İzmir'de PKK üyelerinin saldırı amaçlı  kente geldiği bilgisi üzerine başlatılan operasyonda örgütün Kuzey Irak'tan  gönderdiği bombayı ormanlık alana gömerken yakalanan "bombacı" terörist Mehmet  Demir, İzmir'de olduğunun anlaşılmaması ve yakalanmamak için telefonunun Manisa,  Aliağa gibi yerlerden sinyal almasını sağladığını anlattı. AA muhabirinin emniyet kaynaklarından aldığı bilgiye göre, bombalı  saldırı için İzmir'e gönderilen 23 yaşındaki terörist Mehmet Demir, ifadesinde  Diyarbakır'da götürüldüğü bir HDP binasında örgütün dağ kadrosuna katılması  gerektiğinin söylendiğini ancak kırsala gitmeyi istememesi üzerine aile  üyelerinin her birinin adresi verilerek ölümle tehdit edildiğini ve dağa çıkmaya  mecbur bırakıldığını ileri sürdü.

 

Mehmet Demir verdiği ifadede terör örgütüne katılma sürecini şöyle  anlattı:

"Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinde öğrenciyken HDP'nin  mitinglerine katıldım. Burada beni gören örgüt elemanlarının yönlendirmesiyle  toplumsal olaylara karıştım. Daha sonra bana gelerek 'artık polis seni her yerde  arıyor. Cezaevine girer çıkamazsın, aileni perişan ederler, sıkıntı olur' diyerek  Diyarbakır'a gönderdiler. Burada beni karşılayan kişi bir HDP binasına götürdü.  Burada bana 'dağa gitmem gerektiği' söylendi. Ben buna sıcak bakmayınca da  'kardeşin şu adreste, annen baban şu adreste' diyerek gitmediğim takdirde onları  öldürmekle tehdit edip örgütün dağ kadrosuna katılmaya mecbur bıraktılar. 2014  yılının son aylarında gittiğim Kuzey Irak'ta özel eğitim alıp bomba üzerine  uzmanlaştım."

FARKLI BAZ İSTASYONLARINDAN SİNYAL ALMIŞ

Mehmet Demir, İzmir'deki saldırı planıyla ilgili de önemli bilgiler  verdi. Kuzey Irak'tan gönderilen patlayıcıyı İzmir'de kendisine söylenen kişiden  aldığını ve bu kişiyle birlikte keşif yaptıklarını anlatan Demir, uygun zamanı  beklemek için patlayıcıyı gömmeye karar verdiklerini ifade etti. Saldırıyı gerçekleştirmek için başta Ak Parti binaları olmak üzere,  vatandaşların yoğun olarak bulunduğu bölgelerde keşif yaptıklarını itiraf eden  Demir, yerinin tespit edilememesi için telefonunu sürekli kapalı tuttuğunu dile  getirdi.

Kent merkezine uzak ve farklı yerlerde açtığı telefonunu buralardaki  baz istasyonlarından sinyal aldıktan sonra yeniden kapattığını ifade eden Demir,  örgüt üyeleriyle mesajla haberleştiğini kaydetti.

Mehmet Demir ifadesinde "İzmir'de uygun zamanı beklemek için teslim  aldığım bombayı gömmeye karar verdim. Bu sırada sürekli kapalı tuttuğum cep  telefonumu Aliağa ve Manisa'da açtım, buralardan mesaj gönderdim. Bu şekilde  yerim belli olmasın diye telefonumun farklı baz istasyonlarından sinyal almasını  sağladım." ifadelerini kullandı.

BÜYÜKŞEHİRLERE "SABIKASIZ" ÖRGÜT ÜYESİ

Aliağa'ya geldiğinde fabrika bacaları gördüğünü, buranın neresi  olduğunu birilerine sorduğunda Petkim cevabını aldığını da söyleyen Mehmet Demir,  fabrikaya uzaktan baktığını ancak yaklaşmadığını iddia etti. Sabıkasının bulunmadığı belirtilen Mehmet Demir'in ifadesi,  büyükşehirlere eylem amaçlı gönderilen örgüt üyelerinin güvenlik güçlerinde kaydı  olmayan, fotoğraflarından tanınmayacak kişilerden seçildiğini de ortaya koydu. Polisin düzenlediği operasyonda Ahmet Dündar ile birlikte  kaçtıklarını, kimliğinin deşifre olmadığı düşüncesiyle Bayraklı ilçesindeki  ağabeyinin evine gittiğini ancak burada yakalandığını belirtti.

BOMBA KİRALIK OTOMOBİLLE GETİRİLMİŞ

Saldırı hazırlığında yakalanan teröristlerden Ahmet Dündar ise verdiği  ifadede, Şırnak'ta ikamet ederken terör örgütü üyelerinin kazdığı çukurların  kapatılması için başlatılan operasyonlar sonrası İzmir'e gelerek yerleştiğini  anlattı. Kuzey Irak'tan gönderilen patlayıcı malzemeyi kiralık bir otomobille  gelen kişilerin kendisine ulaştırdığı bilgisini veren Dündar, sonradan kente  gelen Mehmet Demir'in patlayıcıyı kendisinden teslim aldığını itiraf etti.

Patlayıcıyı gömmek için gittikleri ormanlık alanda polisin operasyon  düzenlediğini ve yeğeni Ömer Dündar'ın yakalandığını kendisinin de Mehmet Demir  ile birlikte kaçtıklarını belirten Ahmet Dündar, kaçamayacağını anlayınca Eski  İzmir Polis Merkezine giderek teslim olduğunu söyledi.

Öte yandan İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesince  gözaltına alınan zanlılardan 3'ü ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. Zanlı 2  kişinin işlemleri Çocuk Şube Müdürlüğünde, aralarında bombacı terörist Mehmet  Demir, Ahmet Dündar ve Ömer Dündar'ın da olduğu 6 zanlının işlemleri ise İl  Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesinde devam ediyor.

OPERASYON

İzmir'de terör örgütü PKK üyelerinin saldırı amaçlı kente geldiği  bilgisi üzerine çalışma başlatan polis, örgütün dağ kadrosunda yer aldığı ve  eylem için kuzey Irak'tan İzmir'e geldiği belirlenen Mehmet Demir (23), kendisini  kentte karşılayarak yardım eden terör örgütü üyeleri Ahmet Dündar (36) ile yeğeni  Ömer Dündar'ı takibe alarak bağlantılı oldukları kişileri tespit etmişti.

Terör örgütü üyelerinin, eylemde kullanılması hedefiyle başka bir  örgüt üyesi tarafından kente getirilen patlayıcıyı teslim alarak Limontepe'de  ormanlık alana saklamak istediklerinin belirlenmesi üzerine operasyon  başlatılmış, ilk etapta Ömer Dündar 440 gram A4 tipi bomba malzemesini gömmeye  çalışırken, orman içine kaçan Mehmet Demir ile Ahmet Dündar ise bölgenin çember  altına alınarak hava destekli arama başlatılması sonrası yakalanmıştı.

Polis, terör örgütü üyelerinin bağlantılı oldukları kişilerin evlerine  de eş zamanlı operasyon gerçekleştirmiş, bir kalaşnikof tüfek, bu silaha ait 3  şarjör, 61 mermi ile Glock marka bir tabanca ve buna ait 18 mermi ele geçirmişti.

Eylem için İzmir'e gelerek kentteki örgüt bağlantılı Ahmet Dündar ve  yeğeni Ömer Dündar'la iletişim kuran Iğdır nüfusuna kayıtlı Mehmet Demir'in, 2014  yılında Sütçü İmam Üniversitesinde öğrencisiyken örgüt üyelerince kandırılarak  dağ kadrosuna dahil edildiği, başta bombalı eylem olmak üzere bazı konularda özel  eğitimden geçirildiği belirlenmişti.

Demir'in beraberindekilerle, İzmir'deki bağlantıları aracılığıyla  başta AK Parti binaları olmak üzere, vatandaşların yoğun tercih ettiği bölgelerde  keşif gerçekleştirdikleri tespit edilmişti.