Saygıyla Anıyoruz

Saygıyla Anıyoruz

10 Kasım 2018 - 12:55

Muğla'nın Marmaris İlçesi'nde, belediye arşivindeki Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 15 yıl süre ile kaldığı geçici kabri Etnoğrafya Müzesi'nden Anıtkabir'e nakli sırasında çekilen fotoğraflar basınla paylaşıldı. İşte o fotoğraflar...

Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayanlar için her 10 Kasım hüznün en yoğun yaşandığı gündür. Zira 10 Kasım, topraklarını işgalcilerden temizlediği bir halka cumhuriyet hediye eden bir liderin son nefesini verdiği gündür. 57 yaşında hayata gözlerini yuman Mustafa Kemal Atatürk, yalnızca vatanı uğruna ömrünü savaş cephelerinde geçiren bir komutan olarak değil, ileri görüşlülüğü sayesinde imza attığı devrimlerle de tarihe adını altın harflerle yazdırmayı başardı.

Atatürk'ün aramızdan ayrılışının 80'inci yıldönümü... Yıllar önce Marmaris Belediyesi'ne ismi açıklanmayan eski bir gazeteci tarafından hediye edilen ve o zamandan bu yana da arşivlerde tutulan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün naaşının Etnoğrafya Müzesi'nden Anıtkabir'e nakliyle ilgili fotoğraflar geçen sene basın ile paylaşıldı.

Fotoğraflar birlikte ayrıca şu paylaşımda bulunuldu:

"4 Kasım 1953'de geçici kabrin açılışında Meclis Başkanı Refik Koraltan, Başbakan Adnan Menderes, Genelkurmay Başkanı Nuri Yamut, Eski Meclis Başkanı Abdülhalik Renda, Cumhurbaşkanlığı Genel Katibi Nurullah Tolon, Eski Genel Katip Kemal Gedeleç, Ankara Valisi Kemal Aygün ve Belediye Başkanı Atıf Benderlioğlu hazır bulundu."

"Kabrin açılmasında, Erkek Teknik Sanat Okulu ve Yapı Enstitüsü öğretmen ve öğrencileri de görev aldı."

"Saat 09.05'de başlanan kabir açılışında mezarı üstten ve yandan çevreleyen mermer levhalar birer birer çıkarıldı. Kabrin üzerindeki 80 santimetre kalınlığında olan toprak tabaka alınarak, kağıt torbalarda toplandı. Daha sonra bu topraklar Anıtkabir'e getirilerek ebedi istiratgahına kondu."

"Toprağın altındaki döşeme de kaldırılarak geçici kabri boydan boya kaplayan çelik kapaklar dışarı çıkarıldı. Bu kapaklar kaldırıldığında, Atatürk'ün Türk Bayrağı'na sarılmış tabutu ile karşılaşıldı."

"500 kilogram ağırlığındaki tabut, sal tertibatı yapılmış olan vinçle yukarı çekilerek, Etnografya Müzesi'ndeki katafalka konuldu. Tabut katafalka konduktan sonra, kabrin açılmasında hazır bulunan resmi heyet tarafından bir protokol hazırlanarak imzalandı."


 


 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x