Kritik Zirveden Önemli Açıklamalar!

Kritik Zirveden Önemli Açıklamalar!

14 Kasım 2019 - 09:05

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump arasında merakla beklenen kritik buluşma dün Beyaz Saray’da gerçekleşti. Erdoğan ve Trump hem ikili hem de heyetlerarası görüşmelerde Suriye, F-35, S-400 gibi önemli başlıkları ele aldı. Erdoğan, “Bugün Sayın Başkan’a mektupları verdik. Ferhat Abdi Şahin gibi bir teröristin, ABD gibi bir ülkenin başkanı tarafından muhatap alınmasını üzüntü ile karşıladım” diye konuştu


Erdoğan'ın ABD ziyaretinde masada dikkat çeken detay Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Beyaz Saray’da ABD Başkanı Donald Trump ve eşi Melania Trump tarafından karşılandı. İki lider Oval Ofis’te 1 saat 15 dakika görüştü.

Erdoğan'ın ABD ziyaretinde masada dikkat çeken detay Hürriyet'ten Razi Canikligil'in haberine göre Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ile Trump’ın eşi Melania Trump da yer aldığı görüşmede Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien da hazır bulundu.
Erdoğan'ın ABD ziyaretinde masada dikkat çeken detay Görüşmenin ardından heyetlerarası çalışma yemeğine geçen Erdoğan ve Trump, senatörlerle görüşüp daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan basın toplantısında şunları söyledi:

Erdoğan'ın ABD ziyaretinde masada dikkat çeken detay "Bugün Sayın Başkan ile gündemimizde yer alan konularda samimi görüşmeler kaydettik. Türk–Amerikan ilişkilerinin güçlü ve sağlıklı zeminlerde ilerlemesi konusunda hemfikiriz. İlişkilerimizde yeni bir sayfa açmakta kararlıyız. Milli güvenliğimizi tehdit eden terör oluşumları konusunda Sayın Başkan ile karşılıklı irademizi teyit ettik. DEAŞ’a karşı ortak mücadelemizin sürdürülmesinin önemine değindik."
Erdoğan'ın ABD ziyaretinde masada dikkat çeken detay "Barış Pınarı harekâtı, terörle mücadelede yeni ve önemli bir adım atmıştır. PKK/YPG bu mutabakatı bozmak için askerimizi, sivilleri hedef alan provokatif saldırılar düzenliyor. Buna rağmen biz Suriye’de krize kalıcı çözüm bulmak için ABD ile olan mutabakatımıza bağlılığımızı sürdürüyoruz."
Erdoğan'ın ABD ziyaretinde masada dikkat çeken detay "Ülkemiz DEAŞ ile göğüs göğüse mücadele veren tek NATO ülkesidir. Hapishanelerimizde 1216 DEAŞ’lı var. Avrupadakiler başta olmak üzere kaynak ülkeleri geri kabule ikna etme konusunda Sayın Başkan ile ortak anlayışa sahibiz. Güvenli bölge çağrım hayata geçirilmediği için on binlerce masum hayatını kaybetti. 365 bin Suriyelinin kendi topraklarına geri dönüşünü sağladık Cerablus’ta. Sayın Trump ile başlattığımız projeyi hayata geçirebilirsek önümüzdeki dönemde geri dönenlerin sayısı daha da artacaktır."

Gülen'in iadesi
Erdoğan'ın ABD ziyaretinde masada dikkat çeken detay "Birçok belgeleri özellikle bu seyahatimizde kendilerine takdim ettik. Olayların faili olan insanın Amerika’da 400 dönüm bir arazide yaşayarak dünyadaki diğer yerleri de idare etmesi kabul edilir bir durum değildir. Bu seyahatimizde belgeler ayrıca getirdik. Temenni ederim bu belgeler ışığında bizden nasıl teröristler istendiğinde biz veriyorsak onlar da bize bu teröristi verirler."
Erdoğan'ın ABD ziyaretinde masada dikkat çeken detay "Bizim Kürtlerle bir sorunumuz yok. Bizim sorunumuz terör örgütleriyle. Kim bunlar, YPG/PYD, bunlar PKK’nın uzantılarıdır. Parlamentoda benim partimin 50’yi aşkın Kürt milletvekili vardır. Terörist teröristtir. Mücadeleyi vermezseniz bedelini yarın çok ağır ödersiniz."


Erdoğan'ın ABD ziyaretinde masada dikkat çeken detay Cumhurbaşkan Erdoğan ile ABD Başkanı Trump baş başa, heyetlerarası ve senatörlerle görüşmelerin ardından kameraların karşısında geçti. Trump şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan’a tutuklu bulunan Serkan Gölge’yi bıraktığından dolayı çok teşekkür ediyorum. Çok farklı bir şekilde tutuklu haldeydi, bunun için de teşekkür ediyorum, çok iyi bir katkıydı kendisi tarafından. Önümüzdeki günlerde buraya gelecek. Bu bizim için oldukça güzel bir haber, Amerika için güzel bir haber. Bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan’la çok açık ve üretken bir toplantı gerçekleştirdik. Farklı maddelere değindik. Suriye’deki durumu konuştuk."

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etmek istiyorum"
Erdoğan'ın ABD ziyaretinde masada dikkat çeken detay "Türkiye ve ABD, olağanüstü başarılar elde etti ve daha da iyi bir duruma gelmesini bekliyoruz. Bugün Cumhurbaşkanına ortaklığı ve işbirliğinden dolayı çok teşekkür ediyorum. Barış içinde bir Ortadoğu’nun olmasını istiyoruz. Türkiye’nin yapması gerektiğini ve devam ettirmesi gerektiğini umuyoruz. Ateşkesin zor olsa da devam ettiğini düşünüyorum. Afganistan’da da oradaki DEAŞ ile mücadele konusunda birlikte Bağdadi’yi yok ettik. Bazı bölgelere giriş yapacağımızı biliyorlardı ve bize bu konuda oldukça yardımcı oldular. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ve vatandaşlarına teröre karşı sürekli olan mücadeleden dolayı teşekkür etmek istiyorum."
"40 milyar dolar çok para"
Erdoğan'ın ABD ziyaretinde masada dikkat çeken detay "(Senatörlerle buluşma) Senatoyu aradım ve bazılarını çağırdım. Bugün 5 senatör aramıza katıldı. Bunlar Ortadoğu’da barış isteyen insanlar. Çok açık sözlü bir görüşme gerçekleştirdik. Çok büyük ilerleme sağladık. (Suriyeli sığınmacılar) Erdoğan 40 milyar dolar harcadıklarını söyledi. Bu çok para. Başka kaynaklardan da bunu duydum. Avrupa’nın katkısı ise sadece 3 milyar. Yardım etmeleri gerekiyor. Bunu yapmayız ama o teröristleri serbest bırakırsak gitmek isteyecekleri yerler onları almayan Avrupa ülkeleri olacak. Çatışma sırasında bazı DEAŞ’lılar kaçmıştı. Ama önemli değil Türkiye onları tekrar yakaladı."
Erdoğan'ın ABD ziyaretinde masada dikkat çeken detay Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Ticaret Odası, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu ve Türkiye-ABD İş Konseyi tarafından düzenlenen Yuvarlak Masa Toplantısı’na katıldı. Basına kapalı gerçekleştirilen toplantıda Erdoğan, “Pek çok kritik gelişmenin yaşandığı bir dönemden geçiyoruz. Buradaki bazı çevreler stratejik müttefik ilişkisinin önemini kavrayamıyor. Başkan Trump ile aramızda tesis ettiğimiz samimi iletişim ile sorunları çözeceğimize inanıyorum” diye konuştu.
Toplantıya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın katıldı. Ayrıca aralarında Pepsico, Google, UPS, Hilton, The Coca Cola Company, GE, Citi, Uber, THY, Limak, TAV, Borusan, Kale Group gibi şirketlerin temsilcileri ile Türkiye Varlık Fonu, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu, Nasdaq ve Amerika Ticaret Odası gibi kuruluşların temsilcileri de toplantıda hazır bulundu.

Erdoğan'ın ABD ziyaretinde masada dikkat çeken detay Heyetlerarası görüşmeye AK Parti milletvekili Mahir Ünal ile MHP milletvekili İsmail Faruk Aksu da katıldı. Toplantıda İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un önünde bulunan ‘Türkiye’nin Teröre Karşı Mücadelesi’ kitapçığı dikkat çekti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x