Kromozom Saymayan Proje: Down Şefler Türkiye

Kromozom Saymayan Proje: Down Şefler Türkiye

Kromozom Saymayan Proje: Down Şefler Türkiye'nin İzmir lansmanı yapıldı.

12 Mart 2018 - 13:21 - Güncelleme: 12 Mart 2018 - 16:05

 

Uluslararası Down Sendromu Fedarasyonu (UDF)  tarafından düzenlenen Down sendorumluların meslek edinmesini ve eğitim alanlarının sağlanmasını amaçlayan Down Şefler Türkiye projesinin, İzmir lansmanı yapıldı.

Açılış konuşmasını yapan Uluslararası Down Fedarasyonu İzmir Şube Başkanı Figen Erdil, ‘ Melek yüzlerimizin meslek edinmesi ve konuyla ilgili eğitim alanlarının tanınması için çalışacağız. Gönüllü olarak çalışacak derneğimiz, Uluslararası Down Sendromu derneğinin temsilcileri olacaktır.’ Diye konuştu.

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Aşçılar Fedarasyonu’nun da destek verdiği ve 21 ilde eş zamanlı olarak yürütülen projenin lansmanında konuşan fedarasyon başkanı Muhammet Abdullah Tuncay ise,  ‘UDF olarak İzmir’de olmaktan büyük bir keyif ve heyecan duyuyoruz. Artık dezevantajlı konularda yapılacak hizmetler, eğitim ve çalışma hakkı konularında olmalıdır. Sizler de bu duyguyla bizi tanıyın. Biz bu çocuklara hayır yapmıyoruz. Onların herkes gibi hakettiği eğitim ve istihdamı sağlıyoruz’ dedi.

 

Down Sendromun 21 kromozomuna dikkat çeken Tuncay,  ‘Şu an fedarasyona 21 şehrimiz üye olmuştur. 21 kromozomdan dolayı... 22 ve 23’üncü bir şehir içimize almayacağız. Biz gerçek sayıların gerçek ifadelerini temsil ediyoruz. Asla alışveriş festivalleri, balolar, geceler bilet satmalar yapmayarak, tamamen mesleki eğitim projeler yapıyoruz. Hedef kitlemiz 18 yaşından büyük, akademik eğitimi almış down sendromluları, ekonominin ve meslek hayatının içine katmak. Şu an İzmir 10. Şehir olarak bu eğitimi başlatıyor. Önümüzdeki hafta Samsun ve Adana eğitimlerini de başlatacağız..’’ ifadelerini kullandı.

 ‘21 MART’TA HATAY SINIRINA GİDECEĞİZ’

Türkiye’nin her konusunda rehberlik eden bir Sivil Toplum Kurluşu olduklarının altını çizen Tuncay, sözlerini şöyle sürdürdü; Dünya Down sendromlular gününde 21 tane çocuğumuzla Ankara’ya uğrayıp, 21 martta Hatay’da olacağız. Biz bir sivil toplum kuruluşuyuz. Ve biz türkiyenin her konusunda rehberlik eden bir sivil toplum kuruluşuyuz. O yüzden iyiki varsınız.

İngilterede bir klinik bu proje olmaz dediler. 23 haftanın sonunda proje çok güzel bir şekilde sonlandı. Dünyada benzeri olmayan bir proje.İmkansız diye bir şey yoktur.

‘Engeller Hayatımızda Duraklama Noktasıdır’

Toplantıda konuşan bir diğer isim ise Uluslararası Down Fedarasonu Genel Sekreteri Aydan Tuncay oldu. Tuncay şunlara değindi; Başarılı bir erkeğin arkasında bir kadın vardır derler ya ben heralde öyleyim. Sevgili eşimle tanıştığımız lise yıllarındaydım. Down sendromlular bizim evlenmemizi sağladı. Engeller hayatınızda duraklama noktasıdır. Biz fedarasyonu kurarken bir sürü engel ile karşılaştık ve yılmadık. Kendim üniversite hocası olduğum için onların ne hissettiklerini ne duyduklarını çok iyi anlıyorum. Yakınınızda bir down sendromlu gördüğünüzde onlara sadece dokunun. Onlara sevgi verin onlar başka bir şey istemiyorlar.

Toplantının sonunda projeye destek veren Sivil Toplum Kuruluşları’na ve sponsorlara plaketleri verildi.

Aşçılık eğitimine başlayan Güneş Ayton ise yemek yapmayı annesinden öğrendiğini ifade etti.

Yemek yapmayı çok sevdiğini vurgulayan Ayton, "Kendimle gurur duyuyorum. Eğitimle tüm yemekleri yapmayı öğreneceğim ve yaptıklarımı da herkese servis edeceğim." şeklinde konuştu.

ÖZEL HABER: PINAR HOLT

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x