Kaybolan gerçekliğin peşinde

Kaybolan gerçekliğin peşinde

Galata’daki GaleriBu’da yer alan ‘Ayaklanma’ sergisi, günümüz dünyasında anlamı değişen, güçlenen kitle hareketlerine ve gerçekliğin bu kitle hareketleriyle etkileşimine odaklanıyor. Sergi, 31 Ocak’a dek görülebilir

18 Ocak 2016 - 08:55

Günümüzde sosyal medya kitle hareketlerinin merkezi, buluşma noktası ve zemini haline geldi. Burada gerçekliğe yönelik de bir arayış oluştu. Her sergisinde farklı bir konuya dikkat çekmeyi amaçlayan bağımsız sanat girişimi Göçebe Bağımsız Sanatçı İnisiyatifi, bu kez de işte gerçekliği arayışımızı ve kitle hareketlerini ele alıyor.

‘Yankı odası etkisi’

Galata’daki GaleriBu’da yer alan ‘Ayaklanma’ adlı sergi, günümüz dünyasında anlamı değişen, güçlenen kitle hareketlerine, gerçekliğin bu kitle hareketleriyle etkileşimine odaklanıyor.

Sergide Belgin Şen, Deniz Pireci, Denizhan Özer, Nesren Jake, Ayla Dündar, Çetin Pireci, Gazi Sansoy, Hilal Can, Kirkor Sahakoğlu, Serra Mübeccel Gültürk, Umut Yalım’ın eserleri yer alıyor. Serginin temasını sorduğumuz Göçebe Bağımsız Sanat İnisiyatifi ekibinden Deniz Pireci, “‘Yankı odası etkisi’ kavramından çıktı fikrimiz. Bu her birimizin bulunduğumuz mekânda ya da sosyal medyada birbirimize söylediklerimizi onaylatarak, söylediklerimizin gerçekliğe dönüşmesi durumuna deniyor. Kendi içimizde birbirimizi onaylıyoruz. Kapalı bir çevre içinde gerçeklik kabul ediliyor. Özellikle sosyal medyada biliyoruz ve paylaşıyoruz derken kısıtlı bir çevrede kalıyoruz,” diyerek temayı özetliyor. Sergide, Gezi Direnişi sırasında üretilmiş eserler dikkat çekiyor. Denizhan Özer’in Gezi sürecinde çektiği yan yana sergilenen fotoğraflar ve Serra Mübeccel Gültürk’ün yine Gezi sırasında çekilmiş fotoğrafları üst üste bindirerek oluşturduğu eserleri bu dönem yaşananları görünür kılma çabasına işaret ediyor. Gözü, kulağı ve ağzından yaralanmış, Antik Yunan heykellerine işaret eden Çetin Pireci’nin eseri de Gezi sürecinde hazırlanmış.

Sergide sadece günümüze ya da geniş kitlelere dair eserler yok. Hilal Can’ın masa başında toplanmış, pizza yiyen, İddia oynayıp çay içen birkaç kişiyi gösteren resmi, gündelik bir andan bir kesitle küçük bir gruba ait gerçekliği gösteriyor. Ayla Dündar’ın tekinsiz bir atmosferde resmettiği göçmenlere işaret minyatür figürlü tablosu, günümüz gerçekliğinin tarih içindeki tekrarına ve insanlığın ‘değişmez gerçeklikleri’ne işaret ediyor. Deniz Pireci’nin ‘freedom’ ve ‘revolution’ sprey boyamaları önüne astığı iç içe geçmiş seramik zincirlere yer veren yerleştirmesi ise değişimin kırılganlığını ortaya koyuyor.

Sergi, 31 Ocak’a dek görülebilecek.

İki ilde polise saldırı

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x