Kim Bu Askerler!

Kim Bu Askerler!

23 Aralık 2019 - 15:58

Libya'da Birleşmiş Milletlerin tanıdığı hükümete karşı General Hafter savaşıyor. Hafter'i destekleyenler arasında da Rusya var. Ancak Rusya desteğini paralı askerler şeklinde veriyor. Peki Wagner Grup adı verilen paralı askerler kim?


Cumhurbaşkanı Erdoğan da geçtiğimiz hafta Libya'daki paralı askerlere işaret etmiş onu destekleyenleri eleştirmişti.

BM tarafından tanınan Libya hükümetinin açıklamasına göre sözleşmeli savaşçıların, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakın bir oligarkın sahibi olduğu Wagner Grup adlı paramiliter örgüt olduğunu belirtiyor. Peki kim bu Wagner Grup?
Associated Press'e göre, Wagner Rus Özel Güvenlik Şirketi mensubu paralı askerler, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır destekli General Halife Hafter güçleri ile birlikte savaşmakla suçlandı. Hafter liderliğindeki güçler, Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen Meşru Trablus hükümetini devirmeye çalışıyor.

Rus basınına göre de paralı askerler, Rus güvenlik birimleri ile Rus ordusunun bilgisi dahilinde hareket ediyor. Başında da eskiden Rus ordusunun istihbarat birimlerinde yer alan Yarbay Dmitry Utkin yer alıyor.
Mart 2016'da sayıları bin olan Wagner Grup paralı savaşçılarının Aralık 2017'de sayılarının 6 bine çıktığı belirtiliyor. Rusya merkezli özel güvenlik şirketlerinden Wagner Grubu'nun adı, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesinde Kiev karşıtı isyan sırasında yaşanan çatışmalarda duyulmaya başladı.

Profesyonel savaşçıların, Ukrayna'nın doğusunda Moskova yanlısı isyancılarla birlikte çatışmalara müdahil olduğu belirtilmişti. Bunun dışında faaliyet gösterdikleri bölgeler Suriye, Sudan ve Venezuela.

Muadillerine göre, ellerine yüklü miktarlarda para geçmese de bir savaşçı olarak ayda birkaç bin dolar kazanabiliyorlar. Savaş bölgesinde ölmeleri durumunda ise ailelerine 50 bin Euro civarında tazminat veriliyor.
İtalya'da yayın yapan Corriere gazetesi muhabiri Lorenzo Cremonesi'ye göre, Ruslar ön cepheden uzak duruyor.
Ukrayna'dan sonra Libya'da ortaya çıktılar: Kim bu Wagner'ler?Bunun yerine uzak mesafeden keskin nişancı, uçak pilotu veya Hafter güçlerine eğitim verme şeklinde faaliyet gösteriyorlar.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x