Meteoroloji Alarm Verdi!

Meteoroloji Alarm Verdi!

Türkiye'nin birçok ilinde kar yağışı etkisini artırdı. Bazı illerde birçok yol ulaşıma kapandı, kazalar meydana geldi. Kar yağışı pazartesi gününe kadar etkili olacak. İstanbul’da da etkisini artıran kar yağışı tedbirsiz sürücüleri yolda bıraktı. Kente en fazla karın bugün düşeceğini söyleyen yetkililer ‘Cumartesi program yapmayın, evinizde kalın’ uyarısı yaptı

12 Mart 2022 - 08:13

Kışı geride bırakacağı son dönemeçte batısından doğusuna soğuk hava ve kar yağışının etkisi altına giren Türkiye genelinde beyaz esaret yaşanıyor. İstanbul'da ise kar ve tipi etkisini artırdı. Perşembe günü uyarıları dikkate alarak özel araçlarıyla dışarı çıkmayanlan sürücüler dün kent yollarındaydı. Tedbirsiz sürücüler nedeniyle yine trafik yoğunluğu yaşandı. İşe gitmek için yola çıkan vatandaşlar ise yollarda kalınca isyan etti.

D-100 Karayolu Küçükçekmece mevkiinde trafik bir süre durdu. Trafiğe takılmak istemeyen bazı sürücüler D-100 de geri manevra yaparak yan yola girdi. Bazı sürücüler ise araçlarını yol kenarına bıraktı. Yasağa rağmen motosiklet sürücülerinin de trafikteydi. İşe gitmek için servis ve otobüslere binenler trafiğin durmasıyla araçlardan indi. Yürüyerek metrobüse ulaşanlar yollarına devam etti. Yolun açılmayacağını düşünen ve araçlarıyla yokuşu çıkamayan bazı sürücüler de araçlarını yol kenarına bıraktı. Yasağa rağmen bazı motokuryeler de yollardaydı. 


TEM Otoyolu Tekstilkent bağlantı yolunda araçlar, yolun tuzlanmaması nedeniyle uzun kuyruklar oluşturdu. Kar nedeniyle Mahmutbey Gişeleri Ankara istikametinde uzun araç kuyrukları oluştu. Esenyurt'ta da kar yağışı nedeniyle bazı servis araçları yollarda kaldı. Kontak kapatan şoförler, evlerine geri dönmeye çalıştı. Fatih'te de yoğun kar yağışı nedeniyle 3 İETT otobüsü, Bağdat Caddesi’nde ise 4 İETT aracı yolda kaldı. Bağcılar TEM Bağlantı Yolu İSTOÇ mevkiinde kar nedeniyle yolda kalan araçları polisler iterek kurtardı. 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, kent genelinde etkili olan kar yağışıyla ilgili AKOM'da basın açıklaması yaptı. İmamoğlu, kar yağışının bugün etkisini daha fazla göstereceğini vurgulayarak özel araçlar yerine toplu taşımanın tercih edilmesi çağrısını yeniledi. İmamoğlu, “Cumartesi için ekstra bir program düşünüyorsanız lütfen yapmayın. Çünkü cumartesi 4-5 beş günün en yoğun kar yağışının olacağı gün. Dolayısıyla bu hassasiyeti özellikle yarın için gösterin ve evinizde kalın, araç kullanmayın. Toplu taşıma kullanın” dedi. 


Öte yandan, Türk Hava Yolları, olumsuz hava koşulları nedeniyle cumartesi günü 180 seferini iptal etti. İstanbul Havalimanı'ndan 162, Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan ise 18 sefer iptal edildi.

Karadeniz Bölgesi’nde 9 ilde etkili olan kar yağışı nedeniyle 1850 köy ve mahalle yolu ulaşıma kapandı. Kastamonu’nun Küre ilçesinde sürücüler beyaz örtü altında kalan araçlarını bulmakta zorlandı. Van, Bitlis, Iğdır, Muş, Kars, Batman ve Hakkâri’de ise 766 yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapandı. Yetkililer, özellikle eğimi fazla olan yerlerde vatandaşları çığ riskine karşı uyardı.

 

İstanbul Fatih’te bulunan Unkapanı Köprüsü, bağlantı noktasındaki ayrılma nedeniyle ulaşıma kapatıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri rüzgârın şiddetinin fazla olması nedeniyle tırnaklarda ve derz aralarında bir açıklık oluştuğunu kaydetti. Bunun da hava şartları ve soğuk hava nedeniyle metalin genleşmesinden kaynaklanmış olabileceği ifade edildi. Sorunun ardından bağlantı noktasındaki ayrılma nedeniyle ulaşıma kapatılan Unkapanı Köprüsü yaklaşık 5 saat sonra trafiğe tamamen açıldı.


Türkiye genelinde beyaz esaret yollarda trafiğe ve kazalara neden oldu. İzmir’in bazı bölgelerinde aralıklarla etkili olan kar yağışı nedeniyle Çeşme Otoyolu’nda ulaşım durdu. İstanbul ve Ankara’yı birbirine bağlayan Bolu Dağı TEM yolu geçişinde ise aralıklarla kar yağışı etkili oluyor. Sis nedeniyle görüş mesafesinin 20 m’ye kadar düştüğü bölgede kar küreme ve tuzlama çalışmalarına devam eden ekipler, İstanbul’a gittikleri belirlenen TIR ve kamyonların geçişini engelledi. Bursa’da yoğun kar yağışı sebebiyle teyakkuzda olan ekipler, kapalı olan dağ ilçelerinin yollarını açmaya çalışırken, kamyon ve TIR’ların İstanbul yönüne gidişine de izin verilmedi. İki TIR’ın karıştığı kaza, Bursa-İzmir karayolunun saatlerce kapanmasına neden oldu. Vinç yardımıyla kaldırılan TIR otoparka çekilirken, kapanan karayolu yaklaşık 2 saatin ardından tekrar araç trafiğine açıldı. Öte yandan kış turizminin önemli kayak merkezlerinden Uludağ’da da kar kalınlığı, 160 santimetreye ulaştı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x