MEYVE VE SEBZEDE ’AMBALAJ’ STANDARDI BELİRLENDİ

MEYVE VE SEBZEDE 'AMBALAJ' STANDARDI BELİRLENDİ

MEYVE VE SEBZEDE 'AMBALAJ' STANDARDI BELİRLENDİ

03 Ekim 2017 - 16:41


Malların taşınmasında kullanılacak ambalajlar soğuk zincire uygun olacak. Farklı malların  aynı araçlarda taşınması esnasında birbirlerine zarar vermelerini engelleyecek  önlemler alınacak.  Mallar, alışveriş merkezleri, büyük ve zincir mağazalarda bulunan perakende satış yerlerinde soğutuculu reyonlarda ambalajlarından  çıkarılmadan satışa sunulacak
Sebze ve meyvelerin ambalajlanmasında, taşınmasında,  depolanmasında ve perakende satışa sunulmasında uyulması gereken standartlara  ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının, Sebze ve Meyvelerin Toptan ve  Perakende Ticaretinde Uyulması Gereken Standart Uygulamalara İlişkin Usul ve  Esaslar Hakkında Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, malların ambalajlanmasında tek kullanımlık veya tekrar  kullanılabilir ambalajlar kullanılacak. Mallar uygun şartlarda korunması ve  taşınması sağlanacak şekilde ambalajlanacak. Ambalajlar bütün yabancı maddelerden  arındırılacak.

Tekrar kullanılabilir ambalajlar modüler ve katlanabilir şekilde olup,  her kullanımda gıda güvenilirliğine uygun olarak dezenfekte edilecek. Dolu  ambalajlar en çok 30 kilogram ağırlığında olacak.

Patates, kuru soğan ve tatlı patateslere yönelik ambalajlar file, jüt  çuval, torba, kasa veya kutu şeklinde olup en çok 50 kilogram ağırlığında olacak.  Malların taşınmasında kullanılacak ambalajlar soğuk zincire uygun olacak.

BİRBİRLERİNE ZARAR VEREBİLECEK MALLAR AYNI ARAÇTA TAŞINMAYACAK

Malların üretim yerindeki toptancı hallerinden veya tasnifleme ve  ambalajlama tesisinden tüketim yerlerine taşınmasında soğuk zincirin korunması  esas olacak.

Farklı malların aynı araçlarda taşınması esnasında birbirlerine zarar  vermelerini engelleyecek önlemler alınacak. Birbirlerine zarar verebilecek mallar  aynı araçta taşınmayacak.

DEPOLAMA STANDARTLARI

Mallar, soğuk hava depolarında, malların bozulmasına veya kalite  kaybına sebep olmayacak uygun ısı ve nem ortamlarına sahip alanlarda depolanacak.  Soğuk hava depolarının nitelikleriyle buralarda yapılacak depolama faaliyetine  ilişkin iş ve işlemlere yönelik mal bazında Türk Standartları Enstitüsünce  belirlenen standartlar ve kriterler uygulanacak.

Söz konusu mallar, alışveriş merkezleri, büyük ve zincir mağazalarda  bulunan perakende satış yerlerinde soğutuculu reyonlarda ambalajlarından  çıkarılmadan satışa sunulacak.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x