Kritik Zirve!

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Moskova'da Ukrayna krizine çözüm aradı. Fakat Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşmesi herhangi bir dönüm noktasıyla sonuçlanmadı. Buluşmaya damgasını vuran ise "mesafe" oldu

08 Şubat 2022 - 13:42

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna krizinde AB'nin ağırlığını ortaya koymak için Moskova'ya gitti, ama Kremlin Sarayı'nda mesafeyle karşılandı. Salgına özel mesafeli masaya oturdu. Macron'un çözüme dair iyimserliği hayli ihtiyatlıydı.

Angela Merkel sonrası dönemde Avrupa liderliğine oynayan Macron, ukrayna krizi için yeni çözüm formülü gündeme getirdi. Hem Avrupalı ülkeleri koruyacak hem de Rusya'yı yatıştıracak "yeni bir denge" bulunması amacıyla Putin'e teklifler sundu. Fakat umduğu yanıtı alamadı. Putin, Macron'un kendine biçtiği misyonu espriyle karışık işkenceye benzetti.

"FRANSA RUSYA İLE SAVAŞSIN MI İSTİYORSUNUZ?"

Macron, NATO'nun açık kapı politikasından vazgeçemeyeceklerini söyledi. Kırmızı çizgisi konusunda taviz alamayan Putin, Macron'a değil ama Fransız gazeteciye sert çıkıştı. 

Putin, gazeteciye, "Fransa dahil Avrupa ülkeleri Kırım'ın Ukrayna'nın parçası olduğuna inanıyor ve biz de Kırım'ın Rusya'nın parçası olduğuna inanıyoruz. Bu durum askeri yollarla değiştirilmeye çalışılırsa ve Ukrayna o sırada NATO üyesiyse olacakları düşünün. O zaman biz NATO'yla mı savaşacağız? Siz Fransa Rusya ile savaşsın mı istiyorsunuz? Belli ki öyle olacak" dedi. 

5 saatten uzun süren Macron-Putin görüşmesi Ukrayna krizinde yeni bir dönüm noktası sağlamadan sona erdi. 

UZAK MESAFE DİPLOMASİSİ

Tüm dünyanın gözlerinin çevrildiği zirveye Putin'in Macron'u karşıladığı o anlar damga vurdu. Putin'in Macron'u eli cebinde karşılaması sosyal medyada gündem oldu.

Uluslararası basında geniş yankı bulan görüntüler Macron'un küçümsendiği yorumlarını beraberinde getirdi. Putin ve Macron zirvesinindeki dev masa da çok konuşulanlar arasındaydı.

Putin'in Macron ile gerçekleştirdiği görüşmede sıra dışı mesafe Putin'in Batı'ya verdiği üstü kapalı mesajlardan biri olarak yorumlandı.

HALA ARALARINDA KİLOMETRELER VAR

İngiliz Daily Mail gazetesinde yer alan haber ise, 'Hala aralarında kilometreler var' başlığı ile verildi.

'SENİN TARAFINDA HAVA NASIL?'

New York Post gazetesi, uzun bir masanın iki ucunda 5 saat süren görüşmeye ilişkin haberini 'Senin tarafında havalar nasıl?' sözleri ile başlattı.

"RUS USULÜ DİYALOG"

Fransız gazetesi Liberation Putin'in uzun masa görüşmesini "Rus usulü diyalog" manşetiyle birinci sayfasına taşıdı.

"ELYSEE SARAYI'NDAN KATILSAYDI"

Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile Putin arasındaki mesafe, Fransa'da "Macron görüşmeye Elysee Sarayı'ndan katılsaydı" şeklinde esprilere konu oldu. Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un sosyal medya hesabından görüşmeye ilişkin paylaşılan fotoğrafta masanın gözükmemesinin bilerek yapıldığına dair yorumlar yapıldı.

MACRON'UN ELİNİ SIKMADI!

İki lider arasındaki soğuk rüzgar basın toplantısına da yansındı. Toplantı bitiminde ise Macron'un elini sıkmayan Putin, Macron ile birlikte basın mensuplarına poz vermedi.

MACRON'UN ŞAŞKINLIĞI

Görüşme sonrası Putin direkt olarak kapıya yönelince Macron'un yaşadığı şaşkınlık kameralara yansıdı. Putin, Macron ile Kremlin Sarayı'nda görüştükten sonra tokalaşmadan salonu terk etti! 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x