İZMİR’E HÜCUM

İZMİR'E HÜCUM

12 Kasım 2016 - 10:05 - Güncelleme: 12 Kasım 2016 - 12:55

İstanbul ile İzmir arasındaki otoyolla en geç iki yıl içinde iki büyük kent arasındaki mesafe 3.5 saate inecek.
Ulaşım ve seyahat kolaylığı açısından harika bir durum.Ama ciddi kaygılar da var. Çeşitli platformlarda dile getirilen bu kaygıları dile getirenlerin ortak görüşü İzmir’in kent değerleri anlamında büyük bir erozyona uğrayacağı yönünde.
Kentin rant açısından değerinin yeni otoyolla daha da arttığı bir gerçek.
Endişelenenler de hiç haksız değil. Son aylarda İzmir’in geleceği ile ilgili verilen kararlara bakınca ne yazık ki bu açıkça anlaşılıyor.
*** 
İzmir’de bu anlamda son bir yılda neler oldu bir bakalım.
Çevre ve Şehircillik Bakanlığı İzmir ve Manisa’da ne belediyeler ne de ilgili sivil toplum kuruluşlarının görüşünü almadan 1/100 binlik imar planlarını yaptı.
Söz konusu planlarda, İzmir’de 1400 hektar alanın imara açıldığı ortaya çıktı. 
Çeşme ve Alaçatı’nın da aralarında bulunduğu pek çok ilçede Birinci Derece Sit, yeşil alan, ağaçlandırılacak alan ya da tarım alanları imara açıldı.
Çeşme’de getirilen Çevre Düzeni Planı kullanım kararları 09.08.2011 tarih ve 6216 sayılı koruma kurulu kararı ile tespit edilen Doğal Sit Alanı kararları ile tamamen çelişiyor. Çeşme’de Birinci Derece Doğal Sit kapsamında olan 62 hektar alan imara açılarak turizm tercihli konut alanı yapıldı.
Benzer şekilde Çeşme ve Alaçatı’da yeşil ve ağaçlandırılacak alanda kalan toplam 168 hektar alan da imara açıldı.
Çeşme Musallah Mahallesi’nde “Ağaçlandırılacak Alan”, Reisdere Mahallesi’nde “Kentsel ve Bölgesel Yeşil Alan”, Ilıca Mahallesi’nde “Makilik – Fundalık Alan” olan 90 hektarlık bölge yapılaşmaya açıldı.
Alaçatı Mahallesi’nin Batısı’nda kalan 93 hektar alana da yine aynı şekilde imar izni verildi.
***
Bornova Karaçam Köyü’nde, İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı’nda “Ağaçlandırılacak alan” kullanımlı ve 1. Derece Doğal Sit Alanı sınırları içerisinde kalan bölge kentsel yerleşik alan olarak imara açıldı.
Torbalı’da tarım alanları daha da daraltılarak “sanayi ve gelişme alanları” oldu.
Güzelbahçe-Çelebi Mahallesi’nde bulunan konut yerleşiminin kuzeyi ile otoyol arasında kalan ve bugüne kadar tarımsal yapısını ve ağaç dokusunu korumuş kentsel sınırlayıcı yeşil kuşak görevini üstlenen alan da yeni planlarla “Kentsel Yerleşik Alan” yapılarak imara açıldı.
Urla-İçmeler Mahallesi’nde de “Tarımsal Niteliği Korunacak Alan” olarak belirlenen alan yeni planlarda “ Kentsel Gelişme Alanı” oldu.
***
Çiğli’de Egekent Mahallesi’nin kuzeyinde “ Bölge Parkı/Büyük Kentsel Yeşil Alan” olarak belirlenen alana “Kentsel Gelişme Alanı” yapıldı.
Karşıyaka-Doğançay Rekreasyon alanının güneyinde ”Doğal ve Ağaçlık Karakteri Korunacak Alan” da betonlaşmaya açıldı.
Gaziemir merkezinin batısında yaklaşık 200 hektar büyüklüğündeki “ Doğal ve Ağaçlık Karakteri Korunacak alan” yapılaşmaya açıldı.
Menemen-Emiralem-Göktepe Mahallesi’nde “tarım alanı” olarak belirlenmiş olan aynı zamanda Gediz Nehri taşkın alanında da kalan bölgede yapılaşma izni verildi.
Kemalpaşa Yukarı Kızılca’nın batısında 360 hektarlık “Doğal ve ağaçlık karakteri korunacak alan” yapılaşmalara açıldı. 
Yine Kemlapaşa Organize Sanayi Bölgesinin batısında “Orman alanı” ve “ Doğal ve ağaçlık Karakteri Korunacak Alan” üstelik 1. Ve 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı içerisinde kalan 110 hektarlık alan da yapılaşmaya açıldı.
Selçuk merkez yerleşim alanındaki Kentsel Gelişme Alanı lekesi doğu yönünde yaklaşık 160 hektar genişletildi. Yani Selçuk’da 160 hektar “Tarım Alanı” alanına imar verildi.
***
İzmir’de imara açılan alanın büyüklüğ 14 milyon metrekare. Yani 28 adet fuar alanı kadar büyüklük betonlaşmaya teslim edildi. Üstelik bu alanların tamamı ya Sit, ya yeşil ya da ağaçlandırılacak alan kapsamında olan yerler.
Geçen aylarda bu konuyla ilgili önemli bir gelişme daha yaşandı. İzmir 1 ve 3 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma kurulları İzmir genelinde pek çok değişik yerde sit derecelerini değiştirdi.
Söz konusu karar geçen hafta sonu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca ilan edildi.
Böylece imara açılan 1400 hektar alanın içindeki sit alanlarında inşaat yapılmasının önünde engel kalmadı.
Bütün bu bilgiler ışında kaygılananlar haklı mı? Değil mi siz karar verin.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x