"İtiraz Süreci Başladı ve Devam Ediyor"

"İtiraz Süreci Başladı ve Devam Ediyor"

03 Nisan 2019 - 11:05

YSK Başkanı Sadi Güven, seçim sonuçlarıyla ilgili açıklama yaptı. Güven, "Yeniden sayım ilk kez yapılmıyor" dedi

YSK Başkanı Güven'in açıklamaları şöyle:

İl ve ilçe seçim kurulllarına itiraz süreci dolayısıyla YSK'ya yapılan itiraz süreci başladı ve bu süreç ,tüm Türkiye genelinde devam ediyor. İlçe seçim kurullarımıza itiraz edilmeyen yerlerde mazbatalar veriliyor veya verilme aşamasında... Dolayısıyla bugüne kadar sizlere açıkladığım tüm rakamları siyasi partilerle de paylaşıyorum. Bunlar, geçici sonuçlar ve biz mazbataları vermek için bu yasal sürecein sonucunu bekliyoruz. 

İstanbul'da da aynı süreç işledi. İstanbul'da akşam bize gelen dosyaya göre, 8 ilçe seçim kuruluna yapılan itiraz üzerine bu ilçe seçim kurullarımız tekrar sayım kararı almıştır ve bazı ilçe seçim kurullarımız bu kararını uygulamaya başlamıştır. İlçe seçim kurulu kararı gereği tekrar sayım işelemi devam ederken, il seçim kuruluna itiraz edilmiştir. İstanbul il seçim kurulu, ilçe seçim kurulu kararına karşı itiraz hakkı bulunduğunu, bu sürecin beklenmesi gerektiğini belirterek tedbir kararıyla tekrar sayım işlemini durdurmuştur. 

YSK da İstanbul il seçim kurulu kararına itiraz edilmesi üzerine toplanarak İstanbul il seçim kurulu kararını 298 sayılı yasanın 118. maddesi gereğince ilçe seçim kurulunun kararının uygulanması için kararın kesinleşmesi gerekmediğinden, kurala aykırı olarak verilen İstanbul il seçim kurulunun 2.4.2019 tarihli kararının 1. maddesinin kaldırılmasına, ilçe seçim kurulunun yeninden sayım kararı ile sayıma başlanılmış ise sayımın sonuçlandırılması gerektiğine, yeniden yapılan sayımla ortaya çıkan sonucun tüm siyasi parti ve bağımsız adaylar yönünden geçerli olması gerektiğine, yeniden sayıma yönelik ilçe seçim kurulu kararının fiilen uygulanmasına başlanılmamış ise yasal itiraz sürecinin işlemesi gerektiğine karar verilmiştir. Bu kararı gönderdik ve bu kararın gereği de yapılmaktadır.

Çoğunlukla benim önüme tek tek ilçe seçim kurulu kararları gelmedi ama bana intikal eden bilgiye göre geçersiz sayılan oyların yeniden sayılması istenmiş, buna karar verilmiştir. Bu, ilk defa alınan bir karar değil... Bundan önceki seçimlerde de ilçe seçim kurullarımız yeniden sayım kararı verip de bu sayım kararı üzerine sayımlar yeniden başladığın da bu sayımın kesilemeyeceği ve sonuna kadar gidilmesi kararı verildi. İstanbul'daki karar da böyleydi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x