Kavcıoğlu’ndan Önemli Mesajlar!

Kavcıoğlu'ndan Önemli Mesajlar!

11 Ekim 2021 - 15:18

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, enflasyonda son dönemdeki artışta gıda ve enerji gruplarının etkili olduğunu belirtti. Kavcıoğlu, bu hafta açıklanacak rezerv rakamının 123,5 milyar dolar seviyesine yükseldiğini açıkladı


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yaptı. 

Kavcıoğlu, enflasyonda son dönemde gözlenen yükselişte, gıda ve  ithalat fiyatlarındaki artışlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklıklar  gibi arz yönlü unsurların, yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki  artışların ve açılmaya bağlı talep gelişmelerinin etkili olduğunu  ifade etti. 

REZERV MESAJI
Kavcıoğlu'nun sunumundan satır başları şöyle:

 Üçüncü çeyreğe ilişkin öncü göstergeler iktisadi faaliyetin artış eğiliminin sürdüğünü gösteriyor. Altın ithalatındaki düşüş ve turizmdeki toparlanmanın katkısıyla cari işlemler dengesi iyileşmektedir. Merkez Bankası rezervleri son dönemde istikrar kazanarak güçlü bir artış eğilimi gösteriyor. Bu hafta açıklanacak rezerv rakamımız 123,5 milyar dolar seviyesine yükselmiştir.

Aşılamanın toplumun geneline yayılarak hızlanması salgından olumsuz  etkilenen hizmetler, turizm ve bağlantılı sektörlerin canlanmasına ve  iktisadi faaliyetin daha dengeli bir bileşimle sürdürülmesine olanak  tanımaktadır.

Olumlu dış talep koşulları ve uygulanmakta olan sıkı para politikası  cari işlemler dengesini pozitif etkilemektedir. İhracattaki güçlü artış eğilimi ve aşılamadaki kuvvetli ivmenin turizm  faaliyetlerini canlandırmasıyla yılın geri kalanında cari işlemler  hesabının fazla vermesi beklenmektedir. Cari işlemler dengesinde  görülen iyileşme eğilimi fiyat istikrarı hedefi için önem arz  etmektedir.

ENFLASYONUN NEDENİ
Enflasyonda son dönemde gözlenen yükselişte  gıda ve ithalat  fiyatlarındaki artışlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi  arz yönlü unsurlar, yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artışlar ve  açılmaya bağlı talep gelişmeleri etkili olmaktadır.

Bu etkilerin arızi unsurlardan kaynaklı olduğu değerlendirilmektedir. Diğer taraftan, güçlü parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep  üzerindeki yavaşlatıcı etkileri devam etmektedir. Parasal duruşun  sıkılığı ticari kredilerde öngörülenin ötesinde daraltıcı etki yapmaya  başlamıştır. Bunun yanında, bireysel kredilerin ılımlı seyre dönmesi  için makroihtiyati politika çerçevesi güçlendirilmiştir.

TCMB, para politikasının etkileyebildiği talep unsurları, çekirdek  enflasyon gelişmeleri ve arz şoklarının yarattığı etkilerin  ayrıştırılmasına yönelik analizleri değerlendirmiştir.

Bu çerçevede para politikası duruşunda güncellemeye ihtiyaç bulunduğu  değerlendirmesi yapılmış ve Eylül ayında politika faizinde indirim  yapılmasına karar verilmiştir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x