Resmen Açıklandı!

Resmen Açıklandı!

02 Haziran 2021 - 14:33

Çin Halk Sağlığı Komisyonu (NHC) Çin'in doğu bölgesi Jiangsu'da 41 yaşındaki bir erkek bireyde H10N3 kuş gribi görüldüğünü doğruladı. Bu, H10N3 kuş gribinin insanlarda rastlandığı ilk vaka


Çin'de şu anda farklı türlerde kuş gribi görülüyor. Bu türlerin bazıları zaman zaman, özellikle de kanatlı hayvanlarla iştigal edenleri enfekte edebiliyor. H10N3'ün insanlar arasında kolayca yayılabildiğine ilişkin ise henüz bir işaret yok.

Reuters'ın haberine göre komisyon, hastanın 28 Nisan'da hastaneye yatırıldığını ve kendisine 28 Mayıs'ta H10N3 teşhisi konulduğunu açıkladı. Hastanın nasıl enfekte oluğuna ilişkin bilgi verilmedi.


NHC'den yapılan açıklamada hastanın durumunun iyi olduğu ve taburcu edilmeye hazırlanıldığı ifade edilirken, yakın çevresinde kimsede virüs görülmediği belirtildi. Dünyada H10N3 enfeksiyonunu gösteren başka bir vaka bulunmadığı da açıklandı.

NHC, H10N3'ün hastalık gücünün düşük olduğu, bu yüzden kanatlı hayvanlarda daha düşük etki yaptığı ve büyük bir salgına dönüşmesinin olası olmadığını belirtti.

Reuters'ın sorularını yanıtlayan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) "Hastanın H10N3'ü nereden kaptığı henüz bilinmiyor ve yerel
nüfus içerisinde başka bir vaka da görülmüş değil. Şu anda hastalığın insandan insana bulaştığına yönelik bir işaret bulunmuyor" dedi.


BBC Türkçe'de yer alan habere göre ise Avrupa ülkelerinde hali hazırda H5N8 türü kuş gribi varyantı hayvanlar arasında yayılmış durumda. Yüz binlerce kümes hayvanı söz konusu salgın nedeniyle itlaf edildi.

Virüsün kuş ölüsü ve dışkılarında da bulunduğunu vurgulayan Hollandalı yetkililer, bunlara basan insanların hastalığı ayakkabıları vasıtasıyla geniş alanlara taşıyabileceklerini belirtmişti. Belçika'nın Flaman kesiminde de ortaya çıkan kuş gribi nedeniyle, kümes hayvanlarının kapalı alanlarda barındırılması kararlaştırılmıştı.


Şubat ayında ise bu kez Rusya'da H5N8 varyantının ilk kez insana bulaştığı açıklandı. Rus yetkililer, ülkenin güneyindeki bir kümes hayvanı tesisinde çalışan yedi işçiye virüsün bulaştığını söylemişti.

2016-2017 yıllarında H7N9 kuş gribi salgını dünya genelinde yaklaşık 300 kişinin ölümüne neden olmuştu. O tarihten bu yana kuş gribi türleri insanlarda nadiren tespit ediliyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x