Meclis’e Sunuldu!

Meclis'e Sunuldu!

14 Nisan 2020 - 13:54

Corona virüs ile mücadele kapsamında ekonomiyle ilgili yeni tedbirler Meclis'e sunuldu. AK Parti tarafından Meclis'e sunulan teklif ile kısa çalışma ödeneğinden herkes faydalanacak.Ücretsiz izne ayrılana aylık 1177 lira maaş ödenecek. Su faturaları üç ay ödenmeyecek. KYK kredi borçları ile belediyelerin gelir vergisi ödemeleri, sosyal sigorta prim ödemeleri 3 ay süreyle ertelenecek

Kısa çalışma ödeneğinden herkes faydalanacak! Ücretsiz izne ayrılana aylık 1177 lira maaş Meclis'e sunuldu...
 AK Parti milletvekilleri, işini kaybeden, kısa çalışma  ödeneğinden yararlanamayanların, ücretsiz izne ayrılsalar dahi desteklenmesi,  vergi istisnaları ile bazı sorumlulukların ve yükümlülüklerin ertelenmesine  yönelik düzenlemeleri de içeren kanun teklifini, Meclis Başkanlığına sundu. 

 AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, Yeni Koronavirüs (Kovid-19)  Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun ile  Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin detaylarını,  Meclis'te gazetecilerle paylaştı. Kovid-19 ile mücadele kapsamında alınan tedbirlere ilişkin  düzenlemeleri içeren teklifin, 15 maddeden oluştuğunu belirten Muş, "Ücretsiz  izne ayrılan ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan veya işten çıkarıldığında  işsizlik ödeneğine hak kazanamayan işçilerimize, nakdi ücret desteği sağlanacak.  Bu, aylık 1177 lira olacak." dedi.
 
ÜÇ AY İŞTEN ÇIKARMA YASAĞI
  
Teklifte, kısa çalışma ödemelerine ilişkin başvuruların, hızlı şekilde  olması konusunda düzenleme yapıldığına işaret eden Muş, her türlü iş  sözleşmesinin, ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırılık halleri dışında 3 ay  süreyle sonlandırılmasının önüne geçileceğini bildirdi.
 
  Yaşlılar ile engellilere yapılan yardımların, 3 ay süreyle gelir  ölçütleri ile ağır engellilik şartı aranmadan gerçekleştirileceğini kaydeden Muş,  Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının, bu anlamda yardımlarını  sürdüreceğini ifade etti.
 
Faaliyetleri durdurulan veya faaliyette bulunamayan işletmelerin  yıllık ilan ve reklam vergileri ile yıllık çevre temizlik vergilerinin,  faaliyetleri durdurulan veya faaliyette bulunulamayan dönemler için alınmamasını  teklif ettiklerini anlatan Muş, "Düzenlemeyle, Hazine ve belediye taşınmazları  ile milli parklar ve Orman Genel Müdürlüğü taşınmazlarına ve izinlerine ait  borçlar, KYK kredi borçları ile belediyelerin gelir vergisi tevkifatı ödemeleri,  sosyal sigorta prim ödemelerinin 3 ay süreyle ertelenmesi ve belediyelerce toplu  taşıma faaliyetlerinin 3 ay süreyle desteklenebilmesine imkan tanınacak."  ifadelerini kullandı.
 
  "İş yerleri, su faturası borçlarını 3 ay erteleyebilecek"
 
  Teklifle, konutların ve faaliyetleri durdurulan iş yerlerinin su  faturası borçlarının, belediyeler tarafından 3 ay süreyle ertelenebilmesine imkan  tanınacağını söyleyen Muş, bu konuda yetkinin belediye meclislerine  bırakılacağını kaydetti. Muş, sermaye şirketlerinde, 30 Eylül 2020 tarihine kadar 2019 yılı net  dönem karının yalnızca yüzde 25'inin dağıtılabilmesini önereceklerini dile  getirdi.
 
Mehmet Muş, tarım satış kooperatifleri birliklerinin Destekleme ve  Fiyat İstikrar Fonu kaynaklı kredi borçlarının 2020'ye ait taksit ödemeleri ile  Seyahat Acentaları Birliğine üye seyahat acentalarının 2020 ile ilgili  ödemelerinin 2021'e erteleneceğini bildirdi.
 
  Devlete ait tıp ve diş hekimliği fakültelerine kaynak
 
  Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, kooperatifler, dernekler ve  tarımsal üretici birlikleri gibi çeşitli kuruluşların genel kurul toplantılarının  ertelenmesi ve bu süre içinde mevcut organların görev, yetki ve sorumluluklarının  devamının sağlanmasıyla ilgili de düzenleme yapıldığını ifade eden Muş, şöyle  konuştu:
  "Ticaret gemilerine düzenlenen denize elverişlilik belgelerinin  süreleri ile denetlemelerin 1 Ağustos 2020'ye kadar ertelenmesini teklife dahil  ettik. Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu kapsamında verilen lisansların  geçerlilik süresini 1 yıl daha uzatıyoruz. Ar-Ge ve tasarım merkezleri ile  teknoloji geliştirme bölgelerinde yürütülen faaliyetlerin geçici süreyle bölge  dışından yürütülmesine izin verilebilmesini düzenlemeyle teklif etmiş olacağız.  Devlete ait tıp fakülteleri ile diş hekimliği fakültelerine kaynak aktarılması  için Hazine ve Maliye Bakanlığına yetki verilecek."
 
Muş, teklifin, daha çok vergi istisnaları, bazı sorumluluk ve  yükümlülüklerin ertelenmesine yönelik düzenlemeler içerdiğini belirtti.
  
"Komisyon 48 saat beklenmeden toplanabilir"
 
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Muş, teklifin görüşme takvimine  ilişkin soruya, "Teklifimizi Meclis Başkanlığına sunduk. Diğer partilerin  muvafakat etmesi halinde komisyon, 48 saatlik süre beklenmeden toplantısını  gerçekleştirip, teklifimizi görüşebilir." karşılığını verdi.
Bir gazetecinin, "Teklifin maliyeti hesaplandı mı, kaç kişiyi  ilgilendiriyor?" sorusunu Muş, "Özellikle ücretsiz izne ayrılan vatandaşlarımızla  alakalı kısa çalışma ödeneğinden faydalanamayan vatandaşlarımıza bu destek her  birine verilecek. Bu destek 3 aylığına veriliyor fakat 3 ay daha uzatma yetkileri  var. Bunu topluca değerlendirip, o anlamda bir maliyet söyleyebilirim. 3 3  noktasından sonra söylemek daha doğru olur."  diye yanıtladı.
 
  "Yükseköğretim teklifine ekleme söz konusu"
 
 Muş, TBMM Genel Kurulunda bugün 28 maddeden oluşan Yükseköğretim  Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin  görüşüleceğini ifade etti.   "Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin engellenmesine yönelik Sağlık  Hizmetleri Temel Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni,  yükseköğretimde değişiklik içeren teklife mi ekleyeceksiniz?" sorusu üzerine ise  Muş, "Çalışmalarımız sürüyor. Bugün Yükseköğretim Kanunu'nda değişiklik  teklifinde görüşmeler yapılacak. Oraya ekleme durumumuz söz konusu." dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x