın ailesinin avukatı da zanlıların gözaltına alınmadan önce telefonlarını denize attığını söylemişti.
 
Cinayete için aracı olduğu iddia edilen Melvin Theuma geçen hafta Cumhurbaşkanı'nın kararıyla affa uğradı. Theuma, suikast sonrası tutuklanan 3 kişiden biriydi.
 
Başbakan Muscat ise Parlamento'da yaptığı açıklamada, cinayet hakkında bilgi vermesi karşılığında Theuma'ya dokunulmazlık verildiğini söylemişti.
 
53 yaşındaki Galizia, 16 Ekim 2017'de Mosta kenti yakınlarındaki evinden ayrıldıktan kısa bir süre sonra, aracına konulan bombanın patlaması sonucu hayatını kaybetmişti.
 
Ölümünden kısa bir süre önce Galizia'ya sızdırılan belgeler, hükümetin Schembri'nin sahibi olduğu enerji şirketi Electrogas'a büyük bir enerji santralinin işletmesini verdiğini gösteriyordu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x