Skandala Tepki!

Skandala Tepki!

09 Aralık 2020 - 12:33

PSG - Medipol Başakşehir maçının 4. hakemi Sebastian Coltescu için ülkesi Romanya'dan büyük tepki geldi

PSG - Başakşehir maçında yaşanan ırkçılık skandalının baş kahramanı Rumen hakem Sebastian Coltescu'ya ülkesi Romanya'dan da büyük tepki geldi. 


Paris Saint Germain ile Medipol Başakşehir, Şampiyonlar Ligi H Grubu'nda son maçlarına çıktılar fakat maç tamamlanamadı.


Maçın 4. hakemi Rumen Sebastian Coltescu, Okan Buruk'un yardımcısı Pierre Webo'ya ırkçı saldırıda bulundu ve büyük bir skandala imza attı.


Sebastian Coltescu'nun bu saldırının ardından Paris'te saha kenarı karıştı. PSG ve Başakşehir cephesi hakemleri protesto etmek için soyunma odasına girdi ve bir daha maça çıkmadı.


Olay tüm dünyada geniş yankı buldu. UEFA maçın bugün sat 20.55'te oynanacağını açıklarken Başakşehir cephesinde Demba Ba, PSG'de ise Kimpembe'nin ırkçılığa karşı dik duruşu dün gecenin öne çıkan olaylarından oldu.

UEFA'nın resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, bugün saat 20.55'te kaldığı yerden devam edecek olan maçta Hollanda Futbol Federasyonu'ndan Danny Makkelie'nin düdük çalacağı duyuruldu. Makkelie'nin yardımcılıklarını Hollanda'dan Mario Diks ve Polonya'dan Marcin Boniek yapacak.


4. hakemin UEFA'ya yaptığı ilk savunmada "Ben negro değil, negru dedim. Rumence'de negru, siyah adam demek. Kendisine hakarette bulunmadım" sözleriyle kendini aklamaya çalıştığı öğrenildi.


Irkçı söylemlerde bulunan Colţescu, iki yıl önce bir kez daha gündeme gelmişti. 27 Mart 2018'de ülkesi Romanya'nın İsveç'le oynadığı maçta dördüncü hakem olan Colţescu'ya dair İsveç Teknik Direktörü Janne Andersson şu sözleri sarf etmişti:


"Yedek (dördüncü) hakem 90 dakika boyunca yedek kulübümüze dönüp faul yok diye bağırdı. Maçtan sonra Romanya yedek kulübesine gitti ve oyuncularla tokalaştı. Böyle bir şey görmek garipti, sanki 80'lere dönmüştük."


Sebastian Colţescu, 2015 yılında oynanan Astra-Steaua maçında yaptığı büyük hatalarla gündeme gelmiş ve ardından gelen iki ayda kendi liginde bir maça atanmamıştı. O süreçte 2016'ya kadar askıya alınma riskiyle karşı karşıya kalmış fakat Ekim ayındaki kurulda affedilmişti.


Eski uluslararası hakem Adrian Porumboiu, 2019'da Colţescu'nun yönettiği Viitorul-Sepsi maçının ardından şu demeçleri vermişti: "Colţescu'nun kararları dünyanın hiçbir köşesinde gerçekleşmiyor. Katil bir hakem istiyorsanız onu alabilirsiniz!"


2008'de Romanya'da Merkez Hakem Komisyonu Başkanı olan Gheorghe Constantin: "Onun yaptığı hataları ligimizin bu seviyesinde kabul edemeyiz. Bir süre maç yönetemeyecek, hatalarından ders alması gerekiyor."


CFR Cluj kulübünün avukatı Ioan Ivaşcu, 2019 yılında Colțescu'nun yönettiği Cluj-Astra maçı sonrasında: "Sahadaki oyunculara küfretti ve onları duymamazlıktan geldi. Bu akıl alır değil!


Rumen basını da Coltescu'yu manşetlere taşıdı. Adevarul sitesi, "Coltescu'nun draması. Irkçılığa karışan Rumen hakem 2008 yılında intiharın eşiğinden döndü." ifadelerine yer verdi.


Romania Libera gazetesi, Coltescu için "Yaptığı skandalın ardından maç yarıda kaldı." sözlerine yer verdi.


Atitudinea'da yer alan haberde, "Romanyalı hakemler Paris'te ırkçılık skandalına bulaştı." ifadeleri kullanıldı.


Romanya Futbol Federasyonu da maç sonunda açıklamada bulundu. Açıklamada, "Romanya Futbol Federasyonu olarak PSG - Başakşehir maçında yaşananları izliyoruz. Maç raporunun belli olmasından sonra kararımızı açıklayacağız. Romanya Futbol Federasyonu ırkçılığa karşı kesin tavrını belirtmiştir." ifadeleri kullanıldı.


Maçın ardından Gigi Becali de Coltescu hakkında açıklamalarda bulundu. İspanya'dan AS Gazetesine konuşan Steuau Bükreş kulübün sahibi Becali, "Romanya'da artık yozlaşmış hakemler yok çünkü hepsi kötü. Emekli olması gerektiğini düşünüyorum. Ben ondan daha iyi hakemlik yaparım. Şampiyonlar Ligi'nin başından beri çok büyük hatalar yaptılar." ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x