Milyonlarca Çalışanı İlgilendiriyor!

Milyonlarca Çalışanı İlgilendiriyor!

10 Temmuz 2021 - 11:21

1 Temmuz itibarıyla işverenin işçiyi ücretsiz izne çıkarma yetkisi sona erdi. İşveren, bu tarihten sonra rızası olmadan işçiyi ücretsiz izne çıkartırsa, işçi açısından iş akdini fesih hakkı doğuyor ve tazminatını alıp ayrılabiliyor. Ancak, ilgili kağıt imzalanırsa durum değişebilir


 
30 Haziran'da kısa çalışma ödeneği ve işten çıkarma yasağı sona erdi. Bununla birlikte işverene getirilen işçiyi ücretsiz izne çıkarma yetkisi de sonlandı. Bu konuda işçilere ise uyarılarda bulunuluyor. İşçi talep etmedikçe ücretsiz izne çıkartılamaz. 1 Temmuz’dan sonra ücretsiz izne çıkartılan işçiye, 30 Haziran’a kadar yapılan günlük 50 TL, aylık 1500 TL tutarındaki nakdi ücret desteği verilmez.

1 Temmuz’dan sonra ücretsiz izne çıkartıldıklarına dair çok sayıda şikâyet geldiği belirtiliyor. İşverenlere pandemi döneminde geçici olarak tanınan işçisini ücretsiz izne çıkarma yetkisi 30 Haziran’da sona erdi. Bu tarihten sonra işveren rızası olmadan işçisini kesinlikle ücretsiz izne çıkartamaz. İşverenin işçiyi yıllık ücretli izne çıkarması konusunda ise kanunda kısıtlayıcı bir hüküm bulunmuyor. Çalışma Bakanlığı’nın Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği’ne göre ise işveren nisan ayı başı ile ekim ayı sonu arasındaki süre içinde, işçilerin tümünü veya bir kısmını kapsayan toplu izin uygulayabilir. İşveren işyerinde yürütülen işlerin nitelik ve özelliklerine göre, yıllık ücretli izinlerin, her yılın belli bir döneminde veya dönemlerinde verileceğini tayin edebilir.


 
RIZA OLMADAN ÜCRETSİZ İZNE ÇIKARILAN İŞÇİ TAZMİNAT ALIR

Habere göre, rızası olmadan ücretsiz izne çıkartılan işçi haklı fesih yaptığında kıdem tazminatını alıp işten ayrılabilir. Ancak, işverenin, ücretsiz izne dair bir kağıt imzalatması durumunda işçi, haklı fesih yapma hakkını kaybeder, ücretini de alamaz. Ancak, bu durumun da dava konusu olabileceği belirtiliyor. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x